În UE, inclusiv în România, în timpul crizei Covid-19, a crescut numărul cazurilor de diabet juvenil
În mai multe țări europene, odată cu pandemia de Covid-19, s-a înregistrat o creștere a numărului copiilor și adolescenților diagnosticați cu diabet.
O analiză a 17 studii arată că numărul cazurilor noi de diabet de tip 1, numit și diabet juvenil, a crescut cu 14% în 2020, comparativ cu anul precedent în majoritatea țărilor occidentale. În 2021, această creștere a fost cu 27%, comparativ cu 2019.
Studiul, publicat în revista de specialitate Jama Network Open, oferă procente valabile pentru SUA, Australia și Europa.
Publicația ”7sur7 prezintă un grafic privind prevalența diabetului în Uniunea Europeană (în procente) la categoria de vârstă 20 – 79 de ani, referitor la anul 2021.
Potrivit acestui grafic, din cele 27 membre ale Uniunii Europene, primele 10 țări, clasate din punct de vedere al prevalenței diabetului, sunt în ordine: pe primul loc Spania, urmată de Portugalia, Cipru, Malta, Bulgaria, Cehia, Ungaria, Germania, Polonia și România.
Ultimul loc – al 27-lea – este ocupat de Irlanda.
Originile acestei tendințe nu sunt elucidate complet. Contaminarea cu Covid-19 sau cauzele indirecte, cum sunt cele sanitare, de exemplu izolarea din perioada pandemiei, au putut crea condiții favorabile apariției bolii, spun unii specialiști.