În vacanță cu cardul european de sănătate
Casa Națională de Asigurări de Sănătate transmite că se înregistrează o creștere a cererilor pentru cadrul european de sănătate, mai ales în sezonul vacanțelor, deoarece oferă mai multe avantaje comparativ cu asigurarea medicală privată pentru călătorii.
Cardul European de asigurări sociale de sănătate (CEASS) oferă servicii medicale gratuite în timpul șederii temporare – cel mult 12 luni – pe teritoriul statelor membre UE, Spațiul Economic European sau Confederației Elvețiene sau Regatul Unit al Marii Britanii și Iralandei de Nord. Asiguratul care posedă acest card beneficiază de serviciile medicale devenite necesare în timpul șederii temporare în spațiul menționat.
”Este însă posibil ca, pentru anumite servicii, să fie necesară co-plata, chiar dacă în România aceleaşi servicii sunt decontate integral. Acest lucru depinde de sistemul de asigurări din ţara în care ne sunt acordate aceste servicii”, subliniază CNAS.
Gratuit, valabil 2 ani
Cardul european de sănătate este gratuit și valabil 2 ani de la data emiterii.
Documentele necesare pot fi transmise și online, ca de exemplu la Casa de Asigurări de Sănătate București.
”Conform prevederilor în vigoare, cardul este trimis la domiciliu sau la adresa solicitantului în termen de 7 zile lucrătoare, de la înregistarea în aplicaţia de carduri europene a solicitării asiguratului. Cred că avem o creştere cu 20% în anul 2022, comparativ cu anul 2021. În prezent, sunt peste 440.000 de astfel de carduri în circulație valabile”, precizează putătorul de cuvânt al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Lariza Mezinu.
Sunt situații când asiguratul se află pe teritoriul unui stat membru al UE/SEE/Confederaţiei Elveţiene Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord şi, din diferite motive, nu se mai află în posesia CEASS: nu l-a solicitat la plecare, l-a pierdut, a fost distrus sau i-a fost furat sau cardul nu este recunoscut de furnizorul de servicii medicale unde este prezentat sau în orice altă situaţie similară. În aceste situații, asiguratul trebuie să contacteze casa de asigurări care i-a emis cardul ( prin poştă, fax, email) şi să solicite certificatul provizoriu de înlocuire al cardului european de asigurări sociale de sănătate. Casa de asigurări de sănătate îi va trimite certificatul la adresa menţionată în termen de 24 ore.
Certificatul provizoriu de înlocuire (CIP) conferă asiguratului aceleaşi drepturi ca şi CEASS, mai precizează CNAS.