În viața mea nu îmi mai trebuie bovine, spune șeful DAJ Arad, care și-a vândut toate vacile
Efectivele de bovine au scăzut foarte mult în ultimii ani, România ajungând să importe cantități importante de lapte. Crescătorii renunță la animale, deoarece nu mai au furaje, după seceta de anul trecut, în contextul în care războiul din Ucraina a majorat semnificativ prețurile la cereale.
Nu în ultimul rând, prețul oferit de procesatori la lapte este sub costurile de producție, ceea ce face creșterea vacilor o activitate nerentabilă.
În județul Arad, de exemplu, numai într-un singur an, efectivele de vaci s-au redus cu aproape 10.000 de capete, de la 50.000 animale, la 40.000, după cum susține Ioan Martin, directorul Direcției Agricole Județene (DAJ) Arad, fost crescător de vaci, convertit în cultivator de lucernă.
“Nici nu mă mai interesează să cresc animale. E o batjocură. În viață mea nu îmi mai trebuie bovine. Cauza este prețul de livrare a produsului principal: laptele. Să munceșți pentru procesator? Nu merge! Piața de desfacere nu e sigură. Azi îți dau 95 de bani, mâine spun că nu mai pot să îți mai dea atât. Domnu Martin, nu îți mai trimitem mașina că nu mai putem să îți dăm prețul acesta. Atunci ce fac cu laptele, îl arunc la gunoi, la canalizare?”, susține Martin, potrivit Ziuadevest.ro.
Ioan Martin și-a vândut în ianuarie 2022 toate cele 115 vaci, pentru că nu mai facea față costurilor ridicate și s-a apucat de cultivat lucernă, o plantă cere în mod normal aduce ceva bani. Cu condiția să nu fie secetă, ce-i drept, iar 2022 a fost un cu precipitații reduse din păcate.
Lucrurile nu sunt deloc simple nici în ceea ce privește cultura vegetală, mai ales că îngrășămintele au devenit inaccesibile pentru cea mai mare parte a fermierilor din cauza prețurilor.
’’Reducerea dozelor de îngrășăminte evident că va avea efecte asupra calității recoltelor, în 2023. Toată lumea agricolă e disperată. Asta e clar, fiindcă nu există soluții salvatoare. Nu ai ce face. Te adaptezi sau pieri! Încerci să reziști. O soluție vehiculată în ultima perioada este utilizarea gunoiului de grajd, dar și aici sunt probleme mari. Nu prea există, fiindcă sectorul zootehnic e în cădere liberă, în județul Arad. Numărul animalelor a scăzut foarte mult mai ales în timpul pandemiei de COVID, iar acum s-a accentuat, în nouă criză provocată de războiul din Ucraina. Unde e șeptelul de animale? S-a dus și se tot duce. Numărul animalelor a scăzut dramatic, dar și aici nu ai ce să faci. Așa lucrează criza”, a mai declarat Ioan Martin.
La coadă în clasamentul țărilor UE
În prezent, România a ajuns importe undeva la 70% din necesarul de lapte și produse lactate, în condițiile în care doar până la 15% din efectivele de vaci pentru care se alocă subvenții produc pentru piață, potrivit datelor comunicate de asociațiile din sector.
Țara noastră se află pe ultimul loc în UE din punct de vedere al producţiei de lapte pe cap de vacă cu o medie de 3.362 de kilograme, în 2021, potrivit datelor Eurostat. Până și vecinii bulgari stau ceva mai bine – 3.628 de kilograme, în timp ce la polul opus se află Danemarca (10.097 de kilograme) şi Estonia (10.020 de kilograme).
Principalii producători de lapte din UE sunt Germania, Franţa, Ţările de Jos, Polonia şi Italia.