În vreme de război: Cine a câștigat alegerile parlamentare anticipate din Armenia
În Armenia au avut loc alegeri parlamentare anticipate. Scrutinul a fost organizat în umbra războiului pierdut cu Azerbaidjan pentru regiunea Nagorno-Karabah. Raportul de forţe dintre principalele partide politice, potrivit sondajelor, a fost unul echilibrat.
Premierul armean Nikol Pashinyan a câştigat cu o largă majoritate alegerile legislative anticipate, potrivit rezultatelor complete publicate luni, contestate de principalul său rival, Robert Kocharyan, care a denunţat ”fraude”, relatează AFP. Partidul Contractul Civil al lui Pashinyan a obţinut 53,9% din voturi după numărarea a 100% din buletinele de vot, ceea ce îi va permite să formeze singur un nou guvern şi să îl numească din nou în fruntea acestuia pe actualul prim-ministru.
Blocul ”Armenia” al lui Robert Kocharyan a primit 21% din buletinele de vot, potrivit aceleiaşi surse. Cu toate acestea, mulţi observatori se tem că ar putea izbucni proteste şi chiar tulburări, după o campanie electorală vehementă care a polarizat societatea armeană la câteva luni după o grea înfrângere militară în faţa Azerbaidjanului.
Obiect de dispută teritorială
Evenimentul care a schimbat total subiectul tradiţional al campaniilor electorale precedente – lupta anticorupţie – a fost războiul de acum opt luni în urma căruia armata armeană, după 28 de ani, a pierdut controlul asupra majorităţii regiunii Nagorno-Karabah (8000 din 12.000 km²). Acest teritoriu locuit majoritar de armeni, era o regiune autonomă în timpul Uniunii Sovietice, dar după prăbuşirea imperiului a devenit obiectul unei dispute teritoriale între Azerbaidjan şi Armenia, care a dus la declanşarea unui război de trei ani (1990 – 1993) între cele două state.
Conflictul a fost stins de către Rusia, în sensul că de jure Nagorno-Karabah aparţinea în continuare Azerbaidjanului, însă de facto a devenit parte a Armeniei, inclusiv coridorul de 8000 de km² din Armenia la Nagorno-Karabah locuit de azeri, dar populaţia s-a refugiat de acolo după instalarea administraţiei armene, la fel cum mii de armeni s-au refugiat din Azerbaidjan în Armenia după conflictul din anii ’90, potrivit RADOR.