În zona Brăila-Galați, apa Dunării e infestată cu „Clostridium”. Autoritățile susțin că apa de la robinet e sigură
După mulți ani în care nu s-a mai discutat despre riscul bacteorologic reprezentat de apa din Dunăre, pentru că toate localitățile riverane au stații de epurare a apelor uzate, în zona Brăila – Galați a fost dată alerta de infestare a apelor Dunării cu bacteria „Clostridium”, ceea ce înseamnă că ar fi fost deversate ape menajere care nu au fost epurate.
La Prefectura Brăila a fost convocată o celulă de criză după ce Direcția de Sănătate Publică, a anunțat că operatorul Compania de Utilități Publice „Dunărea” din Brăila a constatat o fluctuație a valorilor înregistrate pentru bacteria „Clostridium Perfringens” în apa brută captată din Dunăre.
Prefectul Brăilei, Iulian Timotei, a discutat situația cu reprezentanții Direcției de Sănătate Publică, Gărzii de Mediu, ai Serviciului de Gospodărire a Apelor și reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dunărea” Brăila.
În urma analizării situației, concluzia a fost că nu e afectată calitatea apei potabile furnizate la rețea în municipiul Brăila, pentru că operatorul de apă tratează apa pentru a corespunde normelor de sănătate publică. „Apa potabilă furnizată populației a întrunit și întrunește parametrii de potabilitate, neexistând nici un risc pentru sănătatea populației. Operatorul unic Compania de Utilități Publice Dunărea Brăila a luat măsurile necesare pentru ca acest indicator <<Clostridium Perfringens>> să nu apară în apa potabilă”, a comunicat Prefectura Brăila.
Brăilenilor li se recomandă să se prezinte la medic dacă apar simptome specifice infectării
Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică le-au recomandat brăilenilor să nu consume apă din Dunăre și nici alimente care au fost spălate cu apă din Dunăre.
„Împreună cu specialiștii convocați la această ședință, au fost stabilite și principalele măsuri de strictă necesitate pentru informarea populației, transmise, tot în această seară, Unităților Administrativ Teritoriale riverane fluviului Dunărea:
• evitarea consumului de apă brută din fluviul Dunărea,
• evitarea consumului de alimente în formă crudă dacă acestea au fost spălate în prealabil cu apă brută ce provine din fluviul Dunărea,
• în cazul apariției simptomelor specifice – diaree (la 6 – 24 ore de la contaminare, dar cel mai adesea 8 – 12 ore), dureri abdominale, se recomandă prezentarea la medicul de familie pentru stabilirea diagnosticului și recomandarea tratamentului optim”, se mai spune în comunicatul Prefecturii Brăila, în care se mai precizează că a fost dispusă și o monitorizare suplimentară a calității apei potabile distribuite în rețea:
„Începând cu data de 12 ianuarie 2023 se realizează monitorizarea suplimentară prin recoltarea de probe de apă potabilă la ieșirea din stațiile de tratare a apei din Gropeni și Chiscani.”
Și la Galați operatorul Apă Canal SA dă asigurări că apa potabilă nu prezintă risc bacteriologic
Alerta de la Brăila s-a extins rapid și la Galați, oraș situat pe Dunăre, la aproximativ 10 kilometri în aval de Brăila. Operatorul de apă și canalizare, Apă Canal SA Galați dă asigurări că apa de la robinete este indicată consumului, neprezentând niciun risc bacteriologic.
„Apă Canal SA monitorizează permanent toți indicatorii microbiologici la ieșirea din stația de tratare, iar indicatorul în discuție este <<zero>>”, a precizat Cornelia Arnăutu, purtătorul de cuvânt al Apă Canal SA Galați.