Înainte de orice negociere de pace cu Rusia, Ucraina cere garanții de aderare din partea NATO
Ucraina are nevoie de garanții de securitate și de aderare din partea NATO și de mai multe arme pentru a-și consolida poziția înainte de a începe negocierile cu Rusia, a declarat președintele Volodimir Zelenski duminică, 1 decembrie, după întâlnirea cu noii reprezentanți ai Uniunii Europene (UE) – președintele Consiliului European, António Costa, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene. (UE) pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Kaja Kallas, și Comisarul pentru Extindere, Marta Kos — la Kiev.
Zelenski a precizat că un „număr bun” de arme de lunga distanta ar fi de asemenea utila.
„Dacă avem un conflict înghețat fără o poziție ucraineană puternică, Vladimir Putin se va întoarce în doi, trei sau cinci ani”, a spus el.
Cu două zile mai devreme, se părea că poziția lui Volodymyr Zelensky cu privire la eventualele discuții de încetare a focului s-a schimbat, el a cerut Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) să ofere garanții de protecție a regiunilor Ucrainei controlate de Kiev pentru a „încheia faza intensă. al războiului”.
Președintele ucrainean a spus că orice invitație de a adera la Alianță trebuie să se aplice întregului teritoriu al Ucrainei..doar atunci când toate aceste condiții vor fi îndeplinite, Ucraina va putea planifica discuții de pace cu agresorul său, a mai spus Volodimir Zelenski.
El a acceptat, totuși, că securitatea NATO nu se aplică părților Ucrainei ocupate de Rusia în timp ce războiul este în desfășurare.
Zelensky a mai spus că mai este timp pentru Statele Unite – care, sub conducerea președintelui în exercițiu Joe Biden, s-au opus – să convingă alți „sceptici”, inclusiv Germania sau Ungaria, că Ucraina ar trebui să fie invitată să adere la NATO.
Reuniunea miniștrilor de externe ai NATO de săptămâna aceasta vor da un ultim impuls înainte ca administrația Trump să preia Casa Albă
Potrivit președintelui Zelensky, odată ce Ucraina își întărește poziția, reprezentanții UE și NATO ar trebui să participe și la eventuale negocieri cu Rusia.
Problema delicată a trupelor
Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene (UE) pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Kaja Kallas, a afirmat că pentru Kiev, „cea mai puternică garanție de securitate este apartenența la NATO”.
Sprijinul european pentru Kiev ar trebui să rămână nelimitat și ar trebui luată în considerare posibilitatea de a desfășura trupe în viitor pentru a menține ambiguitatea strategică față de Rusia.
Potrivit Kaja Kallas, Europa ar trebui să „joace un rol” în cazul unei încetări a focului și ar fi necesară trimiterea de trupe pentru a verifica dacă este respectat.
Mai mulți diplomați UE au confirmat că discuțiile pe acest subiect rămân delicate, dar că acestea au loc în culise în capitalele europene. Ei au precizat însă că, deocamdată, acestea au fost doar discuții teoretice.
„Nu vom cere niciodată trimiterea de trupe pe teritoriul nostru […]. O vrem? Da, desigur, am fi fericiți, pentru că Putin este aliat cu Coreea de Nord și Iran, în timp ce noi luptăm singuri. Da, cu ajutorul partenerilor noștri – și le suntem recunoscători – dar pe teren luptăm singuri (…).
Dar „dacă ridic problema necesității de trupe străine, fie din NATO sau din altă parte, jumătate dintre aliații noștri vor înceta imediat să-i susțină – acesta este un risc pe care nu-l pot asum”, a spus președintele Zelensky.
Noul președinte al Consiliului European a confirmat că până la sfârșitul anului UE va fi alocat Ucrainei 4,2 miliarde de euro și că în 2025 va transfera 1,5 miliarde de euro în fiecare lună din profiturile din activele rusești înghețate care au fost confiscate în Europa.
El a anunțat, de asemenea, că UE va continua să exercite presiuni asupra economiei ruse cu un al cincisprezecelea pachet de sancțiuni. Cu toate acestea, diplomații UE au avertizat că este puțin probabil ca măsurile să fie aprobate înainte de sfârșitul președinției UE a Ungariei, la sfârșitul lunii decembrie.
Când vine vorba de ajutorul militar al UE, totuși, opțiunile par limitate.
Deși UE și-a îndeplinit obiectivul de a furniza Ucrainei un milion de muniții luna aceasta, majoritatea eforturilor de asistență au eșuat din cauza lipsei de unitate și a dreptului de veto ferm al Ungariei asupra fondurilor de la Facilitatea pentru pace a Uniunii Europene.
Următorul summit al liderilor UE, care va avea loc la mijlocul lunii decembrie, ar trebui să fie o oportunitate de a insista asupra unei creșteri a ajutorului militar al UE, potrivit oficialilor europeni.
Sursa: Euractiv.fr