Înalți șefi ai Apărării din statele NATO își vizitează militarii dislocați în România

Publicat: 20 dec. 2024, 21:58, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în ACTUALITATE , ? cititori
Înalți șefi ai Apărării din statele NATO își vizitează militarii dislocați în România
Foto: MApN

Prim-ministrul Republicii Portugheze, Luis Montenegro, însoțit de reprezentanți din conducerea Ministerului Apărării, a efectuat o vizită de lucru în România, astăzi, 20 decembrie. Ei s-au deplasat în garnizoana Caracal, unde sunt dislocate trupe portugheze, componente ale misiunii NATO din țara noastră.

Cu această ocazie, generalul Gheorghiță Vlad, Șeful Statului Major al Apărării, s-a întâlnit cu oficialii portughezi pentru a discuta aspecte esențiale privind situația de securitate, cooperarea bilaterală în domeniul apărării și oportunitățile de instruire în comun, în cadrul NATO.

 Generalul Vlad a evidențiat consolidarea relațiilor dintre România și Portugalia în acest an, subliniind contribuția valoroasă a trupelor portugheze la întărirea capacității de reacție NATO în România. „Prezența aliată în regiune este o dovadă a solidarității noastre comune, iar instruirea multi-domeniu crește interoperabilitatea forțelor noastre”, a declarat șeful Apărării. Totodată, el a mulțumit pentru sprijinul oferit de Portugalia în cadrul structurilor multinaționale NATO, contribuind semnificativ la postură de descurajare și apărare în flancul estic.

 Această vizită subliniază angajamentul ambelor națiuni pentru securitatea comună și întărirea parteneriatelor strategice.

Și şeful Statului Major al Forţelor Aeriene (SMFA), generalul David W. Allvin, șeful Forțelor Aeriene ale Statelor Unite ale Americii (COMUSAF), a efectuat, în perioada 19-20 decembrie 2024, o vizită în România.

Agenda oficială a generalului american a inclus o întrevedere cu generalul Vlad Gheorghiță, șeful Statului Major al Apărării, întâlniri cu șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, generalul- locotenent Leonard-Gabriel Baraboi, vizite la Baza 90 Transport Aerian Otopeni „Comandor aviator Gheorghe Bănciulescu”, la Comandamentul Componentei Aeriene și la Statul Major al Forțelor Aeriene.

Discuțiile au vizat consolidarea planurilor NATO de cooperare în domeniul forțelor aeriene și dezvoltarea relațiilor militare în cadrul Parteneriatului strategic dintre România și SUA. Vizita a contribuit la dezvoltarea și consolidarea planurilor de cooperare militară între cele două structuri de forțe aeriene, asigurând reprezentarea la nivel înalt și promovarea intereselor României în domeniu și a constituit o oportunitate pentru detalierea posibilităților de cooperare pe linia desfășurării exercițiilor comune, a misiunilor de Poliție Aeriană, precum și a misiunilor din cadrul activităților de vigilență întărită.

Tot astăzi, Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru și șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, s-au întâlnit, la Craiova, cu vice-premierul și ministrul apărării din Polonia, Władysław Kosiniak-Kamysz.

Pe durata vizitei, înaltul oficial oaspete s-a întâlnit cu militarii polonezi dislocați în Brigada Multinațională Sud-Est din Craiova. Vizita, desfășurată în pragul sărbătorilor de iarnă, a oferit un prilej de reafirmare a relației de solidaritate și cooperare dintre România și Polonia, în contextul unor provocări de securitate tot mai complexe.

În contextul discuțiilor, cele două părți au subliniat necesitatea consolidării posturii de descurajare și apărare pe flancul estic. Oficialii români au exprimat întreaga apreciere pentru contribuția Poloniei la securitatea regiunii Mării Negre. De asemenea, a fost evidențiată participarea României la Grupul de Luptă din Polonia.

„În aceste vremuri dificile, când amenințările la adresa securității din regiunea noastră persistă și se amplifică, România și Polonia rămân unite, ca piloni esențiali ai securității și stabilității pe Flancul Estic, asigurând protecția regiunilor Mării Baltice și Mării Negre. Valorile și angajamentele noastre comune față de securitatea euro-atlantică au construit un parteneriat strategic care devine mai puternic cu fiecare misiune, exercițiu și operație comună. Împreună, transmitem un mesaj clar: apărarea noastră colectivă este de nezdruncinat, iar națiunile noastre sunt pregătite să apere pacea, democrația și modul nostru de viață,” a subliniat, în cadrul convorbirilor, secretarul de stat Cojocaru.

Totodată, a fost evidențiată excelenta colaborare dintre cele două state, atât în plan bilateral, cât și în cadrul Inițiativei B9, un format co-prezidat de România și Polonia, care continuă să fie un exemplu de solidaritate regională în fața provocărilor actuale.