Încă 15,7 km de autostradă au fost dați în trafic în România. Ce inaugurări mai sunt programate în 2024 (VIDEO)

Publicat: 13 dec. 2024, 14:53, de Marian Apipie, în ECONOMIE , ? cititori
Încă 15,7 km de autostradă au fost dați în trafic în România. Ce inaugurări mai sunt programate în 2024 (VIDEO)
Încă 15,7 km de autostradă au fost dați în trafic în România

De astăzi se deschide circulația pe încă un lot de autostradă din România. Sunt gata 15,7 km din Secțiunea 5 Curtea de Argeș – Pitești a Autostrăzii Sibiu – Pitești (A1). Tot lotul are 30,35 km, în trafic urmând să fie dat, începând cu ora 15.00, sectorul dinspre Pitești, între nodurile rutiere Bascov și Băiculești.

Încă 15,7 km de autostradă au fost dați în trafic în România. De la ora 15.00 se va deschide circulația între Nodul rutier Bascov și Nodul rutier Băiculești, pe aproximativ jumătate din Secțiunea 5 Pitești – Curtea de Argeș a autostrăzii Sibiu – Pitești. Constructorul italian WeBuild s-a mobilizat foarte bine și a reușit să finalizeze lucrările pe acest sector, cu 8 luni mai devreme decât prevede termenul contractual pentru întreaga secțiune 5, după cum a anunțat directorul general al CNAIR, Cristian Pistol. Potrivit acestuia, lucrările vor continua, iar anul viitor se va deschide circulația și pe ceilalți 14,65 km, dintre Băiculești și Curtea de Argeș.

Sorin Grindeanu, despre constructorul WeBuild: „Am fost ca în melodia aceea «Love to hate you“, dar îi felicit pentru acest tronson“

La inaugurare a fost prezent și ambasadorul Italiei în România, E.S. Alfredo Maria Durante Mangoni, având în vedere că antreprenorul este o firma importantă din Peninsulă. Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, cel care a făcut pe gazda, a felicitat constructorii, dar și-a adus aminte și de clinciurile avute cu aceștia, după inaugurarea Podului de la Brăila. „Am fost ca în melodia aceea «Love to hate you“, dar îi felicit că au reușit să dea în circulație acest tronson“, a spus Grindeanu, cu zâmbetul pe buze.

„Constructorii au reușit cu mai bine de 8 luni să termine o primă parte de tronson de aproximativ 16 km din acest lot de la Pitești la Curtea de Argeș și am mers mai devreme până la Băiculești. În jurul orei 15.00 se va da drumul la trafic“, a anunțat Sorin Grindeanu. El a mai precizat că „prin aprilie – mai 2025 va fi dat în circulație și restul tronsonului, până la Curtea de Argeș, astfel încât constructorul WeBuild să poată începe lucrul și pe tronsonul 3, de la Tigveni la Cornetu“. „Vor începe în lunile următoare și faza de execuție, astfel încât în anii următori să avem și Autostrada Pitești – Sibiu. Iată că ne apropiem și devine tot mai scurtă această distanță, ceea ce este un lucru bun. Sper ca și guvernele viitoare și minștrii viitori să păstreze acest ritm de lucru“, adăugat șeful de la Transporturi.

Încă 15,7 km de autostradă au fost dați în trafic în România. Ce urmează

Legat de alte loturi de autostradă care vor mai fi date în trafic în acest an, Sorin Grindeanu a pomenit de Autostrada Moldovei (A7), ultimul lot nedeschis dintre Buzău și Focșani, dar și de sectorul dintre Ploiești și Buzău al A7. Este vorba, așadar de lotul 3 dintre Râmnicu Sărat și Mândrești Munteni construit de UMB (celelalte 3 loturi din A7 Buzău – Focșani au fost deja date în trafic) și de loturile 1 și 2, Dumbrava – Mizil, respectiv Mizil – Pietroasele, executate de asocierea Pizzarotti – Retter (lotul 1) și asocierea Coni – Trace (lotul 2).

„Pe sfârșitul acestui an mai dăm în trafic încă 35 km pe A7 Buzău – Focșani, astfel încât toată bucata să fie completă. Și mai sunt cele două loturi între Ploiești și Buzău, în jur de 50 de kilometri de autostradă. Aici avem o discuție, pentru că cei 50 km sun finalizați în proporție de 99% și pot fi dați în trafic săptămâna viitoare. Mai este însă de lucru la două pasaje și asta ar impune ceva restricții de ciruclație pe un kilometru, maxim doi. Puteam să dăm în circulație acum cei 50 km și să avem restricții sau să așteptăm până în primăvară și să ne uităm la cei 50 km care sunt gata și să nu-i folosim, din cauza acelor restricții. Eu cred că deciza corectă este să dăm acești kilometri în circulație“, a spus Grindeanu.

Când se va circula pe toată Autostrada Sibiu – Pitești

Ministrul Transporturilor a mai menționat că a devenit un obicei ca loturile de autostradă și drum expres să fie date în trafic mai deveme, iar „acest obicei sper să nu se piardă anii viitori“. „Am făcut un obicei ca termenele să fie devansate și vorbim de șantiere, nu suntem la farmacie. Pe șantiere pot apărea tot felul de probleme“, a precizat Sorin Grindeanu.

El a mai menționat că speră ca toată Autostrada Sibiu – Pitești să fie circulabilă pe la finalul anului 2027. „În ultimii 3 ani am dat în circulație 420 km de autostradă și drum expres, dintr-un total de 1.200 km. Dacă menținem ritmul, România va avea o rețea decentă de autostrăzi și drumuri expres“, a conchis Grindeanu.

La final, ministrul a vorbit și despre intrarea României în Schengen de la 1 ianuarie 2025: „E un lucru foarte bun și pentru transportatori, bineînțeles, dincolo de confortul pe care îl avem fiecare dintre noi. Și atunci CNAIR ar trebui să se organizeze în săptămânile viitoare cu benzile respective, astfel încât fluxul în vămi să fie unul foarte rapid. Încă o dată închei prin a mulțumi constructorilor, autorităților locale care si-au dat concursul ca acest tronson să să fie dat în circulație mai repede“.

Autostrada Sibiu – Pitești are o lungime de 122 de km și este împărțită în 5 secțiuni: Secțiunea 1: Sibiu – Boița (13,17 km), care a fost dată în trafic în decembrie 2022; Secțiunea 2: Boița – Cornetu (31,33 km); Secțiunea 3: Cornetu – Țigveni (37,40 km); Secțiunea 4: Țigveni – Curtea de Argeș (9,86 km); Secțiunea 5: Curtea de Argeș – Pitești (30,35 km). Autostrada Sibiu – Pitești va lega centrul și vestul României de rețeaua europeană de autostrăzi, fiind parte a Coridorului de Transport IV paneuropean.

De la începutul anului 2024 și până în prezent au fost dați în trafic aproape 130 km de drum de mare viteză, după cum urmează:

  • 13 km DEx16 Oradea – A3 (constructor Strabag);
  • 24,23 km A0 Sud (Alsim Alarko);
  • 42 km A7 Buzău – Focșani (UMB);
  • 38 km DEx12 Craiova – Pitești (tronson 1 Ozaltin + tronson 4 UMB);
  • 10 km A0 Nord lot 3 (CCECC + lot 2 UMB).

Citește și: Cum se mișcă UMB pe sectorul de autostradă cu două tuneluri unice în România! Au cea mai mare deschidere