Încă două râuri au secat. ANAR face un apel pentru folosirea rațională a apei

Publicat: 29 aug. 2024, 15:50, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în ACTUALITATE , ? cititori
Încă două râuri au secat. ANAR face un apel pentru folosirea rațională a apei
Foto: ANAR

Seceta din România tinde să ajungă la niveluri istorice. După ce, la începutul săptămânii, Administrația Națională Apele Române (ANAR) anunța că două râuri din bazinul Argeș Vedea au secat, acum a venit rândul a două cursuri de apă din zona Moldovei: Bahluiul și Miletinul. Someșul a atins, și el, un minim istoric. Și debitul Dunării e în scădere accentuată…

Seceta se face simțită și în lungul celui mai mare curs de apă din țară. Debitele Dunării la intrarea în țară sunt în jurul valorii de 2900 mc/s și vor ajunge în data de 2 septembrie la 2600 mc/s, fiind sub media multianuală a lunii august (4300 mc/s) și septembrie (3800 mc/s), anunță ANAR.

În august 2022, debitele Dunării erau în jurul valorii de 1750 mc/s. Minimul istoric a fost atins în anul 2003 la valoarea de 1500 mc/s. Nivelul de la stația hidrometrică Cernavodă este de -1,14 metri și mai este o rezervă de 48 de centimetri până la treapta I de restricții.Sectoarele Dunării aferente a 49 de localități au intrat în treapta I de avertizare fiind aplicat astfel Planul de restricții și folosire a apei în perioade deficitare.

Imagini spectaculoase ne-au fost oferite de specialiștii de la Apele Romane Buzău-Ialomița – Sistemul de Gospodărire a Apelor Brăila, reprezentând fluviul Dunărea la Brăila.

 

41 de secțiuni din cele 120 de monitorizare ale secetei (relevante pentru asigurarea resurselor de apă necesare pentru folosințe) se află sub debitul minim necesar satisfacerii cerințelor de apă.

658 de localități primesc în continuare apă cu restricții, în anumite intervale orare.

Alte două râuri din spațiul hidrografic Prut-Bârlad au secat. Este vorba despre râul Bahlui, stația hidrometrică Podu Iloaiei și râul Miletin, la stația hidrometrică Șipote din spațiul hidrografic Prut-Bârlad. Nivelul de la stația hidrometrică Cernavodă este de -1,14 metri și mai este o rezervă de 48 de centimetri până la treapta I de restricții.Sectoarele Dunării aferente a 49 de localități au intrat în treapta I de avertizare fiind aplicat astfel Planul de restricții și folosire a apei în perioade deficitare.

658 de localități (388 cu sisteme centralizate și 270 fără sisteme centralizate) primesc apă în anumite intervale orare, fiind afectate de deficitul rezervei de apă. În continuare, facem un apel la folosirea rațională a apei astfel ca apa de băut să ajungă pentru toți!”, au transmis reprezentanții ANAR.

Și debitele cursurilor de apă din arealul Someș-Tisa se situează, în general, la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienți moduli cuprinși între 30-60%, mai mici pe râurile din bazinele hidrografice Iza, Tur, Someș și Crasna.

În momentul actual, șase sectoare de cursuri de apă au secat, iar pe alte trei se înregistrează fenomenul de băltire. Aceste cursuri de apă nu asigură alimentarea cu apă a vreunei localități.Totodată, în municipiul Satu Mare, râul Someș a atins un nou nivel minim istoric, de -129 cm.Din cele 13 secțiuni reprezentative pentru folosințe de monitorizare a secetei hidrologice din bazinul hidrografic Someș-Tisa, la două secțiuni se înregistrează debite sub debitul minim necesar pentru satisfacerea cerințelor, sub aspect cantitativ.

Someșul a atins un nou minim istoric

Someșul a atins un nou minim istoric

În prezent, în trei localități din județul Maramureș alimentarea cu apă este asigurată cu restricții, în anumite intervale orare. Aici se aplică «Planul de restricții și folosire a apei in perioade deficitare» care prevede, în principal, măsurile necesare ce se impun a fi aplicate principalilor consumatori de apă.

De asemenea, două localități din același județ sunt afectate de seceta prelungită, având fântâni secate”, transmite ANAR.