Încă o bancă dispare de pe piața din România

Publicat: 01 iun. 2024, 16:01, de George Andrei, în ECONOMIE , ? cititori
Încă o bancă dispare de pe piața din România

Intesa Sanpaolo a finalizat achiziția grupului românesc First Bank S.A. (România) de la fondul privat de investiții cu sediul în SUA, J.C. Flowers & Co, ,,banca de buzunar”, cu acționar american, dispărând, astfel, din peisajul bancar local.

Intesa Sanpaolo a anunțat finalizarea achiziției First Bank România, după ce a primit toate aprobările necesare din partea Băncii Naționale a Românei, și a altor autorități relevante de reglementare, anunță grupul italian, într-un comunicat de presă.

Integrarea prin absorbție a First Bank S.A. a avut loc prin semnarea, în 2023, de către Intesa Sanpaolo S.p.A. și JCF Tiger Holdings S.A.R.L., acționarul majoritar al First Bank S.A., a unui contract de vânzare-cumpărare pentru achiziția a 99,980513 la sută din acțiunile First Bank S.A

Achiziția First Bank permite Intesa Sanpaolo să își dubleze prezența în România, țară în care este activă din 1996 prin Intesa Sanpaolo Bank România. Achiziția consolidează în mod semnificativ poziționarea competitivă a Grupului Intesa Sanpaolo pe piața locală, incluzându-l în topul primelor 10 bănci din România, precizează managementul italian.

Împreună, Intesa Sanpaolo Bank România și First Bank totalizează active de aproximativ 3,2 miliarde de euro, deservesc aproximativ 143.000 de clienți și au peste 1.500 de angajați.

Cele două bănci – First Bank și Intesa Sanpaolo Bank Romania – fac acum parte din Divizia de Bănci Subsidiare Internaționale a Grupului, un jucător cheie în regiunea Europei Centrale și de Est, ce oferă servicii clienților de retail, corporate și IMM-urilor.

Grupului Intesa Sanpaolo gestionează active financiare ale clienților în valoare de peste 1.300 de miliarde de euro și ocupă locul trei în funcție de capitalizarea de piață în rândul băncilor din zona euro.

La sfârșitul lui 2023, grupul avea 20,8 milioane de clienți și 94.400 de angajați în Italia și în străinătate, cu active totale de peste 964 de miliarde de euro, generând un venit net anual de 7,7 miliarde de euro.