Încă o mină de aur pentru agricultorii români. O industrie de nișă are nevoie de porumbul lor

Publicat: 12 apr. 2025, 12:34, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în ECONOMIE , ? cititori
Încă o mină de aur pentru agricultorii români. O industrie de nișă are nevoie de porumbul lor
Foto:

Producția de amidon a fost una dintre direcțiile principale ale valorificării porumbului vreme de decenii, în România. În anii 90, odată cu contracția drastică a mai multor industrii, și fabricile de amidon au dispărut, pe rând.

Din cele opt fabrici care produceau amidon în 1990, doar una a rezistat, AGFD Ţăndărei. Înființată în anii ’80, fabrica a fost preluată de Agrana, în 2001. Ulterior a fost extinsă și modernizată.

Amidonul, încă o sursă de venit pentru fermieri

În ultimii ani, însă, această industrie a intrat, din nou, în expansiune. Omnia Europe Group S.A., o companie care are în spate grupul Tosmur, din Turcia, a construit o fabrică la Medgidia. Din 2019 și până acum, investiția a crescut constant, ajungând la 68 de milioane de euro. Lucru firesc, având în vedere mai mulți factori. Primul dintre ei este cererea de amidon pe piața regională. Cel de-al doilea este potențialul imens al României de a oferi materie primă.

Principala resursă necesară pentru producerea amidonului este porumbul. Iar România, așa cum se știe, este unul dintre cei mai importanți producători de porumb din UE. În anii buni, producția depășește 15 milioane de tone de porumb boabe, cu mult peste necesarul țării. Cea mai mare parte a culturilor se găsesc în sud-estul țării, adică exact în zona celor două unități de producție de la Țăndărei și Medgidia.

În acest context, compania americană Ingredion și austriecii de la Agrana au anunțat un nou plan de dezvoltare și extindere a fabricii AGFD Ţăndărei.

O afacere reciproc avantajoasă

Mai mult decât atât: Omnia Europe Group a lansat și un program menit să-i asigure aprovizionarea cu porumb, fără a mai depinde de fluctuațiile pieței.

În cadrul proiectului proiectului Omnia Europe Waxy 2025, compania își propune să identifice furnizori de încredere de porumb pentru facilitatea sa de producție.

Prin intermediul proiectului Omnia Europe Waxy 2025, care vizează dezvoltarea culturii de porumb waxy pe o suprafață de peste 10.000 de hectare exclusiv pe terenuri irigate, oferim un nou impuls industriei. Acest proiect reprezintă o oportunitate excelentă pentru fermierii români, oferindu-le posibilitatea de a beneficia de prețuri competitive și de un bonus premium de 30 EUR/tonă”, au anunțat reprezentanții Omnia Europe.

Proiectul Waxy se va dezvolta treptat, astfel că în 2027 suprafața cultivată va crește la 30.000 de hectare. Până în 2028, obiectivul este de a folosi în total trei tipuri de porumb și a asigura procesarea a circa un milion de tone de porumb.

Omnia Europe SA se angajează să achiziționeze întreaga cantitate de producție contractată de la fermierii parteneri, atât timp cât sunt respectați parametrii contractuali. Specialiștii vor oferi consultanță tehnică pe toată durata proiectului, asigurând fermierilor suport în optimizarea producției și implementarea celor mai bune practici agricole.

Fermierii vor beneficia de un bonus premium de 30 EUR/tonă, care va fi adăugat la prețul final al porumbului, calculat în funcție de media prețurilor listate în portul Constanța de către trei mari companii multinaționale. În plus, fermierilor li se vor pune la dispoziție semințe de cea mai bună calitate. În conformitate cu acordul cu furnizorul de genetică, aceste semințe sunt complet rezervate pentru acest proiect și vor avea un preț mai avantajos decât prețurile standard ale semințelor de porumb.

La ce folosește amidonul

Amidonul are multiple utilizări în diverse industrii. În alimentație, este folosit pentru îngroşarea supelor, sosurilor, budincilor și îngheţatelor, în panificaţie pentru producerea pâinii, la fel ca și în patiserie şi cofetărie.

În industria farmaceutică, amidonul este un ingredient pentru pastile şi siropuri. Amidonul este folosit în industria textilă pentru apretarea țesăturilor, în timp ce industria cosmetică îl folosește pentru fabricarea de şampoane, pudre şi creme. De asemenea, în fabricile de hârtie, amidonul ajută la legătura fibrelor de hârtie.

În producţia bioetanolui, amidonul este unul dintre produșii intermediari.

La ora actuală, în UE există 70 de facilități pentru producția de amidon, răspândite în 20 de țări. Împreună produc aproximativ 8,2 tone anual, conform datelor Eurostat.