Încă o scumpire a carburanților la pompă
După ce la începutul lunii martie au avut loc mai multe scăderi ale prețului la pompă al carburanților, astăzi are loc și prima scumpire.
Variațiile de preț nu sunt semnificative, dar ilustrează un trend, la fel ca și scăderile anterioare. La Petrom, de exemplu, de la începutul lunii martie prețul motorinei a scăzut cu 14 bani/litru, iar cel al benzinei cu 9 bani/litru.
Astăzi, prețurile afișate la același distribuitor au fost cu 4 bani/litru mai mari decât cele de ieri.
Comparativ cu luna trecută, prețul mediu al unui litru de benzină s-a majorat cu 1,9%, ceea ce înseamnă că un plin (50 de litri) costă astăzi cu 6,5 lei mai mult decât în urmă cu 30 de zile.
În cazul motorinei, prețul mediu al unui litru a scăzut cu 0,3 %, ceea ce înseamnă că un plin (50 de litri) costă astăzi cu 1 leu mai puțin decât în urmă cu 30 de zile.
În aceasta perioadă, România se află pe locul al 4-lea în Uniunea Europeană în topul țărilor cu cea mai ieftină benzină, după Bulgaria, Cipru și Malta. Și în cazul motorinei, țara noastră este situată pe locul 3 între statele Uniunii Europene în ceea ce privește cel mai mic preț la acest tip de combustibil, după Bulgaria și Malta.
Prețul mediu la motorină în lume este de 1.27 (U.S. Dollar) pe litru, dar există diferențe mari între țări. Țările mai bogate au prețuri mai mari, iar țările mai sărace și țările care produc și exportă petrol au prețuri semnificativ mai mici. O excepție este SUA, care este o țară avansată economic, dar are prețuri mici la motorină.
Diferențele legat de prețurile la motorină din mai multe țări sunt determinate de nivelul impozitelor și subvențiilor pentru motorină. Toate țările cumpără petrol pe piețele internaționale la aceleași prețuri, dar impun impozite diferite, ceea ce face ca prețul să nu fie unitar.