Încă o strigare: Țară, țară, vrem polițiști !
Deficitul uriaș de personal cu care se confruntă Ministerul Afacerilor Interne este greu de acoperit. Chiar dacă sunt două sesiuni de admitere pe an la școlile de agenți și subofițeri, plecările din sistem depășesc absolvenții!
La sesiunea de admitere anterioară locurile nu au fost ocupate. Atractivitatea pentru aceste meserii este din ce în ce mai scăzută.
Ministerul Afacerilor Interne scoate la concurs acum peste 2800 de locuri la școlile de poliție, jandarmerie, poliție de frontieră și pompieri, în sesiunea de admitere octombrie 2023 – februarie 2024.
Astfel, în perioada 18 octombrie – 05 noiembrie 2023 (inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică), candidații pot depune cererile de înscriere, exclusiv în format electronic, la adresa de e-mail a unității de recrutare. Aceste unități sunt structurile de resurse umane aflate în unitățile din subordinea Inspectoratului General al Poliției Române, Inspectoratului General al Poliției de Frontieră Române, Inspectoratului General al Jandarmeriei Române și Inspectoratului General pentru Situații de Urgență etc.
Candidații care optează pentru locurile Poliției de Frontieră și nu au domiciliul într-un județ limitrof frontierei de stat sunt recrutați de structurile de resurse umane din unitățile cu sarcini de recrutare din subordinea Inspectoratul General al Poliției Române unde aceștia locuiesc, potrivit domiciliului/reședinței înscrise în cartea de identitate.
În vederea constituirii dosarului de recrutare, candidații trebuie să depună documentele solicitate până la data de 24 noiembrie 2023.
Ce probe se susțin la admitere?
Evaluarea psihologică a candidaților se realizează în conformitate cu Dispoziția directorului Centrului de Psihosociologie al MAI, potrivit planificării întocmite împreună cu structurile cu atribuții de recrutare.
Examenele vor consta în evaluarea cunoștințelor teoretice și evaluarea performanței fizice.
Proba de evaluare a performanței fizice va avea loc în perioada 7-13 decembrie 2023, candidații fiind repartizați pe centre zonale pentru susținerea probei eliminatorii,
Proba de evaluare a cunoștințelor are loc în data de 16 decembrie 2023, la unitățile de învățământ pentru care au optat, de către candidații care au promovat proba de evaluare a performanței fizice.
Proba pentru evaluarea cunoștințelor cuprinde subiecte la disciplinele: limba română, limbă străină (engleză sau franceză), legislația specifică Ministerului Afacerilor Interne și a instituțiilor guvernamentale, educație civică și cetățenească. Tematica și bibliografia pentru proba de evaluare a cunoștințelor se publică pe site-ul unităților de învățământ.
Examinarea medicală se va realiza după organizarea probei scrise în perioada 20 decembrie 2023 – 25 ianuarie 2024, pentru candidații care se încadrează în numărul de locuri scoase la concursul de admitere, în ordinea descrescătoare a notelor finale.
Locuri scoase la concurs în funcție de școli
Cele 2.880 de locuri scoase la concurs în această sesiune sunt repartizate astfel: Școala de Agenți de Poliție „Vasile Lascăr” – Câmpina – 1340, Școala de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan”- Cluj-Napoca – 300, Școala de Pregătire a Agenților Poliției de Frontieră „Avram Iancu” – Oradea- 240, Școala Militară de Subofițeri de Jandarmi „Grigore Alexandru Ghica” – Drăgășani – 350, Școala Militară de Subofițeri de Jandarmi „Petru Rareș” – Fălticeni – 350, Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu” – Boldești – 300.
Mai multe detalii găsiți aici.
Citește și: Noi servicii medicale decontate de CNAS pentru români