Încă un pas spre faliment pentru firma care ține în viață Hidroelectrica
Hidroelectrica a anunțat că a prelungit acordul cadru cu Hidroserv, subsidiara dedicată lucrărilor de mentenanță și dezvoltare.
Tensiunile din ultimele zile între Hidroelectrica, perla coroanei energiei românești, și subsidiara Hidroserv continuă, deși oficialii producătorului de energie forțează semnarea unui acord cadru pe un singur an, cu scopul de a opri adresele, comunicatele, pichetările, declarațiile și poate nemulțumirile reprezentanților companiei de mentenanță. Doar că acest acord cadru, prelungit pe un an de zile, printr-un act adițional, nu a fost însușit de oficialii Hidroserv.
Citiți și: Hidroelectrica trimite în faliment societatea care o ține în viață
De ce e importantă semnarea unui acord cadru? Hidroserv este compania care asigură mentenanță Hidroelectrica, fiind captivă de producătorul de energie de o clauză contractuală care stipulează că trebuie să intervină în maxim două ore la orice intervenție/avarie. În urma negocierilor, s-a realizat un consens în care acordul cadrul să fie semnat pentru patru ani. Prin acest document se stabilesc lucrările ce urmează să fie făcute la instalațiile Hidroelectrica: reparații, mentenanța, servicii etc. Dar se și asigură predictibilitate celor 1.200 de salariați Hidroserv.
La finele acestui an expiră acordul semnat în urmă cu patru ani, însă, până în acest moment, nu s-a realizat un consens pentru un alt acord, între timp fiind schimbate Directoratul și Consiliul de supraveghere. Până la numirea actualului Consiliul Director, s-a negociat noul acord, chiar de către fostul șef al Directoratului, Bogdan Badea. După instalarea noului Consiliul, Badea, devenind șef pe investiții în cadrul Hidroelectrica, a invocat faptul că nu semnează acordul pentru că afectează investițiile.
Numai că NU noul Directorat are prerogativele de aprobare, retragere sau renegociere, singurii care în acest moment au aceste drepturi sunt membrii Consiliului de Supraveghere.
Un acord ilegal?
Azi, 29 noiembrie, Hidroelectrica a anunțat, în plină tensiune sindicală, că a semnat acordul însă doar pentru un singur an. ”Documentul ia în calcul condițiile actuale de piață în ceea ce privește costurile cu lucrările și serviciile prestate în domeniu, astfel încât să permită stimularea corespunzătoare a muncii și retenția personalului Societății de Servicii Hidroenergetice. În plus, acest parteneriat strategic reprezintă un pas decisiv pentru asigurarea volumului necesar de lucrări esențiale, contribuind, astfel, la consolidarea poziției Hidroserv și la eforturile companiei îndreptate către ieșirea din insolvență”, se spune în comunicatul Hidroserv.
Reprezentanții Hidroserv, care asigură mentenanță pentru 100% din instalațiile Hidroelectrica, susțin că actul este ilegal, pentru că din partea lor nu a semnat nimeni. ”Cum poți prelungi un acord când nu ai semnătura părților? Noi nici nu am văzut cum arată acest acord”, susține un reprezentant Hidroelectrica. De altfel, mai mulți salariați Hidroserv s-au dus la conducerea Hidroelectrica imediat după apariția comunicatului. Au fost întâmpinați doar de către un singur reprezentant al Directoratului, Marian Fetița, și de un fost director, Marian Bratu. Karoly Borbely și Bogdan Badea nu au fost prezenți. Nu a fost prezent nici Ianăș Rădoi, membru în Directoratul Hidroelectrica, care răspunde de mentenanță. De altfel, Ianăș Rădoi și Karoly Borbely au fost azi la Porțile de Fier, chipurile sa vadă o lucrare de mentenanță, fix în ziua când a fost anunțată pichetarea sindicală și fix când s-a dat comunicarea cu acordul cadru.
Fetița a încercat să potolească spiritele, spunând că inginerii și muncitorii Hidroserv sunt foarte importanți pentru Hidroelectrica, că se dorește dezvoltarea companiei aflate acum în insolvență, că se bazează în continuare pe expertiza oamenilor de aici. ”Ce fel de predictibilitate și de viitor ne oferiți în momentul în care acordul e semnat doar pentru un an?” a venit răspunsul celor de la Hidroserv.
De altfel, există suspiciuni că Hidroserv trebuie trimisă în faliment și în locul acesteia să intre societăți cu capital de stat, una fiind Energobit, fosta companie unde a lucrat actualul șef al Consiliului Director, Karoly Borbely, un reprezentant al UDMR foarte apropiat de premierul Marcel Ciolacu. El este căsătorit cu fata lui Ionel Gagu, un om de afaceri din Buzău, surprins de mai multe ori în preajma prim-ministrului.
Găselnița UCM Reșița
Hidroelectrica, prin comunicatul mai sus menționat, a anunțat că dorește să cumpere UCM Reșița, cea mai veche unitate industrială care activează în România, înființată în 1771, în vremea Imperiului Habsburgic, controlată în prezent de austriecii de la INET AG și aflată în insolvență din decembrie 2011. ”Trăim un moment istoric pentru că ne aflăm în plină procedură de achiziție a UCM Reșița, cel mai vechi producător de echipamente pentru industria energetică și furnizorul a peste 90% din aparatura instalată în obiectivele Hidroelectrica. Ne dorim ca în termen de un an să finalizăm integrarea acestei unități în Hidroserv, activitățile actuale ale celor două societăți fiind în totală congruență și având potențialul să aducă plus-valoare semnificativă atunci când sunt puse împreună“, se spune în comunicat.
Pare încă o găselniță a conducerii Hidroelectrica de a detensiona relația cu Hidroserv, pentru că deocamdată nu se știe cum va fi achiziționată o companie în insolvență și cum va fi integrată într-alta. Care va fi bugetul, cum a fost acesta trecut în noul acord cadru pe care l-a anunțat Hidroelectrica, dacă l-a introdus?