Încălzirea globală, responsabilă de prelungirea sezonului de alergii
O echipă de cercetători americani a ajuns la concluzia că încălzirea globală are un impact semnificativ în prelungirea sezonului de polen și, implicit, de alergii.
Rezultatele unui studiu din SUA arată că sezonul polenului, încărcat cu 21% mai mult polen decât în anul 1990, începe cu 20 de zile mai devreme. Potrivit oamenilor de știință, schimbările climatice joacă un rol important în prelungirea acestui sezon, scrie The Independent.
Studiul, condus de profesorul William Anderegg din cadrul Universității din Utah, a fost publicat recent în revista științifică „Proceedings of the National Academy of Sciences”.
„Asocierea semnificativă dintre vremea mai caldă și sezonul polenului oferă un exemplu clar al modului în care schimbările climatice afectează deja sănătatea americanilor”, a precizat prof. Anderegg.
Un sezon de polen prelungit afectează tulburări precum rinita, conjunctivita și astmul. Cei mai vulnerabili sunt copiii și vârstnicii.
Polenul a crescut, în general, cu 21% în perioada analizată, 1990-2018.
În România, potrivit Ministerului Mediului, aproape 482.000 de persoane din populația activă a țării sufereau de alergie la ambrozie în anul 2019. Cantitatea mare de polen, produsă de ambrozie începând cu mijlocul lui iulie, afectează sănătatea umană.