Încep ,,manevrele” politice și pentru noua conducere a BNR, după ,,lupta” pentru Fondul Proprietatea

Publicat: 10 sept. 2024, 22:34, de Autor: George Andrei, în ACTUALITATE , ? cititori
Încep ,,manevrele” politice și pentru noua conducere a BNR, după ,,lupta” pentru Fondul Proprietatea

Toamna 2024, ,,zbuciumată și învolburată politic”, de pregătirile pentru alegerile prezidențiale și parlamentare, aduce în prim plan, și ,,lupta” din spatele ușilor închise, pentru noul Consiliu de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR)

În prima parte a lunii octombrie expiră mandatul actualului Consiliu de Administrație.

În afară de guvernatorul Mugur Isărescu, al cărui mandat urmează să fie prelungit cu încă șase ani, ceilalți membri ai consiliului asteaptă jocul ,,algoritmului politic”, care a dominat din totdeauna structura de conducere executivă și neexecutivă a BNR.

Numele vehiculate de mediile politice și financiare îl dau ca potential câștigător, pentru poziția de prim-viceguvernator, pe Leonardo Badea, din partea PSD, care ar urma să-l înlocuiască pe actualul prim-vice, Florin Georgescu, atașat fără rezerve PSD.

Florin Georgescu nu se va retrage la pensie, și va rămâne viceguvernator, tot din partea PSD.

Conform unor surse politice, în acest moment există o listă pentru noul Consiliu de Administraţie, care ar fi fost discutată cu partidele parlamentare.

Mugur Isărescu rămâne pentru un nou mandat de guvernator, Leonardo Badea va deveni prim-viceguvernator, el fiind susţinut de Marcel Ciolacu şi PSD.

Cosmin Marinescu, consilierul prezidenţial pe probleme economice al preşedintelui Klaus Iohannis, va deveni viceguvernator din partea PNL, iar Florin Georgescu, actualul prim-viceguvernator, va rămâne viceguvernator, din partea PSD.

Au fost mai multe discuţii în jurul lui Florin Georgescu, dar până la urmă s-a optat pentru susţinerea lui şi în noul Consiliu de Administraţie de către PSD.

Pentru celelalte 5 poziţii neexecutive în Consiliul de Administraţie al BNR, se vehiculează următoarele nume – Csaba Bálint,  actual membru în CA din partea UDMR, care îşi va păstra funcţia, Cristian Popa, membru în CA din partea USR, care îşi va păstra funcţia, iar cele trei noi nume vehiculate sunt Nicolae Istudor, rectorul ASE, Dumitru Nancu, directorul general al FNGCIMM. Șanse mari are și Ionuț Dumitru, fostul președinte al Consiliului Fiscal, în prezent economistul șef al Raiffeisen Bank România, care ar fi susținut de liberali.

Dacă rămâne valabilă această varianta vehiculată în mediile politice, Mihai Neamţu, un controversat politician din partea AUR, cu un doctorat în teologie, ar putea primi o funcție neexecutivă.