Începe campania electorală pentru alegerile parlamentare; Câte formațiuni s-au înscris în cursă
Campania electorală pentru alegerile parlamentare 2024 începe vineri 1 noiembrie, la ora 00:00 și se încheie sâmbătă 30 noiembrie, la ora 07:00. S-au înscris în cursă 31 de formaţiuni politice şi 19 organizaţii ale minoritrăţilor naţionale, potrivit Birolui Electoral Central.
Cei mai mulţi candidaţi vin din partea PSD, pe liste în 42 de circumscripţii, cu un total de 639 de persoane, pe locul doi fiind SOS România, cu 636 de candidaţi, locul trei fiind ocupat de PNL, cu 630 de candidaţi, potrivit procesului verbal al BEC. Pe locurile următoare se situează AUR – cu 621 de candidaţi, Forţa Dreptei – cu 619 de candidaţi, UDMR – cu 596 de candidaţi – şi USR cu 589 de candidaţi.
Candidaţii formaţiunilor politice şi organizaţiilor minorităţilor naţionale s-au înscris în cursa parlamentară pentru 330 de locuri de deputaţi şi 136 de senatori.
Ce reguli trebuie să respecte candidaţii
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) îi îndeamnă pe competitorii electorali să contribuie la desfăşurarea unei campanii integre şi transparente, care să convingă alegătorii asupra importanţei participării la procesul electoral.
De la începerea campaniei electorale (ora 00:00) şi până la încheierea acesteia, în data de 30 noiembrie a.c., ora 07:00, trebuie respectate toate prevederile legale în vigoare, fiind permise doar anumite tipuri de activităţi şi materiale de propagandă, precum afişele electorale, materialele de propagandă electorală audio sau video difuzate de mass-media audiovizuală în condiţiile legii, publicitatea în presa scrisă, materialele de propagandă electorală online, broşurile, pliantele şi alte materiale tipărite din aceeaşi categorie, a precizat AEP.
Competitorii politici au obligaţia înlăturării, până la data începerii campaniei electorale, a tuturor materialelor de propagandă utilizate până la acel moment şi care nu respectă regulile premise de legislaţia în vigoare.
Autoritatea Electorală Permanentă reaminteşte competitorilor electorali că, în campania electorală, este interzisă folosirea mesajelor sau a sloganurilor discriminatorii, a mesajelor de incitare la ură şi intoleranţă şi a oricăror forme, mijloace, acte şi acţiuni de defăimare şi învrăjbire religioasă sau etnică.
În acelaşi timp, potrivit legii, este interzisă utilizarea vehiculelor inscripţionate sau colantate cu sloganuri de campanie sau cu imagini ale candidaţilor, precum şi cu alte referiri la competitorii electorali, utilizarea vehiculelor care difuzează materiale audio, în mers sau staţionar, organizarea de spectacole, serbări, focuri de artificii, utilizarea de bannere, mesh-uri, corturi publicitare, pavilioane publicitare, panouri publicitare mobile, steaguri publicitare, calcane, ecrane publicitare, indicatoare publicitare direcţionale, structuri de publicitate autoportante, mijloace de publicitate, panouri publicitare, proiecte publicitare speciale, publicitate luminoasă.