Începe cea de-a 33-a ediție a Festivalul Național de Teatru la București
În perioada 20 – 30 octombrie se va desfășura, în Capitală, cea de-a 33-a ediţii a Festivalului Naţional de Teatru.
Spectacole din ţară şi străinătate, dezbateri, expoziţii şi lansări de carte de teatru sunt programate în perioada 20 – 30 octombrie în cadrul celei de-a 33-a ediţii a Festivalului Naţional de Teatru, care începe vineri la Bucureşti.
Din oferta ediţiei din acest an a festivalului nu vor lipsi, de asemenea, spectacolele-lectură, ateliere de creaţie, evocările, prezentări de instituţii şi proiecte culturale, întâlniri şi dialoguri cu artişti invitaţi, evenimentele online, spectacolele radiofonice, precum şi „FITS la FNT” – un focus asupra Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, ajuns anul acesta la ediţia cu numărul 30.
Echipa curatorială a Festivalului Naţional de Teatru, compusă din criticii de teatru Mihaela Michailov, Oana Cristea Grigorescu, Călin Ciobotari, a optat pentru creatori şi creatoare cu estetici diferite şi limbaje teatrale variate, alegând producţii pe care le-au considerat relevante pentru tema din acest an a Festivalului Naţional de Teatru: „FNT, laboratoarele sensibilului”.
Selecţia a fost realizată din peste 150 de spectacole montate în stagiunea 2022-2023, produse de teatre de stat şi independente, din Bucureşti şi din ţară.
Deschiderea oficială a FNT 2023 este programată vineri, la ora 17,00, în Foaierul de Marmură de la Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” din Bucureşti. Evenimentul va fi urmat, de la ora 19,00, la Sala „Ion Caramitru”, de prima reprezentaţie a spectacolului invitat „Catarina şi frumuseţea de a ucide fascişti”, textul şi regia Tiago Rodrigues, producţie a Teatrului Naţional „D. Maria II” din Lisabona, Portugalia.
În prima zi a festivalului vor putea fi vizionate, de asemenea, spectacolele „E adevărat, e adevărat, e adevărat!”, regia Alexandru Mâzgăreanu – ora 18,00, la Teatrul Act, „Nuntă în Oaş”, regia Cristian Ban – ora 20,00, la Sala „Liviu Ciulei” a Teatrului Bulandra, „O, dulcele meu pământ”, conceptul şi interpretarea Corinne Jaber, producţie a Young Vic Theatre (Anglia) şi Théâtre de Vidy (Elveţia) – ora 22,00, la Sala Studio a Teatrului Odeon.
Expoziţia „George Banu / La frontiera cortinei” de Oana Maria Cajal va fi deschisă de vineri şi vernisajul va avea loc duminică, la ora 12,30, la Sala Coloane de la ARCUB. Aceasta va putea fi vizitată până pe 30 octombrie, în intervalul orar 10,00 – 18,00.
Sâmbătă, în foaierul Sălii Studio de la Teatrul Odeon, va fi vernisată expoziţia de caricaturi „Scaune”, semnată de Marius Damian. Aceasta cuprinde peste 200 de lucrări strânse în perioada anilor 2020-2023 şi dedicate oamenilor scenei, fie ei actori, fie regizori, scenografi, critici, compozitori, personalităţi. Expoziţia poate fi vizitată până pe 31 octombrie, doar înaintea spectacolelor programate la Sala Studio.
Forumul Cultural Austriac prezintă în cadrul FNT expoziţia de fotografie de teatru „Zeii de împrumut ai Vienei, martori împietriţi” a fotografei Christine de Grancy, despre teatralitatea şi simbolurile arhitecturii vieneze. Expoziţia va fi vernisată duminică, de la ora 16,00, în Sala Lipscani de la ARCUB, în prezenţa autoarei şi a curatoarei acesteia, actriţa Mercedes Echerer. Expoziţia poate fi vizitată până pe 5 noiembrie, în intervalul orar 10,00-18,00.
Din 24 octombrie, Forumul Cultural Austriac prezintă în Foaierul Sălii Majestic a Teatrului Odeon, de la ora 17,00, expoziţia „Teatrele realizate de Fellner & Helmer. Reflecţii subtile asupra specificităţilor locale şi a valorilor identitare”. Expoziţia poate fi vizitată până în 5 noiembrie, înaintea spectacolelor programate la Sala Majestic a Teatrului Odeon.
Tot în prima zi a festivalului vor putea fi ascultate la Radio România Cultural spectacolul In memoriam Ion Caramitru „Regele, bufonul şi domnii şobolani”, de la ora 22,00, iar la Radio România Actualităţi, de la ora 23,05, „Bucureşti – Underground”.
În cadrul festivalului va avea loc şi un târg de carte, adevărat maraton al lansărilor şi prezentărilor unor noi produse editoriale din domeniul artei scenice, cu întâlniri, discuţii, întrebări, răspunsuri. Vor fi în atenţia publicului, în cele trei zile programate maratonului (21, 28 şi 29 octombrie, între orele 11,00 şi 16,00, la Cărtureşti Verona – partener al FNT33), circa 30 de titluri dintre cele mai variate, cu subiect comun – teatrul, semnate de importanţi autori şi apărute la diverse edituri din România şi chiar din străinătate.
Apariţiile editoriale propuse includ dramaturgie, romane, eseuri, cronici, portrete de creatori celebri, poveşti de dragoste etc. Va fi şi prima carte tradusă în România despre celebra coregrafă Pina Bausch.
Separat de târgul maraton, dar care ţine de o noutate editorială, este evenimentul omagial în memoria marii actriţe Clody Bertola, de la naşterea căreia s-au împlinit de curând 110 ani. Evenimentul „Clody Bertola – 110”, care va avea loc pe data de 27 octombrie, de la ora 11,00, la ARCUB, Sala Mare, va avea în centru aducerea la cunoştinţa publicului a volumului „La vie en rose cu Clody Bertola”, scris de criticul Ludmila Patlanjoglu şi editat, la Nemira, într-o ediţie de lux – ediţie adăugită -, cu noi texte şi fotografii. Vor fi proiecţii cu imagini din viaţa lui Clody Bertola şi din spectacolele antologice în care a jucat.
În dorinţa de a oferi publicului de teatru cât mai mult conţinut atractiv despre Festivalul Naţional de Teatru a fost gândită în acest an o „intrare nouă” în FNT – STUDIO FNT33, cu două perioade de desfăşurare distincte. Prima s-a desfăşurat în perioada 16-20 octombrie şi cea de-a doua începe de sâmbătă, până 30 octombrie, între orele 12,00 şi 13,00. Studio FNT33 este organizat la UNITER.
În cea de-a două perioadă, „Actualitate FNT33”, ora de discuţii în Studio FNT33 este împărţită în trei. Se va vorbi, pe scurt, despre ziua precedentă a Festivalului, urmând să fie punctate momentele care nu ar trebui ratate în ziua respectivă, iar la finalul orei vor fi făcute recomandări pentru a doua zi. Invitaţii zilnici ai Studioului FNT33 sunt creatorii unor spectacole programate, actori, regizori, scenografi, coregrafi chemaţi să povestească despre montările lor, despre procesul de creaţie, despre „ce le aduce şi ce nu le aduce” Festivalul Naţional de Teatru.
Studio FNT33 poate fi urmărit pe contul de YouTube al UNITER şi pe pagina de Facebook a Festivalului Naţional de Teatru.