Începe iarna roșie! Restaurația ”ciolaniadei” PSD
Guvern nou, metehne vechi, astfel ar putea fi evaluate cele mai recente decizii ale social-democraților pentru numirea unor personaje cel puțin dubioase în funcții publice cheie ale instituțiilor statului sale ale comisiilor parlamentare, care ne amintesc de România post-decembristă, care a continuat și dezvoltat la rang de artă sistemul de Pile-Cunoștințe-Relații (PCR) așa cum era denumit neoficial de către cetățeni.
Fratele lui Paul Stănescu, propus la ANRE pentru că „nu a prins loc de parlamentar”
Una dintre numirile controversate din ultimele săptămâni este propunerea propunerea PSD pentru Comitetul de Reglementare al ANRE. Este vroba de fratele secretarului general al PSD, Paul Stănescu. Propunerea social-democraților a generat tumult în presă, cât timp, pe Alexandru Stănescu nu îl recomandă absolut nimic pentru această funcţie. Alexandru Stănescu a fost vicepreședinte și președinte al Comisiei de agricultură din Camera Deputaților pe parcursul a două mandate. El a absolvit Facultatea Mecanică Agricolă, București, iar din 1986 până în 2012 a fost inginer la S.C. Agromec Vișina S.A, director general la S.C. Agromec Bucinișu S.A., Bucinișu, conform CV-ului său. Din 2016 își începe mandatul de deputat.
PSD a preluat controlul asupra vămilor
O altă instituție acontată de PSD este Autoritatea Vamală Română, înființată printr-o lege votată în Parlament în 13 octombrie, în plină criză politică. Bogdan Lari Mihei a fost numit în funcția de președinte al Autorității. Mihei a fost șeful Vămii Otopeni în trecut și e considerat un apropiat al lui Bogdan Stan, fostul şef al ANAF şi actual consilier la Curtea de Conturi promovat de Liviu Dragnea. Noua instituție va avea o putere uriașă, dat fiind că va gestiona toate vămile interne – unul dintre sistemele cunoscute în lumea finanțelor pentru gradul ridicat de corupție și pentru sumele consistente de bani negri produse. Autoritatea Vamală Română va scoate vămile din administrarea ANAF și le va reuni într-o instituție de sine stătătoare, aflată în subordinea Ministerului Finanţelor.
Șeful de cabinet al lui Grindeanu, plătit de o firmă chineză de pe lista neagră a SUA
Bogdan Mîndrescu, consilierul și viitorul șef de cabinet al ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, a fost consultant în România pentru compania Inspur Shandong Group din China, controlată de Partidul Comunist Chinez. În timp ce acorda consultanță companiei din China, Bogdan Mîndrescu era șeful de cabinet a lui Răzvan Cuc, în mandatul acestuia de secretar de stat la Transporturi. Șeful de cabinet nu a menționat în declarațiile de avere banii pe care i-a încasat de la chinezi. Grupul Inspur a fost trecut pe „lista neagră” a Departamentului Apărării al SUA în anul 2020.
Un condamnat penal ajuns secretar general în Guvern
Funcția revine celor de la PSD, conform negocierilor cu liberalii, iar Marcel Ciolacu a confirmat că îl susține pe Neacșu în ciuda condamnării penale la șase luni de închisoare cu suspendare, pe care a primit-o în 2016 pentru că și-a angajat fiica la propriul cabinet parlamentar. Condamnarea l-a împiedicat pe Neacșu să mai candideze pentru un mandat de parlamentar în 2016. Până în 2018, Marian Neacșu a fost secretarul general al PSD, dar a fost exclus din partid după ce a semnat o scrisoare în care îi cerea lui Liviu Dragnea să facă un pas în spate de la conducerea partidului. Ulterior, Neacșu s-a înscris în Pro România, partidul lui Victor Ponta, dar în 2019 a fost numit vicepreședinte ANRE cu sprijinul PSD.
Avocata interlopilor este noul președinte al Comisiei Juridice din Camerei Deputaților
O altă numire controversată a social democraților este deputata Laura Vicol. Ajunsă la șefia uneia dintre cele mai importante comisii ale Parlamentului, Vicol s-a făcut remarcată în carieră prin clienții pe care i-a reprezentat în instanță. Printre aceștia se numără fosta șefă a DIICOT, Alina Bica, inculpată pentru corupție, clanul Cămătarilor și clanul Sportivilor sau fostul colonel SRI Daniel Dragomir, condamnat pentru spionarea fostei șefe DNA, Laura Codruța Kovesi. Laura Vicol a mai candidat la alegerile europarlamentare din 2019 pe lista PRU, partidul fondat de fugarul Sebastian Ghiță. Laura Vicol a intrat în Parlament anul trecut pe listele PSD, fiind anterior una dintre apărătoarele modificărilor nocive aduse de PSD și UDMR legilor justiției și codurilor penale. Acum, Vicol va conduce comisia juridică, acolo unde aceste legi vor trebui reparate.
”Tradiția rubedeniilor” PSD din instituțiile statului
Zeci de ani de zile, FSN, apoid PDSR iar în cele din urmă PSD au promovat și numit pe funcții persoane obscure, fără niciun fel de pregătire sau competențe pe domeniile respective; ceea ce explică parțial dezastrul și rețeaua de rubedenii din toate instituțiile statului. Așa au fost inventate locuri de muncă și ghișee unde se stă la rând pentru o ștampliă și la o altă coadă pentru o semnătură banală. Sistemul PCR a renăscut ca pasărea Phoenix pe în iarna acestui an, odată cu reinstalarea la putere a PSD, care a început restaurația incompetenților.