Criza mondială de orez pune în pericol securitatea alimentară a țărilor sărace
Orezul reprezintă un aliment de bază esențial pentru mai mult de jumătate din populația mondială, iar omenirea se confruntă cu cea mai semnificativă criză de aprovizionare din ultimele două decenii.
Restrângerea exportului de orez din India are un impact asupra piețelor internaționale de orez, punând în pericol securitatea alimentară a țărilor în curs de dezvoltare, care nu își pot permite să cumpere sau care nu au acces la acest aliment.
”Singura lipsă în acest moment ar fi într-adevăr orezul simplu, alb, lung şi de calitate slabă al Indiei, pe care îl expediază în multe ţări din Africa şi Asia de Sud-Est. Şi când au aplicat o interdicţie, asta a afectat mai mult şi mai mult acele ţări în curs de dezvoltare”, a declarat Peter Bachmann, vicepreşedinte pentru politici şi afaceri guvernamentale.
În primul rând, în septembrie 2022, India a suspendat exporturile de orez spart și a introdus o taxă de 20% pentru anumite soiuri de orez. Apoi, în iulie 2023, India a impus o interdicție asupra exporturilor de orez alb simplu, cu bob lung.
”India este o ţară care a suferit de insecuritate alimentară într-un mod semnificativ, aşa că există o dorinţă de înţeles de a asigura disponibilitatea adecvată a alimentelor de bază, cum ar fi orezul, în ţară. Dar există un compromis pentru asta”, a declarat Will Kletter, vicepreşedinte pentru operaţiuni şi strategie la ClimateAi.
Potrivit Institutului Internațional de Cercetare a Politicii Alimentare, prețurile orezului au înregistrat o creștere cuprinsă între 15% și 20%, atingând cel mai înalt nivel din aproape 12 ani.
„India încearcă să asigure o cantitate suficientă de orez pe piața sa internă, în speranța că prețurile vor scădea pentru consumatori„, a explicat Bachmann.
O parte din problema actuală constă în faptul că, în ciuda creșterii costurilor de producție, inclusiv pentru energie și îngrășăminte, prețurile de pe piață pentru orez au rămas relativ constante în comparație cu alte produse agricole.
Fermierii de orez din SUA se confruntă cu aceeași volatilitate a prețurilor la orez.
„Chiar și fermierii noștri se confruntă cu aceleași provocări în industria orezului. Totuși, ei nu pot concura cu guvernele străine„, a declarat Michael Klein, vicepreședinte pentru comunicare și promovare internă la USA Rice.
Pentru a ajuta fermele de orez din SUA să rămână profitabile în fața presiunilor exercitate de prețurile globale ale orezului, care nu au ținut pasul cu creșterea costurilor producției, Congresul a alocat fonduri suplimentare de 250 de milioane de dolari.
„Aceste programe sunt concepute pentru a preveni prăbușirea acestor ferme, deoarece ar fi un dezastru imens„, a subliniat Klein.