Incident MISTERIOS: S-a pierdut o rachetă
Regret nespus că am eşuat astăzi să plasăm pe orbită sateliţii clienţilor noştri. Îi asigur că vom identifica problema, vom corecta şi ne vom întoarce curând la centrul de lansare”.
Aceasta a declarat Peter Beck, fondator şi director al Rocket Lab, despre ceea ce a fost definit de către o parte a media drept un “incident misterios”. Despre ce e vorba mai exact? O rachetă comercială purtătoare de sateliţi a fost declarată „pierdută” după lansarea ei duminică din Noua Zeelandă, dup[ cum a anunţat compania producătoare Rocket Lab, citată de AFP.
„Am pierdut zborul mai târziu în timpul misiunii”, a scris, pe Twitter, Peter Beck. Rocket Lab se prezintă drept o companie americană cu sediul în Noua Zeelandă. Printre investitorii săi figurează companiile americane Khosla Ventures, Bessemer Venture Partners, Lockheed Martin, Promus Ventures şi Data Collective.
Misiunea eşuată a fost cea cu numărul 13…
Într-o declaraţie postată pe site-ul său de internet, Rocket Lab notează că a întâmpinat „o anomalie” după patru minute de zbor. Compania a precizat că acţionează în colaborare cu autorităţile aeronautice americane pentru a identifica motivul incidentului. Racheta purta şapte sateliţi pentru companiile Spaceflight, Canon Electronics, Planet şi In-Space Missions, dup[ cum a mai a precizat Peter Beck. Beck crede în creșterea potențialului uman prin deschiderea accesului în spațiu pentru sateliții mici care efectuează servicii vitale, cum ar fi monitorizarea vremii, comunicațiile și observarea Pământului.
După o copilărie petrecută fabricând rachete “homemade” într-un mic oraș din Noua Zeelandă, Beck a fondat Rocket Lab, unde a condus dezvoltarea rachetei Electron. Beck și echipa sa au dezvoltat primul vehicul de lansare complet compus din carbon din lume. De asemenea, a supravegheat dezvoltarea singurului site de lansare orbitală privată din lume. În ianuarie 2018, Rocket Lab a pus în scenă prima dintre numeroase sale lansări orbitale.