Încotro navighează școala românească?

Publicat: 09 sept. 2024, 08:00, de Autor: Ion Teleanu, în OPINII , ? cititori
Încotro navighează școala românească?
Optimizarea parlamentară, controlată la împărțirea ciolanului local

Școala românească își redeschide, astăzi, din nou porțile pentru aproximativ 3.000.000 de elevi, dintre care 180.000 încep clasa pregătitoare. Practic, începe un nou școlar, care se întinde pe durata a 36 de săptămâni, cu cinci vacanțe, tot cu dascăli tineri sau mai vârstă, dar și cu emoții pentru elevi și speranțe pentru părinți.

Vremurile domnului Trandafir care „ne-a învățat multe, de care aminte nu ne mai aducem, dar care au rămas în fundul sufletului ca semințe bune ce au înflorit bogat mai târziu” au apus de mult. Tot prin negura timpului s-au pierdut și vorbele lui Mihail Kogălniceanu: „Dacă țara (…) trebuie să aibă un loc în concertul Europei (…) apoi nu va putea ajunge prin industrie, nici prin comerț, decât numai prin învățământ”. Însă, din păcate, realitatea „României educate” de astăzi nu mai are nimic comun cu educația Domnului Trandafir și nici cu dezideratul lui Kogălniceanu. Este doar un copy-paste de pe realitatea educațională descrisă de Nicolae Iorga: „Educaţia de astăzi urmăreşte, nu dezvoltarea, ci substituirea de caractere”.

De ce s-a ajuns ca astăzi educația să fie o Cenușăreasă a României și o substituire de caractere? În primul rând pentru că dascălii au fost batjocoriți și umiliți, fiind puși în situația de a cerși un bon de masă ori să se milogească pe la primari pentru câțiva firfirei pentru navetă.

O altă dimensiune a dezastrului educațional reiese și din faptul că după 1990, la butoanele Educației s-au aflat, atenție, 24 de miniștrii, dintre care 10 au fost impuși în ultimii zece ani, adică în mandatul profesorului de fizică de la Sibiu ajuns președinte, Klaus Werner Iohannis. Bomboana de pe coliva învățământului românesc a fost pusă de Klaus Iohannis care a „copt”, vreo 7-8 ani, la Palatul Cotroceni „România educată” având consilier prezidențial pentru probleme de educație pe Ligia Deca. Este cea pe a cărei licență scrie „inginer diplomat inginerie navală și navigație” și are și un master în „management maritim și portuar”.

Ulterior, pe 3 octombrie 2022, inginera de nave Ligia Deca a fost cocoțată în fruntea Ministerului Educației unde cârmuiește și în prezent corabia în derivă a învățământului românesc. Cum peștele de la cap se împute, am ajuns astăzi la vorbele lui Bertrand Russell: „Oamenii se nasc ignoranți, nu proști. Sunt prostiți prin educație”. Practic, constatăm, pas cu pas, că viziunea de peste 100 de ani a lui Spiru Haret este și azi de actualitate: „Cum arată astăzi școala, așa va arăta mâine țara”.