INCREDIBIL. Agenţia Naţională de Integritate n-are președinte de mai bine de un an de zile
Mandatul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), Bogdan Stan, a expirat pe 2 decembrie 2019, dar de atunci și până azi nu a fost organizat din timp concurs pentru selectarea unui nou președinte, iar conducerea agenției este asigurată de vicepreședintele Florin Ionel Moise. De ce?
Tergiversare, premeditare sau… „lucru bine făcut”
Pentru că nu a avut cine să organizeze concursul întrucât mandatul celor 15 membri ai Consiliului Naţional de Integritate (CNI) a expirat la sfârşitul 2018 şi nici până acum nu au desemnat toți cei 15 noi membri în CNI.
Practic, nici până azi nu și-au desemnat reprezentant în CNI cinci entități și anume Ministerul Justiției, Ministerul Finanțelor Publice, Uniunea Națională a Consiliilor Județene, Asociația Municipiilor din România și Asociația Magistraților. De ce oare fosții miniștrii ai Justiției și Finanțelor, Cătălin Predoiu și Florin Cîțu nu și-au desemnat reprezentanți în CNI?
În plus, nu există desemnat niciun membru supleant desemnat de către cele 15 entități care formează CNI. Totuși, cu toate că CNI are 10 din cei 15 membrii, funcția de președinte al CNI este deținută acum de către Sergiu Țâră, reprezentantul Asociației Comunelor din România.
Abia, în luna decembrie a acestui an, au fost două convocări de ședință online pentru „Analizarea Regulamentului de desfășurare a consursului și a examenului pentru ocuparea funcției de președinte și/sau vicepreședinte al Agenției Naționale de Integritate”.
După ce se aprobă acest regulament, se organizează concursul sau examenului și ulterior se propune Senatului numirea şi revocarea din funcţie a preşedintelui şi vicepreşedintelui ANI. Oare cine are interesul ca ANI să nu aibă conducere?
ANI este deja motiv de îngrijorare pentru Comisia Europeană.
Fostul premier Ludovic Orban s-a întâlnit imediat după preluarea mandatului în noiembrie 2019 cu ex-președintele ANI Bogdan Stan și a dat asigurări că se va desemna cât mai repede un nou președinte al agenției.
Dar, de atunci a trecut mai bine de un an și ANI încă nu are un președinte cu puteri depline, adică cu un mandat de patru ani.
De asemenea, mai trebuie precizat că în ultimul raport MCV se arată că „în ultimii doi ani și jumătate au fost adoptate cinci propuneri legislative de modificare a legilor în materie de integritate. Pe lângă slăbirea anumitor dispoziții și a capacității Agenției Naționale de Integritate (ANI) de a-și continua activitatea, această suită de modificări a contribuit și mai mult la menținerea unui peisaj juridic fragmentat”, se arată în ultimul raport MCV.