INCREDIBIL. Bogdan Chirițoiu vrea licență industrială unică doar pentru… el
Controversatul președinte al Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a blocat, la sfârșitul săptămânii trecute, proiectul Ordonanței de Urgență privind licența industrială dintr-un motiv incredibil dar cu efecte devastatoare pentru industria românească.
Uite proiectul, nu e proiectul!
Proiectul Ordonanței de Urgență privind licența industrială a fost retras, surprinzător și fără nicio explicație, marți de pe ordinea de zi a ședinței Plenului Consiliului Economic și Social, deși existau toate avizele ministerelor, inclusiv cel al Justiției.
Trebuie subliniat faptul că scopul acestei ordonanțe era reducerea birocrației prin digitalizare, adică ”reglementează, stabilește cadrul juridic general, instituțional și de reglementare pentru simplificarea sau realizarea, după caz, a procedurilor de obținere a unei licențe industriale, precum și a autorizațiilor, acordurilor, avizelor, permiselor sau a altor acte administrative prevăzute de lege în vederea desfășurării unei activități industriale aferente obiectului de activitate”.
Totodată, coordonarea acestui proces de licențiere se va realiza prin “constituirea Departamentului de Licențiere Industrială cu rolul de raționalizare, simplificare și digitalizare a procedurilor specifice în vederea obținerii licenței industriale unice”. Inițial, din acest proiect au fost omise ramuri economice precum serviciile, comerțul și turismul, dar, ulterior, au fost incluse și acestea în proiectul de ordonanță. Însă, misterul scoaterii acestui proiect de ordonanță s-a aflat peste trei zile la Ministerul Antreprenoriatului și Turismului (MAT).
Chirițoiu vrea să legifereze discriminarea în economia românească
Ce s-a întâmplat? Vineri, 19 august 2022, Ministerul Antreprenoriatului și Turismului a convocat o nouă ședință de urgență a Comisiei de Dialog Social pentru a discuta o nouă formă a “Ordonanței privind licența industrială unică”, atenție, elaborată și schimbată total de către Consiliul Concurenței.
Practic, din dispoziția președintelui Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, proiectul ordonanței avizat de toate ministerele a fost schimbat radical, eliminându-se din procedura de licențiere/autorizare comerțul, serviciile și turismul. Astfel, ordonanța impusă de Bogdan Chirițoiu a devenit una de licențiere unică doar a industriei prelucrătoare pe motiv că ”respectăm angajamentele și procedurile asumate prin PNRR”.
Practic, prin acest demers surprinzător, Bogdan Chirițoiu vrea să legifereze discriminarea în economia românească, dar, în același timp, să-și creeze o sinecură pentru când va zbura de la Consiliul Concurenței. Și acest aspect reiese din textul proiectului de ordonanță: ”Se înființează Departamentul de Licențiere Industrială, denumit în continuare Departamentul, ca departament cu personalitate juridică în cadrul aparatului de lucru al Guvernului, în coordonarea prim-ministrului, având rol de raționalizare, simplificare și digitalizare a procedurilor specifice în vederea obținerii licenței industrial unice; departamentul este condus de un secretar de stat, numit și eliberat din funcție prin decizie a prim-ministrului, în condițiile legii; Finanțarea Departamentului se asigură de la bugetul de stat, prin Bugetul Secretariatului General al Guvernului. Secretarul care conduce Departamentul are calitatea de ordonator de credite”.
Sinecură cu dedicație
Potrivit informațiilor noastre, noul departament va avea vreo 300 de posturi pentru clientela politică. Practic, prin modificările impuse de Consiliul Concurenței, Bogdan Chirițoiu vrea să înființeze două entități distincte pentru licența industrială unică cu scopul debirocratizării prin digitalizare.
Structuri paralele de… interese birocratice
Numai că, Bogdan Chirițoiu, ori nu știe sau vrea să umfle birocrația, deja există o asemenea structură finanțată prin Programul Operațional Sectorial “Creșterea Competitivității Economice”: ”Platforma PCU electronic vine în sprijinul mediului de afaceri precum și a instituțiilor ce au atribuții de reglementare, autorizare și control, fiind un instrument modern de informatizare a procedurilor administrative aparținând Autorităților Competente. Serviciile oferite prin PCU pot fi accesate prin mijloace electronice, de la distanţă, prin Internet, în orice moment, atât de către cetățeni, companii și instituții publice”.
De ce oare mai trebuie creată o nouă autoritate când deja există Autoritatea pentru Digitalizarea României? Poate pentru a umfla birocrația că deh… așa vrea Bogdan Chirițoiu!