INCREDIBIL. Ce sume de bani aveau prin casă doi directori din Dolj, reținuți de DNA

Publicat: 01 nov. 2024, 18:57, de Marian Apipie, în ACTUALITATE , ? cititori
INCREDIBIL. Ce sume de bani aveau prin casă doi directori din Dolj, reținuți de DNA
DNA

DNA Craiova a acționat în forță joi, în județul Dolj, unde a efectuat 18 percheziții, iar astăzi a luat și primele măsuri. Procurorii au dispus reținerea pentru 24 de ore a managerului Serviciului de Ambulanță Județean Dolj, Cristian Gîngioveanu, și a directorului Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Șimnic, Constantin Găvan, pentru luare de mită și trafic de influență. Familia Gîngioveanu se află în prim-plan după ce în circuitul mitei apare și soția managerului SAJ Dolj, Aurelia Gîngioveanu, manager al Spitalului Clinic Căi Ferate Craiova, fiica lui Constantin Găvan. Ea a fost pusă sub control judiciar pentru 60 de zile. Ce sume de bani aveau prin casă cei nominalizați? Un „mizilic“ de 775.000 de euro!

Circuitul mitei în Bănie face noi victime: doi directori din Dolj au fost reținuți, vineri, de DNA, pentru luare de mită și trafic de influență în formă continuată. Angajările la stat au făcut obiectul infracțiunilor de care sunt acuzați! În prim-plan se află familia managerului Serviciului de Ambulanță Județean Dolj, Cristian Gîngioveanu, în funcție de aproape 20 de ani.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova au dispus, vineri, punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 1 noiembrie 2024, față de inculpații:

  • GÎNGIOVEANU CRISTIAN, manager al Serviciului de Ambulanță al Județului (S.A.J.) Dolj, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită, complicitate la luare de mită și folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în formă continuată;
  • GĂVAN CONSTANTIN, director al Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Șimnic, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență în formă continuată și complicitate la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în formă continuată;
  • RĂDUCANU IONICA MELANIA, asistent medical în cadrul Centrului Medical Bechet, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la trafic de influență, complicitate la dare de mită, dare de mită și trafic de influență.

Doi directori din Dolj, reținuți de DNA! Care sunt faptele incriminate

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există probe care conturează următoarea stare de fapt: În perioada septembrie – octombrie 2024, inculpatul Găvan Constantin ar fi pretins și ar fi primit suma totală de 30.500 euro de la patru persoane (martori în cauză), pentru a interveni pe lângă ginerele său, inculpatul Gîngioveanu Cristian, manager al Serviciului de Ambulanță al Județului Dolj, în vederea angajării acestora în cadrul Serviciului de Ambulanță al Județului Dolj, pe posturi de șofer autosanitară, respectiv asistentă medicală.

„Astfel, în cursul lunilor septembrie – octombrie 2024, în baza unei rezoluții unice, inculpatul Gîngioveanu Cristian, prin intermediul inculpatului Găvan Constantin, respectiv a unei alte persoane, ar fi diseminat subiectele ce urmau a fi susținute la proba scrisă a concursurilor de angajare organizate de Serviciul de Ambulanță Județean Dolj mai multor candidați, în vederea facilitării promovării de către respectivele persoane a concursurilor de angajare și a ocupării de către acestea a posturilor scoase la concurs.

În perioada septembrie – octombrie 2024, inculpatul Gîngioveanu Cristian, în mai multe situații, ar fi primit de la fiul inculpatei Răducanu Ionica Melania diverse bunuri pentru a-l ajuta pe acesta să se angajeze ca șofer autosanitară la Serviciul de Ambulanță al Județului Dolj, cât și pentru a o angaja ca asistentă medicală în cadrul spitalului CFR Craiova pe concubina acestuia din urmă, unde manager este soția inculpatului Gîngioveanu Cristian. În demersurile lor, inculpații Gîngioveanu Cristian și Găvan Constantin ar fi beneficiat și de ajutorul inculpatei Răducanu Ionica Melania“, se arată în comunicatul procurorilor DNA.

Doi directori din Dolj, reținuți de DNA. Foaie verde matostat, bine e să fii director la stat! Ce sume de bani s-au găsit la cei doi acasă

Potrivit DNA, cu ocazia efectuării perchezițiilor domiciliare în cursul zilei de 31 octombrie 2024, la locuințele lui Gîngioveanu Cristian și Găvan Constantin ar fi fost găsite sumele de 665.660 euro, 67.460 dolari USA și 203.850 lei, care au fost ridicate în vederea confiscării. Cei trei urmează să fie prezentați Tribunalului Dolj, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Dar asta nu e tot! Tot în urma acțiunii DNA Craiova, procurorii au dispus luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 1 noiembrie 2024, față de soția managerului SAJ Dolj, Aurelia Gîngioveanu, manager al Spitalului Clinic Căi Ferate Craiova, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită.

Alături de aceasta, au mai fost puși sub control judiciar:

  • M.A., persoană fizică fără calitate specială, pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență în formă continuată și complicitate la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în formă continuată;
  • CÎRSTOIU MARIN, ambulanțier în cadrul Serviciului de Ambulanță al Județului Dolj, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență;
    R.C.P. și G.M.V., persoane fizice fără calitate specială, pentru săvârșirea infracțiunilor de dare de mită și complicitate la dare de mită.

Ce au stabilit procurorii

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt. La data de 19 octombrie 2024, ca urmare a intermedierii efectuate de către Gîngioveanu Cristian, soția acestuia, Gîngioveanu Aurelia-Maria, în calitate de manager al Spitalului CFR Craiova, ar fi primit diverse bunuri de la inculpata Răducanu Ionica-Melania și fiul acesteia R.C.P., în vederea angajării în cadrul Spitalului CFR Craiova, ca asistentă medicală, a concubinei inculpatului R.C.P.

„În perioada septembrie – octombrie 2024, inculpatul M.A. ar fi pretins sumele totale de 24.000 euro de la două persoane (martori în cauză), primind de la cei doi suma de 12.000 euro și echivalentul în lei a unei alte sume de 12.000 euro (respectiv suma de 60.000 de lei), promițând că va interveni pe lângă persoane cu putere de decizie în vederea angajării acestora în cadrul Serviciului de Ambulanță al Județului Dolj, pe posturile de șofer autosanitară scoase la concurs în perioada respectivă.

În aceeași perioadă, inculpatul M.A. i-ar fi ajutat pe inculpații Găvan Constantin și Gîngioveanu Cristian să disemineze subiectele ce urmau a fi susținute la proba scrisă a concursurilor de angajare organizate de Serviciul de Ambulanță Județean Dolj mai multor candidați, în vederea facilitării promovării de către respectivele persoane a concursurilor de angajare și a ocupării de către acestea a posturilor scoase la concurs“, se menționează în comunicatul DNA.

Uite angajarea, nu e angajarea!

Potrivit sursei citate, în perioada iunie – noiembrie 2023, inculpatul Cîrstoiu Marin, în calitate de angajat al Serviciului de Ambulanță al Județului Dolj, ar fi pretins de la o persoană (martor în cauză) suma de 10.000 euro, primind de la aceasta în două tranșe suma totală de 50.000 lei, promițând că va interveni pe lângă persoane cu putere de decizie în vederea angajării acestuia din urmă în cadrul Serviciului de Ambulanță al Județului Dolj, pe postul de ambulanțier.

„Ulterior, întrucât angajarea persoanei respective nu s-ar fi concretizat, inculpatul Cîrstoiu Marin ar fi întreprins demersuri pentru a restitui persoanei respective suma de bani menționată anterior și concomitent ar fi încercat să îl determine pe acesta să se înscrie la un concurs de angajare organizat de Serviciul de Ambulanță Județean Dolj în cursul lunii septembrie 2024, cu promisiunea că îi va aranja promovarea concursului, inclusiv prin procurarea subiectelor“, explică procurorii.

Ce presupune controlul judiciar

Pe timpul cât se află sub control judiciar, cei cinci inculpați trebuie să respecte o serie de obligații, între care să se prezinte ori de câte ori sunt chemate la organul de urmărire penală, să nu depășească limita teritorială a României, să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar și să nu exercite funcții de conducere în cadrul Spitalului CFR Craiova (în cazul inculpatei Gîngioveanu Aurelia Maria), se mai menționează în comunicatul DNA.

Inculpaților li s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive. În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție. 

Citește și: Cât mai „costă“ o cezariană la Craiova. Medic ginecolog, sub control judiciar pentru luare de mită