INCREDIBIL. Franța cere României să aplice coplata pentru orice serviciu medical
O propunere extrem de controversată lansată ieri în „Cartea Albă a Sănătăţii 2021” redactată și publicată de către Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Franceză în România (CCIFER) a generat o agitație fără precedent în lumea medicală de la noi.
În cartea lansată ieri, Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Franceză în România recomandă autorităţilor române să aplice coplata pentru orice serviciu medical, cu scopul asigurării investiţiilor în spitalele publice.
„Recomandăm refacerea mecanismului de stabilire a coplăţii astfel încât aceasta să atingă un nivel care să genereze o sursă de finanţare pentru spitalele publice din care să fie acoperite investiţii în dezvoltare. Un exemplu este Franţa, în care există o coplată minimă pentru orice serviciu şi o coplată de aproximativ 20% pentru serviciile care depăşesc o anumită valoare”, se precizează în documentul CCIFER.
De asemenea, Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Franceză în România propune „implementarea de către CAS a unui nou mecanism de plată a serviciilor medicale aplicat unitar furnizorilor de servicii medicale, indiferent de forma de proprietate, bazat fie pe costul efectiv acceptat de CAS, fie pe tarife maximale corelate cu preţurile practicate pe piaţa liberă”.
Totodată, francezii ne mai recomandă „limitarea categoriilor de venituri şi de contribuabili pentru care se aplică condiţii diferite pentru calculul contribuţiei la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS)”, dar și „definirea pachetului de servicii medicale de bază care să fie acoperite de către contribuţia la sistemul public de sănătate, urmând ca serviciile ce depăşesc pragul să fie plătite din buzunarul pacientului sau prin asigurare privată de sănătate.
Astfel se va limita suma decontată de CNAS, iar serviciul medical va putea fi prestat atât într-un spital privat, cât şi într-unul de stat”. Trebuie precizat că acest document denumit „Cartea Albă a sănătăţii 2021” include în total 35 de măsuri pentru creşterea calităţii şi eficienţei sistemului de sănătate, redactate de experţii din comunitatea de afaceri franco-română.