Incredibil: Se pregătește CONSTELAȚIA UE?
Europa este autonomă în ceea ce priveşte navigaţia prin satelit, graţie sistemului Galileo, dar şi în domeniul observării Terrei şi al monitorizării, prin programul Copernicus. Însă se pare că se dorește mai mult. Cel puțin în ceea ce privește UE.
“Uniunea Europeană trebuie să dispună de o constelaţie proprie de sateliţi pentru internet de mare viteză şi să îşi consolideze astfel autonomia strategică”, a declarat miercuri pentru cotidianul francez Le Figaro Thierry Breton, comisar european pentru piaţa internă, printre atribuţiile căruia se află şi sectorul spaţial. Comisar european care doreşte „să propună rapid” acest proiect, potrivit AFP. Dar, pentru a dezvolta economia digitală, acelaşi comisar european consideră că este de asemenea „de dorit ca UE să se înzestreze, în deceniul care vine, cu un sistem de sateliţi care să facă legătura între sateliţii geostaţionari şi o constelaţie LEO (orbită joasă), echipaţi cu sisteme criptate şi tehnologii cuantice” dedicate internetului de mare viteză. În contextul în care operatorul OneWeb a intrat în faliment, Europa nu s-a poziţionat în calitate de cumpărător potenţial al acestui proiect ce viza o constelaţie de sateliţi de telecomunicaţii, din care 74 se află deja pe orbită.
Pentru prima dată
Thierry Breton este fostul director francez al companiei Atos, specializată în IT. Și a dezvăluit că, pentru prima dată, bugetul UE va fi folosit pentru a sprijini noile tehnologii să lanseze rachete, inclusiv unele care vor fi reutilizabile.
Respectiv, UE va semna pentru prima dată un acord în valoare de 1 miliard de euro cu Arianespace, cu clauze de garantare care îi vor oferi acestei companii o vizibilitate mai mare, în schimbul intensificării inovaţiilor. „SpaceX a redefinit standardele pentru lansatoarele spaţiale, aşadar Ariane 6 este un pas necesar, dar nu şi obiectivul final: trebuie să începem să ne gândim de pe acum la Ariane 7”, a declarat Thierry Breton.
Ambiții de conectivitate
„În complementaritate cu reţelele noastre terestre de mare viteză şi de mare calitate, constelaţiile de sateliţi vor consolida autonomia strategică a infrastructurilor noastre de conectare”, a pledat comisarul european, care încearcă să conserve bugetul de 16 miliarde de euro alocat spaţiului şi prevăzut de Comisia Europeană pentru perioada bugetară 2021-2027, care a fost însă diminuat la cererea anumitor state membre. „Am ajuns deja la 15 miliarde de euro în cadrul negocierilor în curs”, a adăugat el.
„Am analizat dosarul, inclusiv documentaţia sa tehnică. Pentru orice faliment, fără îndoială că nu există un singur motiv. Am remarcat foarte repede că OneWeb nu putea să răspundă ambiţiilor noastre de conectivitate şi de autonomie strategică”, a precizat Thierry Breton. Ce va rezerva viitorul în legătură cu Constelația UE rămâne de văzut. O parte a analiștilor a remarcat că este interesantă această ambiție UE, în contextul general al crizei pandemice.