Index FIC: România, deficiențe majore la infrastructură și birocrație
România continuă să obţină un scor slab din partea investitorilor la infrastructură, birocraţie şi transparenţă şi consecvenţă în aplicarea politicilor, rămânând în această privinţă necompetitivă din perspectiva investitorilor, conform rezultatelor celei mai recente ediţii a Business Sentiment Index (BSI) al Consiliului Investitorilor Străini.
„În ultimii ani, mediul de afaceri s-a confruntat cu diferite crize şi a fost într-o permanentă stare de adaptabilitate şi de identificare a soluţiilor pentru provocările legate de COVID, inflaţie, criza din piaţa energiei şi preţul utilităţilor, contextul geopolitic, blocajele din lanţul de aprovizionare etc. Deşi o parte din rezultatele acestor crize încă produc efecte în economie (inflaţia mare fiind principala provocare cu care se confruntă în prezent mediul de afaceri conform 58% dintre respondenţi), ediţia din primăvara 2023 a BSI surprinde o percepţie mai optimistă a investitorilor asupra mediului economic din România”, se menţionează într-un comunicat al FIC.
Astfel, angajamentul pe termen lung al membrilor FIC pentru România este captat de apetitul pentru investiţii noi, 43% dintre companii au crescut capitalul pentru investiţii pentru perioada următoare, iar 40% vor păstra constant nivelul de investiţii comparativ cu ultimele 12 luni.
Scor slab la mai multe capitole
Acest trend pozitiv este reflectat şi când vine vorba de planurile pentru extinderea forţei de muncă (49%) şi în ceea ce priveşte percepţia legată de aşteptările de creştere a afacerilor (atât pe piaţa internă, cât şi pe cea de export), 62% dintre respondenţi anticipează o evoluţie pozitivă pentru anul viitor. În acelaşi timp 70% dintre respondenţi preconizează creşterea veniturilor pentru următoarele 12 luni.
În schimb, România continuă să obţină un scor slab la infrastructură (64%), birocraţie (81%) şi transparenţă şi consecvenţă în aplicarea politicilor (72%), rămânând în această privinţă necompetitivă din perspectiva investitorilor. Cadrul legislativ este considerat de majoritatea respondenţilor a fi mai puţin predictibil (53%). Cu toate acestea, atractivitatea pieţei din România a crescut în percepţia investitorilor, înregistrând un scor aproape dublu faţă de ediţia precedentă (46,8% faţă de 29,9% în luna septembrie 2023).
Conform indexului, investitorii subliniază încă o dată ca elemente cheie pentru dezvoltarea economică a României necesitatea unui cadru legislativ stabil şi predictibil, strategii pe termen mediu-lung cu termene de implementare rezonabile, studii şi analize de impact şi consultarea cu mediul privat.
„Mediul investiţional face parte din pilonii pentru creşterea economică, iar ţara noastră are potenţialul de a deveni a zecea economie a Uniunii Europene (UE) dacă implementează un model adecvat de creştere economică pe termen lung. FIC a propus un astfel de model sub umbrela proiectului „Va Urma” şi este pregătit să continue să lucreze alături de autorităţi pentru a identifica împreună cele mai bune măsuri pentru dezvoltarea durabilă a României”, precizează FIC.