India nu scapă de COVID, dar nici de „ciuperca neagră”: Dacă nu sunt tratați la timp, rata mortalității ajunge la 94%
India a raportat peste 8.800 de cazuri noi de contaminare cu mucormicoză sau „ciuperca neagră”, o infecție fungică periculoasă, relatează BBC.
Mucormicoza, o infecție destul de rară, are o rată de mortalitate de 50%, iar unii pacienți pot fi salvați doar prin extirparea ochiului infectat.
În ultimele luni, în contextul crizei generate de pandemie în India, mucormicoza început să afecteze din ce în ce mai mulți pacienți cu Covid, unii chiar și după ce s-au vindecat de coronavirus.
O altă epidemie
Medicii spun că secțiile speciale deschise pentru tratarea pacienților cu mucormicoză devin în cel mai scurt timp pline, iar unii spun că India ar trebui să declare epidemia de „ciupercă neagră”.
La spitalul Mahraja Yeshwantrao din orașul Indore, numărul de pacienți cu mucormicoză a crescut de la opt în urmă cu o săptămână la 185 sâmbătă seară, iar peste 80% dintre pacienții infectați au nevoie de operație imediat.
„Mucormicoza a devenit chiar mai problematică decât Covid-19. Dacă pacienții nu sunt tratați adecvat și la timp, rata mortalității poate crește până la 94%. Costul tratamentului este mare, iar medicamentele sunt puține”, spune Dr. Pandey de la acest spital.
Cum se manifestă mucormicoza
Printre simptomele care apar în cazul infecţiei se numără: nas înfundat şi sângerări, durere şi umflare a ochiului, pleoape căzute şi vedere înceţoşată sau chiar pierdere a vederii. De asemenea, pe piele pot apărea pete de culoare neagră.
În majoritatea cazurilor, pacienţii ajung la spital când infecţia este deja avansată și când și-au pierdut vederea, spun medicii, iar singura soluție în cazul acestora este îndepărtarea chirurgicală a ochiului pentru a opri infecția să ajungă la creier.
Tratamentul recomandat
Medicii spun că tratamentul adecvat pentru mucormicoză este amfotericina B, un medicament injectabil intravenos care trebuie administrat în fiecare zi timp de opt săptămâni. Acesta costă 48 de dolari şi injecția trebuie făcută zilnic timp de maxim 2 luni.
Conform datelor actuale, majoritatea pacienților care au dezvoltat mucormicoză sunt de sex masculin, au fost tratați cu steroizi și aveau boli cronice, majoritatea diabet.