Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,92% pe an. Leul stagnează, raportat la euro

Publicat: 04 dec. 2024, 18:55, de George Andrei, în ECONOMIE , ? cititori
Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,92% pe an. Leul stagnează, raportat la euro

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat la 5,92% pe an, de la 5,91% pe an în şedinţa precedentă, arată datele publicate, miercuri, de Banca Naţională a României (BNR).

La începutul anului, indicele ROBOR la trei luni era 6,21%.

Indicele la şase luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 5,97% pe an, iar ROBOR la 12 luni a urcat la 6,02% pe an.

În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 5,99% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul II 2024, în creştere faţă de cel din trimestrul anterior, de 5,86%.

În luna mai 2019 a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, actul normativ a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare.

Moneda națională a stagnat, miercuri, în cotațiile oficiale de la Banca Națională a României (BNR). Leul a fost cotat la 4,9770 lei, valoare similară cu cea de marți.

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a anunţat, miercuri, că au fost ,,injectați” în piață 6 miliarde de euro, din rezerva valutară buffer, pentru a ţine cursul valutar stabil sub 5 lei, pentru un euro.

Marcel Boloş a făcut declarația înainte de şedinţa de guvern din 4 decembrie, precizând că ,,Ministerul Finanţelor a scos 6 miliarde de euro din buffer, pentru a ţine cursul valutar stabil la 5 lei”.