Industria auto românească în cel mai bun an. Ce mașini au înmatriculat românii în 2024

Publicat: 13 apr. 2025, 08:30, de Nitulescu Gabriel, în ECONOMIE , ? cititori
Industria auto românească în cel mai bun an. Ce mașini au înmatriculat românii în 2024
Foto: forum-auto.caradisiac.com

România a înregistrat în 2024 cel mai bun an din istorie în ceea ce privește producția de autovehicule, cu un total de 560.102 unități fabricate, în creștere cu 9,17% față de anul precedent.

În timp ce industria auto europeană a cunoscut o scădere globală (+6,2%), România se distinge ca un pol de stabilitate și creștere, conform unei analize realizate de Appraisal & Valuation SA – emitent listat la BVB și deținătorul brandului NAI Romania & Moldova.

Cele două mari companii producătoare din țară au contribuit la acest rezultat astfel: Dacia – cu 309.432 unități și Ford Otosan – cu 250.670 unități.

Înmatriculări în creștere: interes susținut pentru vehiculele noi și second-hand

Pe plan intern, și piața înmatriculărilor continuă să se consolideze. În primul trimestru al anului 2025, s-au înmatriculat 33.228 de autoturisme noi, în creștere cu 1,39% față de aceeași perioadă din 2024. Segmentul second-hand a avut o dinamică și mai accentuată, cu o creștere de 14,23%, ajungând la 96.102 unități.

În 2024, numărul total de autoturisme noi înmatriculate a fost de 148.900, cu 4% mai mult decât în 2023. Printre cele mai căutate mărci de către români se află, în ordinea preferințelor: Dacia, Toyota, Skoda, Hyundai și Volkswagen.

Chiar dacă subvențiile oferite prin programul Rabla Plus au fost reduse în 2024, segmentul vehiculelor electrice și hibride a continuat să crească. Acest lucru s-a datorat în mare parte sprijinului guvernamental și extinderii rețelelor de stații de încărcare, trend care va continua și în 2025, potrivit estimărilor NAI Romania.

Oportunități pentru România: repoziționarea industriei europene

În contextul în care Europa își reconfigurează lanțurile de aprovizionare și încearcă să reducă dependența de Asia, România este văzută ca un hub strategic pentru producția auto. Andrei Botiș, CEO NAI Romania & Moldova, atrage atenția asupra importanței menținerii unor tarife vamale scăzute pentru importurile din SUA, pentru a facilita accesul la inovații și resurse esențiale.

„Cu o strategie bine definită și un climat economic favorabil, România poate deveni un actor regional major în industria auto. Investițiile în infrastructură, energie și producție sunt cheia unei dezvoltări sustenabile”, a declarat Botiș.

România, în topul producătorilor auto din UE – dar nu fără provocări

Chiar dacă producția auto a crescut, România s-a clasat pe locul 13 în UE în ceea ce privește numărul de autoturisme noi înmatriculate în primele două luni din 2025, cu 23.770 unități, în scădere ușoară cu 1,3% față de perioada similară din anul anterior. La nivel global, piața auto a crescut cu 2,5%, atingând 74,6 milioane de unități vândute în 2024.

În paralel, politicile ESG și modificările tarifare internaționale – cum ar fi cele anunțate de administrația republicană din SUA – pot influența indirect costurile de producție în Europa, prin efecte asupra prețurilor materiilor prime precum oțelul sau aluminiul.