Industria construcțiilor din Germania, în criză. Nici România nu stă mai bine

Publicat: 30 iun. 2024, 07:00, de George Andrei, în ECONOMIE , ? cititori
Industria construcțiilor din Germania, în criză. Nici România nu stă mai bine

Comenzile din industria construcțiilor din Germnaia se află în recesiune, iar pentru 2024 este de așteptat o scădere cu 4 la sută, în acest sector, și suprimarea a peste 10.000 de locuri de muncă.

Președintele Federației Industriei Germane a Construcțiilor  (HDB), Peter Hübner, citat de AKH (Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană), a declarat că ,,se așteaptă ca încasările să scadă cu patru procente în 2024 și că se vor pierde 10.000 de locuri de muncă”. Compania începuse anul cu o previziune a vânzărilor de minus 3,5 la sută.

„Suntem în al patrulea an slab în industria construcțiilor”, a subliniat Hübner. „Nici în acest an nu va exista o redresare”. Sectorul public al construcțiilor este, de asemenea, mai slab decât se estimase.

Construcțiile rezidențiale în special înregistrează o slăbire drastică. Hübner a subliniat că cifra de afaceri în acest sector ar urma să scadă cu 12 la sută.

Nu doar Europa de Vest este afectată de criza globală. Și în România, piața construcțiilor noi a înregistrat un recul. În luna mai 2024, numărul autorizațiilor de construire solicitate instituțiilor specializate a fost în scădere cu 14,8 la sută, față de luna aprilie, și în scădere cu 11,6 la sută, față de luna mai 2023, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

Conform previziunilor asociației patronale HDB, singurul domeniu de creștere va fi cel al construcțiilor comerciale, cu o creștere a cifrei de afaceri de 1,5 la sută. Acest lucru se datorează comenzilor importante din partea Deutsche Bahn, a operatorilor de rețele electrice și a transportului public local.

Studiul comandat de HDB confirmă importanța deosebită a industriei construcțiilor pentru economie în ansamblu. De la vârful atins în 2021, valoarea adăugată în industria construcțiilor a scăzut cu 15 la sută, în termeni reali până la sfârșitul anului 2023.

„Combinația de rate ale dobânzii în creștere, incertitudine globală și costuri de construcție semnificativ mai mari a afectat  construcțiile rezidențiale”, se arată în raport.

În România, numărul autorizațiilor de construcții rezidențiale au scăzut, luna mai 2024, cand au fost eliberate doar 3.050 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale. Și în primele cinci luni din 2024 s-au înregistrat cereri mai puține. Au fost eliberate 14.050 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, în scădere cu 0,5 la sută, faţă de perioada 1 ianuarie – 31 mai 2023.