Industria de apărare, o comoară! Producătorii de armament au ajuns la bursă la evaluarea unor giganţi ai luxului, ca Louis Vuitton şi Hermes

Publicat: 09 apr. 2025, 15:12, de Ady Ivașcu, în ECONOMIE , ? cititori
Industria de apărare, o comoară! Producătorii de armament au ajuns la bursă la evaluarea unor giganţi ai luxului, ca Louis Vuitton şi Hermes
Industria de apărare, o comoară! Producătorii de armament au ajuns la bursă la evaluarea unor giganţi ai luxului, ca Louis Vuitton şi Hermes

Creșterea accelerată a cheltuielilor militare în Europa a dus la evaluări record pentru companiile din sectorul apărării, ajungând la niveluri comparabile cu cele ale unor branduri de lux consacrate la nivel global. Un domeniu perceput anterior ca fiind cu marje reduse este astăzi considerat o oportunitate reală de creștere în portofoliile de investiții. Cererea din partea investitorilor este atât de puternică, încât depășește ritmul cu care analiștii reușesc să-și ajusteze estimările, potrivit unei analize Freedom24, o platformă de tranzacționare care oferă investitorilor români acces direct la bursele internaționale.

Acțiunile din sectorul apărării ajung din urmă giganții din industria de lux

  • Potrivit indicatorului PER (preț/câștig), producătorul de tancuri Rheinmetall a ajuns la o evaluare situată între giganții industriei de lux LVMH și Hermes, un indiciu clar al schimbării percepției investitorilor față de sectorul apărării.
  • Acest interes crescut s-a concretizat și prin lansarea primului ETF (fond tranzacţionabil la bursă) dedicat exclusiv industriei de apărare europene

Acțiunile producătorului german de tancuri și muniție Rheinmetall AG aproape s-au dublat de la începutul anului 2025

Acțiunile producătorului german de tancuri și muniție Rheinmetall AG aproape s-au dublat de la începutul anului 2025. Potrivit Bloomberg, evaluarea companiei, calculată pe baza profiturilor anticipate, o plasează acum între giganții industriei de lux LVMH și Hermès, celebru pentru gențile Birkin.

Și alte companii europene din domeniul apărării – precum Thales din Franța și Leonardo din Italia – au înregistrat creșteri importante. Valul de entuziasm este alimentat de angajamentul Germaniei de a aloca sute de miliarde de euro pentru apărare, o direcție pe care și liderii Uniunii Europene par hotărâți să o urmeze.

Entuziasmul crescut al investitorilor a dus la lansarea WisdomTree Europe Defence UCITS ETF, primul fond tranzacționat la bursă dedicat exclusiv sectorului de apărare european.

Listat pe bursele din Milano, Frankfurt și, recent, la London Stock Exchange, acest ETF reunește 20 de companii europene active în producția de echipamente civile și militare, electronice de apărare și tehnologie spațială.

Fondul aplică o politică de excludere riguroasă, evitând investițiile în companii implicate în fabricarea de arme interzise la nivel internațional, precum munițiile cu dispersie sau minele antipersonal.

Rheinmetall deține cea mai mare pondere în portofoliu (18%), urmată de Leonardo (15%), Saab din Suedia și BAE Systems din Marea Britanie (câte 10%), respectiv Thales din Franța (9%).

Unii analiști avertizează că prețurile acțiunilor ar putea fi deja supraevaluate

Totuși, unii analiști avertizează că prețurile acțiunilor ar putea fi deja supraevaluate, mai ales având în vedere că titlurile Rheinmetall s-au apreciat de peste 10 ori din februarie 2022 până în prezent.

Săptămâna trecută, analistul Christian Kers de la Warburg Research a retrogradat acțiunile companiei de la „buy” la „hold”, argumentând că prețul actual reflectă deja estimările privind creșterea bugetului militar la 3% din PIB.

În acest context, recomandăm investitorilor să marcheze profiturile”, a declarat Kers.

Cu toate acestea, bănci importante precum Goldman Sachs și JPMorgan Chase consideră că potențialul de creștere pentru acțiunile din domeniul european de apărare nu a fost epuizat.

Companiile europene din apărare încep să pară scumpe chiar și comparativ cu cele americane, însă așteptările de creștere sunt atât de ridicate încât evaluările actuale rămân în continuare sustenabile”, au scris analiștii de la Goldman Sachs.

Analiștii JPMorgan au adăugat „rămânem optimiști cu privire la sectorul de apărare, chiar și în eventualitatea unui armistițiu între Ucraina și Rusia.”

Disclaimer: Investițiile în valori mobiliare și alte instrumente financiare implică întotdeauna riscul de pierdere a capitalului. Previziunile sau performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a rezultatelor viitoare. Este esențial să vă faceți propria analiză înainte de a face orice investiție.