Industria de jocuri video generează venituri de peste 300 de milioane de euro în România. Ce jocuri au fost create de studiourile de dezvoltare din România

Publicat: 11 nov. 2024, 20:23, de Ady Ivașcu, în ECONOMIE , ? cititori
Industria de jocuri video generează venituri de peste 300 de milioane de euro în România. Ce jocuri au fost create de studiourile de dezvoltare din România

Industria dezvoltatoare de jocuri video din România a generat o cifră de afaceri de 317 milioane de euro în 2023, potrivit datelor comunicate de Romanian Game Developers Association (RGDA).

Deși suma reprezintă o ușoară scădere față de 2022, din cauza unor factori globali, cifra de afaceri totală este la un nivel triplu față de acum 10 ani.

La nivel global, veniturile din industria jocurilor au ajuns la 183,9 miliarde de dolari în 2023.

În România sectorul rămâne activ și diversificat, cu 206 studiouri de dezvoltare, dintre care majoritatea sunt concentrate în București (101 studiouri).

Alte centre importante includ Cluj (36 studiouri), Iași (11 studiouri), Timiș și Ilfov (8 studiouri fiecare), precum și Brașov (3 studiouri).

În total, aproximativ 6.600 de specialiști lucrează în sectorul dezvoltării de jocuri video.

Cifra de afaceri per angajat s-a menținut la un nivel similar cu anul anterior, la peste 48.000 de euro, ceea ce reprezintă o creștere de 50% față de anul 2019.

Din păcate, România nu are încă o strategie dedicată pentru acest domeniu. Statul român trebuie să se asigure că țara noastră continuă să fie un hub dinamic în Europa pentru dezvoltarea de jocuri, prin crearea oportunităților de investiție, după modelul altor țări precum Franța, Polonia, Marea Britanie sau Canada”, a declarat Alex Chica, președinte RGDA.

Ce jocuri au fost dezvoltate în România

Cele mai mari companii de dezvoltare de jocuri video din România în 2023, după cifra de afaceri, sunt Electronic Arts România, Ubisoft, Amber Studio, Gameloft România, Green Horse Games, Playtika, Super Hippo Studios, Quantic Lab, eRepublik, Whyttest, Funcom și AMC România.

Printre cele mai notabile jocuri dezvoltate sau co-dezvoltate în România în 2023 și 2024 se numără EA FC 24 (Electronic Arts România), Final Fantasy VII Rebirth (AMC România), Chromosone Evil 2 (16 Bit Nights) sau Zoria: Age of Shattering (Tiny Trinket Games).

De asemenea, anul acesta au avut loc pre-lansări („Early Access”) pentru jocuri noi independente precum ASKA (Sand Sailor Studio) și Breachway (Edgeflow Studio).