Industria prelucrătoare din România crește ca rezultat al politicii de investiții impusă de PSD la guvernare
Stimularea creșterii economice prin investiții masive, sub Guvernul condus de Marcel Ciolacu, produce efecte pozitive și în industria de prelucrare locală. Performanțele sectorului prelucrător au continuat să se îmbunătățească în luna mai, ajungând la cel mai bun randament de la începutul colectării datelor pentru acest indicator.
Conform indicelui Purchasing Managers’ Index (PMI) pentru industria prelucrătoare din România, prezentat la 3 iunie de BCR, în luna mai în România s-a înregistrat cea mai bună performanță din iulie 2023 încoace. Firmele intervievate au rămas optimiste în luna mai, invocând o cerere mai puternică, atragerea de clienți noi și investițiile în tehnologii noi ca motive pentru optimism. Acest lucru este un semn pozitiv pentru lunile următoare.
Indicatorul PMI reflectă încrederea managerilor de companii în evoluția economică din sectoarele de producție și servicii și este derivat din indicatorii privind comenzile noi, producţia, ocuparea forţei de muncă, termenele de livrare ale furnizorilor şi stocurile de achiziţii.
Datorită eforturilor social-democraților de la învestirea Guvernului condus de Marcel Ciolacu, valoarea acestui indice a ajuns la 52 pentru luna mai 2024. Un PMI peste 50,0 indică o îmbunătățire a situației industriei, în timp ce o valoare sub 50,0 indică o deteriorare.
Astfel că producția și comenzile noi au accelerat creșterea, pe măsură ce condițiile cererii s-au consolidat. Companiile și-au intensificat achizițiile de mijloace de producție și au continuat să creeze locuri de muncă.
O parte semnificativă din producția industriei prelucrătoare din România este destinată exportului. Evoluția cererii externe este crucială pentru accelerarea trendului de creștere economică în lunile următoare.
Rata de creștere a industriei, cea mai rapidă din ultimul an
În luna mai, PMI a fost de 52,0, în creștere de la 51,5 în aprilie, cel mai ridicat nivel de la începutul colectării datelor, în iulie 2023. Producătorii români au raportat îmbunătățirea sectorului, comenzile noi și producția rămânând peste pragul neutru de 50 în luna mai, fiind principalii factori determinanți ai creșterii. Componenta de ocupare a forței de muncă a rămas și ea peste 50.
Nivelurile de producție au crescut pentru a doua lună consecutiv în mai, cu un număr semnificativ de comenzi noi care au dus la intensificarea producției. Rata de creștere s-a accelerat, fiind cea mai rapidă din aproape un an de colectare a datelor.
Cererea mai consistentă a susținut o creștere mai accentuată a vânzărilor noi la producătorii români în mai. Creșterea semnificativă a comenzilor noi a fost cea mai rapidă înregistrată, deoarece recomandările clienților au atras noi clienți.
Datele PMI pentru al doilea trimestru din 2024 arată că industria prelucrătoare va contribui pozitiv la creșterea PIB, judecând după evoluția PMI din primele două luni ale trimestrului. Industria prelucrătoare reprezintă între 15% și 20% din valoarea adăugată brută anuală în România.