Industrie blestemată! Al patrulea lider pe RCA care ar putea pica în doar câțiva ani!

Publicat: 17 mart. 2023, 08:36, de Cristian Matache, în ECONOMIE , ? cititori
Industrie blestemată! Al patrulea lider pe RCA care ar putea pica în doar câțiva ani!

Consiliul Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF) a luat o decizie extrem de importantă în ceea ce privește compania Euroins. Există riscul unei insolvențe.  

Eventuala intrare în insolvență a Euroins ar crea o situație unică în piața de asigurări din România și anume că patru lideri de pe piața RCA s-au prăbușit în doar opt ani. Pe rând, au intrat în insolvență Astra (2015), Carpatica (2016), City (2021) și acum ar fi rândul Euroins (2023).

Decizia de joi seara a Consiliului ASF a fost luat pe baza unei analize de solvabilitate care arată că deficitul de SCR (cerința de capital de solvabilitate) a companiei Euroins este de peste 400 de milioane de euro, iar deficitul de MCR (cerința de capital minim) este de peste 250 de milioane de euro, conform Libertatea.

Intervenția lui Ciucă

Piaţa asigurărilor aşteaptă concluzia controlului ASF la compania Euroins România, lider al pieţei RCA, situaţia fiind urgentată de Nicolae Ciucă, premierul României, care a declarat după o întrevedere recentă cu Nicu Marcu, preşedintele ASF, că trebuie să se găsească şi soluţii prin care dacă Euroins intră în insolvenţă, să poată fi preluată.

Premierul a mai menţionat că plafonarea tarifelor RCA ar putea fi o soluţie pe o perioadă determinată de timp, dar experţii trebuie să stabilească pentru cât timp. Potrivit premierului, „trebuie soluţii prin care dacă Euroins intră în insolvenţă, să poată fi preluată.”„Poate fi o soluţie de plafonare a preţurilor, pe o perioadă determinată de timp. Stabilim cu experţi cât”, a spus premierul miniştrilor în şedinţa de guvern.


2,8 milioane de clienți

Până la o comunicarea oficială a ASF pe piață sunt speculații: s-a retras autorizația companiei, ceea ce înseamnă insolvență, sau doar a conducerii Euroins? Firma avea la final de 2022, 2,8 milioane de clienți, încasând anul trecut circa 2,2 miliarde de lei din vânzarea de RCA. În cazul în care decizia ASF a fost de retragere a autorizației companiei și nu a conducerii, păgubiții din accidente cu șoferi asigurați RCA la Euroins se vor adresa Fondului de Garantare a Asiguraților pentru despăgubiri. Tot FGA se vor putea adresa și clienții societății care doresc să denunțe polița și să primească înapoi prima echivalentă cu perioada de valabilitate rămasă. Societatea gestionează anual în jur de 150.000 de dosare de daună.

La 90 de zile de la declararea definitivă a falimentului (ASF va formula cerere de faliment), toate polițele expiră automat.

Cu câteva ore înainte de decizia ASF, Euroins trimitea oferte pentru clienți. ”Șoferii asigurați de Euroins sunt relaxați și zâmbesc mai mult”.

Toată sarcina cade pe Fondul de Garantare a Asiguraților

​Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) a plătit peste 150 milioane de euro către păgubiții City Insurance de la finele lunii noiembrie 2021 și până vineri, 10 martie 2023, din care aproape 28 milioane euro doar în primele 2 luni din acest an, arată datele furnizate la solicitarea HotNews de către FGA.

Grupul Eurohold, proprietarul Euroins, a dat noi detalii despre contractul de reasigurare semnat de Euroins România cu EIG Re, reasigurătorul grupului Euroins Insurance Group (EIG), precizând că „valoarea totală a riscului reasigurat transferat către EIG Re este de 1,5 miliarde lei (peste 300 milioane euro).”

În acest context, HotNews.ro a solicitat Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) să precizeze de ce resurse financiare dispune în prezent și dacă ar putea suporta un nou faliment RCA.

Iată răspunsul FGA:

„La data de 10 martie 2023 disponibilitățile financiare ale FGA erau de 180,3 milioane lei.

Conform articolului 5 din Legea 213/2015, cu modificările și completările ulterioare, Fondul își poate suplimenta necesarul de lichiditate din următoarele resurse:

  • contribuţii ale asigurătorilor la Fond;
  • dobânzi şi penalităţi de întârziere din plata cu întârziere a contribuțiilor de către asigurători;
  • sume din fructificarea disponibilităţilor Fondului;
  • sume din recuperarea creanţelor Fondului;
  • sume provenite din dobânzile legale aferente împrumuturilor acordate Fondului de rezoluţie pentru asigurători, administrat de Fond;
  • sume provenite din alte surse, stabilite conform legii;
  • împrumuturi de la instituţiile de credit sau împrumuturi obligatare, prin emisiune de titluri de valoare ale Fondului;
  • dobânzi sau taxe în legătură cu orice împrumuturi sau garanţii furnizate asigurătorului supus rezoluţiei, conform prevederilor art. 59 lit. b) din Legea nr. 246/2015.

În vederea îndeplinirii obligațiilor către creditorii de asigurare, FGA va aplica dispozițiile Legii nr.213/2015, realizând analize periodice cu privire la evoluția cererilor de plată înregistrate și a provizioanelor aferente, iar în baza datelor și informațiilor actualizate permanent, a estimărilor referitoare la evoluția veniturilor din contibuții, precum și a modificărilor legislative, FGA va propune modificări ale reîntregirii disponibilului, dacă situația o va impune.

Se plafonează prețurile RCA?

Ciucă a vorbit de plafonarea prețurilor RCA. Acesta este luată în calcul și de către ASF. Doar că această plafonare ar putea fi costisitoare pentru mulți șoferi, mai ales pentru cei din alte localități decât București, pentru care sunt asigurători care vând RCA sub tarifele de referință, care nu sunt obligatorii, ci doar orientative, conform Hotnews.

În plin scandal generat de creșterea noilor tarife de referință RCA, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a dat foarte puține explicații, mulțumindu-se să publice pe site un grafic cu prețuri comparative în care a spus că „aceste tarife de referință nu sunt prețuri de vânzare și că acestea au crescut cu 16,28% în ultimele 6 luni.”

Purtătorul de cuvânt al ASF, Daniel Apostol, în încercarea de a calma piața, a declarat scurt că: „în vederea protecției consumatorilor, ASF ia în calcul plafonarea prețurilor RCA”.

Plafonarea prețurilor RCA nu ar fi o premieră în România. O măsură similară a fost luată în anul 2016, de către Guvernul Cioloș, pentru o perioadă de 6 luni. Asigurătorii au dat în judecată Guvernul, iar România a intrat în procedură de infringement declanșată de Comisia Europeană.

HotNews a analizat ce prețuri finale sunt acum la RCA comparativ cu noile tarife de referință anunțate de ASF pentru a vedea cum ar putea fi afectați asigurații.

Datele arată că în București, prețurile finale RCA sunt mai mari decât cele de referință atât pentru persoane fizice cât și pentru persoane juridice încadrate la clasa B0.

În restul localităților, prețurile finale RCA pot fi mai mici dar și mai mari decât tariful de referință, în condițiile în care asigurătorii țin cont și de proprii indicatori în stabilirea acestor prețuri.

În București, prețurile RCA sunt de regulă mai ridicate decât în alte localități, în condițiile în care multe daune sunt făcute de proprietarii de mașini domiciliați în Capitală.

Euroins și-a redus încă de anul trecut expunerea pe RCA și a fugit în special de șoferii din București pentru a nu mai acumula alte daune, motiv pentru care practică cele mai mari prețuri RCA din Capitală.

Sper ca autoritățile să înțeleagă că să mai declanşăm încă un faliment în piața asigurărilor va însemna că tarifele RCA vor exploda și mai mult„, a declarat Adrian Negrescu, analist economic, citat de TVR.

Ca principiu, o plafonare nu poate aduce nimic bun, pentru că este ca și cum eu v-aș limita dvs. un venit, dar în același timp nu v-aș limita cheltuielile. Pentru consumatori poate fi o soluție, da, pot vedea în primă fază că, eu știu, poate prețul e mult mai bun, însă același consumator poate fi și persoană păgubită și va trebui să-și recupereze o despăgubire la un moment dat„, a spus Mădălin Roșu, președintele Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România, conform TVR

Adrian Câciu, ministrul Finanțelor, susține că e nevoie de mai multe companii pe piață: „Eu insist să spun că avem nevoie de mai multe companii de asigurări pe această piaţă, astfel încât competiţia dintre ele să ducă la scăderea preţurilor„.

Statul a vrut și anul trecut să plafoneze tarifele RCA, imediat după ieșirea din piață a companiei City Insurance, însă proiectul Ministerului Finanțelor nu a avut succes.

Tarifele RCA se măresc

Până se plafoneze, șoferii ar putea plăti tarife mai mari cu până la 40 la sută pentru polițele RCA din acest an, conform tarifelor de referință publicate de ASF.

Față de tarifele din februarie 2022, sunt majorări consistente pentru toate categoriile de motorizări și pentru toate categoriile de vârstă. Scumpirile sunt cuprinse între 10 și puțin peste 40 la sută.

Cele mai mari tarife pentru polițele RCA vor fi achitate de șoferii sub 30 de ani. Pentru o mașină cu motor de peste 2.500 centimetri cubi, polița va depăși 4.700 de lei pe an. 

Cea mai ieftină poliță o vor plăti șoferii cu vârste cuprinse între 51 și 60 de ani, care au mașini cu capacitatea cilindrică mai mică de 1.200 de centimetri cubi.

Tarifele de referință RCA 2023 pentru șoferii sub 30 de ani 

  • 1.822 de lei pentru mașinile sub 1.200 cmc
  • 1.931 lei pentru cele între 1.201-1.400 cmc
  • 2.187 lei pentru 1.401-1.600 cmc
  • 2.327 lei pentru mașinile care au între 1.601-1.800 cmc
  • 2.505 de lei pentru 1.801-2.000 cmc
  • 3.304 de lei pentru 2.001-2.500 cmc
  • 4.709 de lei pentru mașinile care au motoare de peste 2.500 de centimetri cubi.

În comparație cu tarifele de acum un an, creșterile tarifelor de referință sunt între aproximativ 550 și 1.150 de lei, adică 41,7% față de februarie 2022, conform Economedia.

Daniel Apostol, purtător de cuvânt ASF, a declarat că este drept ca oamenii să fie îngrijorați cu privire la creșterea tarifelor RCA și că Autoritatea de Supraveghere Financiară atrage atenția tuturor companiilor de asigurări să nu speculeze piața, să nu impună tarife exagerate la RCA.

”Autoritatea subliniază că aceste tarife de referință sunt calculate independent pe baza daunalității înregistrate în ultimii 5 ani, iar ASF are atribuții legale doar în a le face publice. Este drept că se constată o majorare de tarife față de perioada anterioară, dar este greșit să ne raportăm doar la scumpirea exclusiv pe cel mai riscant segment al pieței, adică segmentul tinerilor sub 30 de ani care conduc autoturisme puternice.

Pentru exemplificare, creșterea medie a tarifelor pe categoriile de vârstă și de tipuri de autoturisme care ocupă 90% din piață este de doar 14%. Mai mult, la cea mai reprezentativă categorie – între 1400 cmc și 1600 cmc, tarifele au crescut cu circa 14% pe întreaga categorie și cu doar 3% pentru cei cu vârsta peste 50 de ani”, a spus Apostol.

Acuze dure ale transportatorilor: Euroins are buzunarele goale

În urmă cu câteva zile, Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (C.O.T.A.R.) și-a exprimat îngrijorarea în legatură cu evoluţia tarifelor RCA, precum şi cu privire la situaţia financiară a companiei la care sunt asigurate RCA 4 din 10 autovehicule din România.

COTAR a transmis comisiilor de specialitate din Parlamentul României, inclusiv preşedintelui Camerei Deputatilor, Marcel Ciolacu, o solicitare de audiere a persoanelor vinovate de majorarea cu 40% a preţului RCA şi de prăbusirea societăţii de asigurări Euroins.

„Domnule Preşedinte Marcel Ciolacu, nu mai putem pune batista pe ţambal asa cum Parlamentul României, Direcţia Naţională Anticorupţie şi DIICOT au procedat până acum, în jaful numit City Insurance. Cei 10 milioane de şoferi din România care astăzi plătesc un preţ al RCA majorat cu 200%, la care se adaugă majorarea preţului RCA cu încă 40% de zilele trecute, vor să ştie vinovaţii. Acest popor, care anul viitor se prezintă la urnele de vot, merită mai mult respect din partea instituţiilor româneşti!”, a declarat Vasile Ştefănescu, Preşedinte COTAR.

Executorii judecătoreşti se află deseori în situaţia de a nu mai găsi bani în conturile societăţii Euroins, existând suspiciuni că aceşti bani sunt transferaţi de către asigurător în afara ţării, se mai precizează în sursă.

Ca efect al dezastruoasei supravegheri a pieţei de asigurări desfăşurată în ultimii ani, care a permis falimentul asigurătorului City Insurance şi dispariţia din conturile din România ale acestui asigurător a peste 1 miliard de euro, fără ca reasiguratorul societăţii City Insurance să plătească măcar un leu, astăzi asistăm la reeditarea acelui episod, cu un nou protagonist de acelaşi calibru.

Doar că între timp, preţurile RCA au crescut, potrivit comunicatului, cu 200%, până acum câteva zile, când ASF a anunţat noi scumpiri cu până la 40% ale acestui produs de lux, dar obligatoriu.

COTAR atarge atenţia că încă de anul trecut executorii judecătoreşti s-au aflat de multe ori în situaţia de a nu mai găsi bani în conturile societăţii Euroins, atunci când încearcă să pună în executare hotărâri judecătoreşti prin care instanţele obligă asigurătorul rău-platnic la plata sumelor datorate către păgubiţi.

În ultimii ani, brokerii de asigurări au primit numeroase adrese din partea societăţii Euroins, prin care li se solicita ca decontul primelor de asigurare să se efectueze peste noapte în noi şi noi conturi deschise la diverse bănci, pentru ca executorii judecătoreşti să aibă mari dificultăţi în a identifica aceste conturi şi a institui popriri. Executorii judecătoreşti au ajuns să utilizeze procedura terţului poprit, adică pun poprire pe conturile brokerilor de asigurări (terţi) care încasează banii din poliţele RCA pentru societatea Euroins, continuă sursa.

În acest sens, COTAR a prezentat un document ilustrativ, din data de 2 martie 2023, când un executor judecătoresc a dispus: „executarea silită prin înfiinţarea de îndată a popririi şi indisponibilizarea tuturor sumelor de bani şi a altor bunuri mobile incorporale, prezente şi viitoare pe care le datoraţi, cu orice titlu, debitorului S.C. EUROINS România Asigurare – Reasigurare S.A., cu sediul în (…) până la încasarea sumei totale de 20.218,79 lei.”

Această societate de asigurări „supravegheată” de ASF încasează în fiecare zi lucrătoare aproape 2 milioane de euro, care ulterior sunt scoşi din România sub ochii autorităţii mai sus menţionate, care alege mereu să rămână pasivă, aşa cum face şi altă autoritate care ar trebui să acţioneze în astfel de situaţii, respectiv Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor.

Adevărul despre solvabilitatea reală a acestei societăţi de asigurări nu este cel comunicat nici de către eşuatele instituţii româneşti şi nici de către acţionarii asigurătorului. Realitatea sumbră cu privire la solvabilitatea Euroins o cunosc băncile la care aceasta îşi mută conturile periodic, precum şi executorii judecătoreşti care întâmpină mari probleme atunci când trebuie să pună în executare hotărâri judecătoreşti împotriva asigurătorului, se mai arată în comunicat.

Practic, încă de acum 3 ani instituţiile româneşti (i)responsabile de supravegherea financiară a acestui asigurător cunoaşteau atât contractele de reasigurare cu probleme ale societăţii de asigurări, cât şi tranzacţiile REPO şi împrumuturile intra-grup realizate de către societate, precum şi o importantă lipsă de lichiditate, după cum a scris în luna Iunie 2020, pe pagina sa de Facebook, un actual membru neexecutiv din conducerea ASF (mesajul fiind ulterior şters):

„O societate de asigurări din Bulgaria, campioană absolută în piaţă la numărul de petiţii înregistrate la ASF de anul trecut până în prezent, a demarat o campanie de denigrare în Ziua News la adresa mea. Motivul din spatele campaniei de presă îl reprezintă faptul că am propus majorarea amenzii în Consiliul ASF, atunci când am discutat anul acesta raportul de control al societăţii, de la 500.000 lei la 1.000.000 lei. Am considerat ca subadecvarea rezervelor de daună cu peste 100 milioane lei reprezintă o faptă gravă, lucru ilustrat şi de faptul că această societate este campioana absolută la petiţii. Propunerea mea nu a avut câştig de cauză în Consiliul ASF, dar se pare că a deranjat.

COTAR a semnalat tuturor autorităţilor, inclusiv domnului Marcel Ciolacu, Preşedintele Camerei Deputaţilor, faptul că situaţia de faţă este mult mai gravă decât în cazul City Insurance, iar fiecare zi care trece fără a trage la răspundere conform legii pe cei vinovaţi, provoacă celor 10 milioane de proprietari de autovehicule din România dificultăţi tot mai mari în a achita achita asigurarea RCA – acest produs de lux care, deşi e obligatoriu prin lege, a ajuns să nu mai ofere nicio protecţie şi niciun dept la despăgubire, din cauza unei pieţe de asigurări cartelizate şi nesupravegheate, se mai arată în comunicat.

„O societate de asigurări care vinde poliţei de jumătate de miliard de euro anual şi care astăzi nu mai are bani în conturi, reprezintă o adevarată problemă naţională, pentru că acei bani erau destinaţi plăţii daunelor, nicidecum pentru achiziţia unei companii de energie în Bulgaria! Cine plăteşte acei bani, domnule Ciolacu?”, a transmis Vasile Ştefănescu, Preşedinte COTAR.

La fel ca în cazul companiei City Insurance, actuala conducere a companiei Euroins trebuie urgent suspendată din funcţie pentru a pune capăt operaţiunilor de transfer în străinătate a milioanelor de euro încasate zilnic de acest asigurător din vânzarea de poliţe RCA în România. De asemenea, trebuie instituite interdicţiile de a dispune de active iar Fondul de Garantare a Asiguraţilor trebuie să preia urgent conducerea companiei de asigurări.

„Anul viitor urmează mai multe rânduri de alegeri, iar cei peste 500.000 de păgubiţi RCA, precum şi cei 10 milioane de soferi votanţi din România, afectaţi în mod direct de creşterea RCA, nu vor uita responsabilii, atunci când îşi vor reînnoi RCA-ul!”, a mai precizat Vasile Ştefanescu, preşedinte COTAR.

Potrivit Libertatea, Euroins l-a acuzat pe șeful COTAR că „dezinformează” și „propagă panică în rândul populației”. În replică, Ștefănescu a spus: „Să vedem dacă mai sunt pe piață până la sfârșitul procesului”, citat de Libertatea.

Euroins a anunțat că va acționa în instanță COTAR, după ce organizația a afirmat că executorii judecătorești nu au găsit bani în conturile companiei de asigurări. 

„Euroins România plătește zilnic, în medie, daune de aproximativ 7 milioane de lei, iar conturile noastre bancare sunt perfect capabile să mențină acest ritm. Compania va deschide o acțiune în justiție împotriva acestei asociații pentru dezinformare, calomnie, defăimare și instigare împotriva Euroins România”, se arată într-un comunicat Eurohold, grupul care deține Euroins.

La auzul acestori amenințri, președintele COTAR, Vasile Ștefănescu, a spus că nu este prima oară când au fost acționați în instanță de compania de asigurări.

Euroins, scrisoare către Parlament

Euroins România a transmis zilele trecute către conducerea celor două camere ale Parlamentului o scrisoare deschisă, în legătură cu problemele de pe piața locală și în condițiile în care au apărut speculații că ar avea probleme financiare.

Euroins România a cerut în mod public Președintelui Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, și președintelui interimar al Senatului, Alina Gorghiu, să solicite, prin natura prerogativelor pe care le deține, următoarele:

  • Ca Parlamentul României să pună de urgență pe agenda de lucru Legea asigurărilor 132/2017, pentru corectarea disfuncționalităților și a deficiențelor, care influențează direct viața cetățenilor. Introducerea prețurilor de referință pe piața reparațiilor auto ar contribui decisiv la calcularea primelor RCA în limite rezonabile.
  • Ca membrii Parlamentului României să-și manifeste sprijinul față de stabilitatea industriei asigurărilor și să creeze cadrul necesar de dialog pentru o adevărată consultare publică, prin care să se aducă îmbunătățiri legislației asigurărilor, cu sprijinul autorității de reglementare.
  • Ca încercarea evidentă a COTAR de a destabiliza piața asigurărilor să fie investigată de către Consiliul Concurenței. Subliniem că diseminarea repetată de minciuni în mass-media și în spațiul public afectează reputația și imaginea Euroins Romania, și aruncă o umbră de îndoială asupra întregii industrii de asigurări și a autorității de reglementare a pieței. Este inadmisibil faptul că reprezentanții acestei asociații s-au erijat și continuă să o facă prin diverse metode de manipulare și autoproclamare într-un apărător al industriei de asigurări fără a veni cu soluții, ci doar proferând amenințări împotriva oricărei entități pe care ajung să o atace, acționând complet iresponsabil față de nevoile reale ale populației de a primi protecția unei piețe de asigurări robuste, mature, funcționale si la nivel european.
  • Ca instituțiile abilitate să investigheze cauzele reale care au dus la falimentul a trei jucători de pe piața asigurărilor din România în ultimii șase ani, pentru a elimina orice suspiciune nefondată și ireală care planează în momentul acesta asupra celorlalte companii de asigurări, conducând prin alăturare cu rea-credință la dezinformarea populației, în încercarea de a decredibiliza compania Euroins România, membră a grupului Eurohold.

Războiul bulgarilor cu România

Compania Eurohold Bulgaria a declanșat în aceste ultime zile o adevărată artilerie împotriva ASF din țara noastră, dezvăluind sume scurse de ordinul milioanelor de euro, arătând cu degetul către persoane din conducerea Autorității de Supraveghere Financiară care exercită presiuni etc.

Practic, Eurhold raportează un atac asupra unei companii bulgare în România. Potrivit președintelui Consiliului de Supraveghere al „Eurohold Bulgaria”, Asen Hristov, compania era sub presiunea unui grup de oameni, proprietari ai companiei City Insurance, care a dat faliment. Iar problemele dintre companii continuă de trei ani. 

„Un anume grup de oameni a reușit să creeze rapid o structură piramidală – „City”. Prin ea s-au scurs 400 de milioane de euro în 5 ani, care au dispărut. Sunt investigații în derulare. Firma a dat faliment”, a explicat Hristov în emisiunea „Bună ziua, Bulgaria”. 

„În acest timp, am primit oferte de cumpărare a acestui grup. În afară de asta, am fost supuși unor presiuni de la reprezentanții lor care lucrează pentru stat”, a adăugat el. Însă a ținut să spună că: „Nu suntem împotriva autoritatea financiară locală”, cu referire clară la ASF.

Cum comentează presa bulgară

Euroins face parte din Eurohold, unul dintre cei mai mari jucători din economia bulgară și un grup energetic și financiar de top în Europa de Sud-Est, cu venituri și active de câteva miliarde și peste 7.000 de angajați. Parte a Eurohold este și EIG Re EAD, o companie cu o istorie de 20 de ani, ale cărei servicii de reasigurare sunt folosite de companii de asigurări de top din Europa.

EIG Re a reasigurat recent întregul portofoliu Euroins din România, ceea ce a garantat plata tuturor despăgubirilor către compania românească și a asigurat transferul tuturor riscurilor, explică publicația bulgară Financial Tribune. „Problema este că ASF, autoritatea de reglementare a pieței asigurărilor din România, analogul FSC din Bulgaria, a ridicat în presa românească problema capacității financiare a EIG Re, ceea ce a declanșat speculații cu privire la un faliment al Euroins în România, iar acest lucru ar putea avea consecințe cutremurătoare pentru întregul grup, listat la bursele de la Sofia și Varșovia și ar putea destabiliza întregul sector de asigurări din România, precum și piața de capital din Bulgaria, în care Euroins investește în calitate de mare investitor instituțional”, arată Financial Tribune.

Bulgarii acuză că estimările făcute publice de ASF sunt problematice, pentru că „nu se bazează în realitate pe nimic și sunt complet nefondate, în condițiile în care rezultatele celor trei audituri importante – efectuate în prezent de ASF, autoritatea de reglementare financiară a UE și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) – nu vor fi anunțate decât la sfârșitul lunii martie”. Primul și cel mai important argument este că „în conformitate cu legislația europeană, nu este de competența autorității române de reglementare ASF să comenteze situația financiară a unei companii de asigurări sau reasigurări bulgare. ASF a îndrăznit să judece și să dea aprecieri despre compania bulgară presei românești, depășindu-și astfel în mod clar competențele legale”, scrie Financial Tribune.

Publicația bulgară susține că presa și analiștii din România atrag atenția că „este important ca președintele Iohannis să fie bine informat de către consilierii săi cu privire la acest scandal, deoarece orice evaluare, comentariu sau calificare nepotrivită cu privire la activitățile unei companii din afara României care nu este supravegheată de ASF ar putea aduce mari prejudicii de imagine țării, ar destabiliza piețele din ambele țări și ar afecta relațiile de bună vecinătate cu Bulgaria. Stabilitatea financiară a EIG Re și Eurohold este o chestiune care ține de autoritatea de reglementare bulgară, FSC, precum și de cea europeană, EIOPA, rezumă și amintesc ziarele românești”, potrivit Financial Tribune. Euroins, mai scrie publicația bulgară, a sesizat EIOPA cu privire la comportamentul necorespunzător al funcționarilor ASF față de compania bulgară și a cerut un audit independent al acestor acțiuni. Organismul european a intervenit și a lansat un astfel de audit. Rezultatele sunt așteptate să fie publicate în câteva zile. În acest context, celălalt acționar majoritar al Eurohold, BERD (10%), a inițiat un audit al Euroins România, care ar urma să se încheie, de asemenea, până la sfârșitul lunii martie. ASF a făcut comentarii publice ce ar putea afecta profund imaginea grupului listat dual înainte de a primi informațiile oficiale privind situația financiară a EIG Re, pe care autoritatea de reglementare din România le-a solicitat FSC, omoloaga din Bulgaria – acuză partea bulgară. Pe de altă parte, în cazul în care autoritatea română consideră că evaluarea FSC este părtinitoare, ASF are posibilitatea de a sesiza arbitrajul EIOPA. Cu toate acestea, dacă ASF confirmă capacitatea financiară a EIG Re de a reasigura Euroins, solvabilitatea companiei bulgare va fi restabilită și aceasta își va putea continua operațiunile pe piața românească, notează „Financial Tribune”.

Ciolacu, declarație suprinzătoare

Fantoma City Insurance bântuie piața de asigurări. ASF a mărit tarifele RCA și amenință jucătorii din piață să nu facă excese. Din senin, Marcel Ciolacu vorbește de un faliment. Și de aici scandalul a luat amploare!

Cine dă faliment în piața de asigurări? Aceasta este întrebarea care a stat pe buzele multora după declarațiile de zilele trecute făcute de președintele PSD, Marcel Ciolacu, întrebat de scumpirea tarifelor RCA de către Autoritatea de Supraveghere Financiară. „Ştiţi foarte bine că este posibil să fie un faliment anunţat. Sunt ferm convins că Guvernul României va interveni, cum a mai făcut acest lucru o dată”, a spus liderul PSD la Palatul Parlamentului.

Ciolacu a menţionat că vicepreşedintele ASF (Cristian Roșu, n.r.) i-a solicitat o întâlnire pe acest subiect, iar preşedintele ASF, Nicu Marcu, a fost chemat în audiență la premierul Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă are indicii că o firmă de asigurări se îndreaptă spre un faliment şi dacă statul va face ceva pentru ca aceste poliţe să nu mai crească, Ciolacu a spus: “Ştiţi foarte bine că aceste decizii le ia ASF şi Guvernul.(…) Există anumite semnale pe piaţă că ar exista această posibilitate (ca o firmă fie aproape de faliment – n.r.).

Eurohold susține că ia măsuri împotriva ASF

În contextul scandalului iscat de creșterea tarifelor de referință RCA, a afirmațiilor liderului PSD, Marcel Ciolacu, privind un posibil nou faliment RCA și a îngrijorărilor exprimate de Guvern, care așteaptă rezultatele controlului demarat de ASF asupra solvabilității Euroins, grupul bulgar Eurohold a reacționat, subliniind că „a consolidat recent poziția financiară” a Euroins România peste cerințele legale. Conform bulgarilor, unitatea EIG, care are acum un raport SCR (Cerința de Capital de Solvabilitate) de 160% și un MCR (Cerința de Capital Minim) de 300%.” Grupul Eurohold a dat noi detalii despre contractul de reasigurare semnat de Euroins România cu EIG Re, reasigurătorul grupului Euroins Insurance Group (EIG), precizând că „valoarea totală a riscului reasigurat transferat către EIG Re este de 1,5 miliarde lei (peste 300 milioane euro).”

Eurohold Bulgaria spune că a luat toate măsurile operaționale și legale posibile pentru a proteja interesele acționarilor, creditorilor și investitorilor în urma a ceea ce descrie drept „un atac coordonat al angajaților autorității de supraveghere a asigurărilor din România” împotriva Euroins.

„Alături de experți interni, compania a angajat o echipă solidă de consultanți externi cu expertiză diversă și va continua eforturile de finalizare a cazului în România în conformitate cu legislația europeană”, a spus Eurohold într-un comunicat.

„Conducerea și principalii acționari ai Eurohold sunt încrezători că acțiunile întreprinse vor asigura stabilitatea financiară a companiei. Toate filialele holdingului funcționează normal”, se mai spune în sursa citată.

Compania a mai spus că în ultima perioadă de raportare (din septembrie 2022), Eurohold a înregistrat cele mai bune rezultate consolidate din istoria sa datorită performanței puternice atât a afacerilor de asigurări, cât și a celor energetice ale grupului. „

Se așteaptă ca această tendință ascendentă să continue și în trimestrele următoare. Tranzacționarea instrumentelor financiare ale companiei pe bursele bulgare și din Varșovia va continua în ritmul obișnuit al pieței”, a menționat compania.

„Conducerea Eurohold este recunoscătoare tuturor autorităților competente ale statului și instituțiilor europene responsabile care au răspuns și au luat măsuri după ce compania a raportat un atac organizat împotriva Euroins România. Conducerea companiei are sprijinul tuturor acționarilor săi majoritari și minoritari cheie, inclusiv al Băncii Europene. pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD)”, a adăugat Eurohold.

Euroins România, cel mai mare asigurător de pe piața românească, ar fi ținta unei tentative de preluare ostilă , care ar putea duce la o criză de lichiditate și ar putea destabiliza piața, a anunțat în weekend mama sa din Bulgaria.

„Atacul împotriva Euroins România ar putea implica un număr de angajați de conducere de nivel superior și mediu ai departamentului de asigurări al autorității de supraveghere a autorității de reglementare financiară din România – Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), precum și persoane implicate în criza asigurărilor municipale”, a declarat Eurohold Bulgaria într-un comunicat de presă.

În 2021, City Insurance, cel mai mare asigurător din România la acea vreme, a intrat în faliment.

„Atacul la adresa Euroins România a escaladat în ultimele săptămâni când a fost organizată o campanie negativă masivă prin mass-media, unii politicieni și unii oficiali ai departamentului de asigurări ale ASF. Include acțiuni și măsuri care încalcă flagrant nu numai la nivel național, ci și a legislației europene”, a adăugat Eurohold Bulgaria.

„Informațiile furnizate de companie către instituțiile relevante de stat și internaționale descriu toate acțiunile intenționate ale grupului împotriva Euroins România și scopul potențial al campaniei care ar putea consta într-o sechestrare rapidă a activelor asigurătorului, provocând o criză de lichiditate. în sectorul cu impact major”, a mai spus Eurohold în declarația sa.

Cîțu a cerut demisia lui Ciolacu

Această piatră aruncată în lac de către Ciolacu a fost taxată de fostul premier, Florin Cîțu. ”Șeful PSD-iștilor are datoria să le spună URGENT românilor la ce companie s-a referit când a spus că urmează un „faliment anunțat” pe piață asigurărilor din România.

Dacă are informații nu poate să-i lase pe români să cumpere polițe de asigurare la o companie despre care el știe că intră în faliment.

Astfel de declarații, din partea unui oficial cu acces la informații confidențiale, erau urmate imediat de o DEMISIE în orice țară civilizată”, a spus Cîțu.

Euroins, amendată de ASF

Conform Profit.ro, Euroins România a pierdut zilele trecute, printr-o sentință definitivă, un proces cu AS împotriva unei amenzi de 100.000 lei, aplicată de instituție în februarie 2020 cu argumentul că ar fi întârziat plata despăgubirilor în cazul polițelor RCA.

Curtea de Apel București (CAB) a respins inițial contestația asigurătorului în martie 2021, cu posibilitate de recurs. Euroins a continuat litigiul și s-a adresat la Înalta Curte de Casație și Justiție, care a respins acum recursul companiei printr-o decizie definitivă. Asigurătorul controlat de grupul bulgar Eurohold a mai fost sancționat cu 50.000 de lei pentru aceeași abatere în toamna anului 2019.

În luna februarie 2020, Consiliul ASF a decis sancționarea Euroins cu amendă în sumă de 100.000 lei cu argumentul de nerespectare a prevederilor legale stipulate în Legea 132/2017 și Norma 20/2017 referitoare la înregistrarea cererii de despăgubire depusă la dosar, răspunsul privind solicitarea de despăgubire și formularea ofertei, utilizarea Procesului verbal de constatare care nu conține mențiunea conform căreia persoana prejudiciată are dreptul să se poată adresa oricărei unități reparatoare auto, fără nicio restricție sau constrângere din partea asigurătorului RCA, utilizarea unor surse de referință neprevăzute în legislația din domeniul asigurărilor și termenul de încheiere a procesului verbal suplimentar de constatare.

Consiliul ASF a decis ca societatea să prezinte, în termen de 30 de zile de la data primirii deciziei, un plan de măsuri pentru remedierea deficiențelor constatate. Euroins a fost înființată în 1994 sub denumirea Asitrans și practică doar asigurări generale. Din 2007, asigurătorul român este controlat de Euroins Insurance Group PLC – 98,5%, parte a grupului bulgar Eurohold.

Conform publicației bulgare Bivol, de un an de zile Euroins România Asigurare-Reasigurare SA ( Euroins România al „Euroins Insurance Group” bulgar, parte a „Eurohold Bulgaria” AD) este investigată de Autoritatea de Supraveghere Financiară din România ( ASF ), și că în februarie 2022, a fost depusă o plângere la Parchetul General al României. 

Euroins România are amenzi aplicate doar de ASF în valoare totală de peste 11,3 milioane de lei (aproximativ 4,5 milioane de BGN), adică peste 2,3 milioane de euro. Aceasta se referă la 16 cazuri de impunere de sancțiuni bănești, amenzi, în perioada 2020-2023.   

La 11 februarie 2023, directorul executiv al „ Eurohold Bulgaria”  SA, Asen Hristov, a declarat BNT că un număr de angajați, conduși de vicepreședintele ASF, au exercitat „presiuni ilegale” în scopul „preluării afacerii” de „Euroins” în România . Potrivit declarației lui Hristov, autoritatea de reglementare financiară română a cerut în mod nejustificat o majorare a capitalului companiei bulgare de asigurări Euroins România.

Asen Hristov susține că problemele cu regulatorul român durează de câțiva ani. În special, potrivit lui Hristov, Cristian Roșu, vicepreședintele ASF, a propus în mod neoficial de mai multe ori conducerii de vârf a Euroins România achiziționarea companiei de asigurări românești, ulterior falimentare, City  Insurance SA , una dintre variante fiind plata sumei simbolice de 1 leu. Pasivul urma să fie transferat noului proprietar.

Parchetul României anchetează asigurătorul bulgar

La București, există o altă versiune a conflictului dintre compania bulgară de asigurări și autoritatea de reglementare din România. „Se spune că există un conflict de lungă durată între Euroins și ASF, care a început în 2020, când autoritatea de reglementare a respins intenția Euroins de a achiziționa Ergo Asigurări”, scria Europa Liberă pe 2 februarie 2023. 

Potrivit presei, în 2022, Euroins România a devenit compania cu cele mai multe polițe de asigurare de răspundere civilă auto, dar ASF ar fi văzut „nereguli în activitatea asigurătorului”.

Inspectorii ASF au constatat într-o anchetă începută în urmă cu un an că în februarie 2022 Euroins România.

„Nu a avut garanții bancare care să-i permită să plătească daune pentru perioada 2020-2022“, au declarat surse ASF pentru Europa Liberă.

Libertatea a scris că deja în februarie 2022, ASF a depus o plângere la Parchetul General al României , în care acuza pe Euroins că „ascunde dosare de daune”. Potrivit surselor Europa Liberă, motivul presupusei ascunderi de către Euroins a acestor dosare de prejudiciu este „concret lipsa garanțiilor în valoare cuprinsă între 50 și 200 milioane lei (19,95 – 79,8 milioane leva), conform evaluării inițiale”. Ziarul Financiar a scris despre solicitările autorității de reglementare din România către Europa Liberă de majorare a capitalului companiei în 2021.

„Parchetul sau alte instutuții din România nu ne-a sesizat procedurile preliminare. Prin urmare, nu putem face niciun comentariu în afară de faptul că vom oferi o cooperare deplină și vom răspunde oricărei solicitări de clarificare”, se arată într-un răspuns scris al Euroins România către Europa Liberă.

Compania susține că dosarele problematice au fost verificate în 2022 și neregulile au fost corectate și că ASF ar fi „aprobat” ca „pozitiv” noua raportare a Euroins România. „Compania nu a fost niciodată mai puternică financiar decât este acum, după restructurarea prin care am trecut în timpul mandatului meu. Este mai puternică și în ceea ce privește respectarea regulilor și transparența în fața autorităților de reglementare – faptele o vor dovedi”, a spus CEO-ul Euroins România, Tania Blatnik .

Tania Blatnik, Director executiv Euroins România (Foto: 1asig.ro)

În același timp, nu există informații de la autoritatea bulgară de reglementare financiară că unul dintre cei mai mari asigurători din România și Balcani, deținut de un holding bulgar, se află într-o situație delicată în București. „ Comisia de Supraveghere Financiară (FSC) nu a fost notificată de către omologul său român ASF cu privire la inspecția de supraveghere la Euroins România și la constatările acesteia”, potrivit răspunsului instituției la „ Capital”.

„ASF a subliniat că constatările sunt preliminare. Așteptăm un răspuns din partea asiguratorului și abia atunci se va întocmi un raport final”.

FSC susține că în timpul unei ședințe de lucru din 10 februarie 2023, autoritatea de supraveghere bulgară a solicitat și ”efectuarea unei analize independente a constatărilor făcute de ASF, cu participarea activă a EIOPA, în scopul obiectivității maxime”.

„Conform informațiilor din surse, suma pentru o nevoie deschisă de completare a capitalului este de circa 400 de milioane de euro, iar dacă nu sunt procurată, conducerea societății poate fi preluată de un administrator din oficiu”, a scris „Capital” a scris.

Prezentare generală a amenzilor Euroins în România

„Bivol” a verificat site-ul autorității române de reglementare ASF pentru perioada 2020 – 2023. A arătat că pentru perioada „Euroins România” au fost aplicate cel puțin 16 amenzi de către ASF, care în februarie 2022 a depus și o plângere la The Parchetul General București. De atunci este în desfășurare o anchetă, ale cărei detalii nu au fost făcute publice. În ultimii 3 ani, „Euroins România” a fost amendat doar de către Autoritatea de Supraveghere Financiară a României pentru un total de circa 11.333.101 lei sau 4.521.755 BGN – circa 2,31 milioane euro.

Anul în curs a începutcu o amendă pentru asigurătorul bulgar din România. La 27 ianuarie 2023, ASF a emis un aviz conform căruia societatea pe acțiuni Euroins România a fost sancționată în decembrie 2022, cu amendă de 309.400 le pentru următoarele abateri:

„Nerespectarea prevederilor art. 21, alin. 4 din Legea Nr . 132/2017 privind asigurarea obligatorie de „Răspundere civilă” a automobiliştilor pentru pagube produse terţilor în accidente cu autovehicule şi tramvaie, i.e. pentru nerespectarea termenului de plata de 10 zile de la data acceptarii ofertei; Încălcarea art. 21, alin. 1 din Legea Nr 132/2017, privind nesoluționarea unei creanțe în termen de 30 de zile de la prezentarea acesteia, prin nedepunerea unei oferte sau notificări în acest termen;  Încălcarea prevederilor art. 21, alin. 1, pct. 5 din Legea nr. 132/2017, privind neplata amenzilor împreună cu despăgubiri”.

La 23 noiembrie 2022, Înalta Curte de Casație și Justiție  a admis recursul formulat de pârâta Autoritatea de Supraveghere Financiară împotriva Deciziei Civile nr. 128 din 5 februarie 2021 a Curții de Apel – București – Contencios Administrativ și Fiscal, Secția VIII. A anulat hotărârea atacată și a reîntors cauza aceleiași instanțe pentru o nouă judecată. În esență, cazul se referă la anularea Deciziei nr.1139/28.09.2020 a ASF., prin care Milena Gencheva, director executiv Euroins România, a fost amendată cu 100.000 lei la data aplicării sancțiunii. Aceeași decizie a impus o sancțiune suplimentară pentru retragerea avizului acordat de ASF Milenei Gencheva în calitate de director executiv al Euroins România.

La 17 noiembrie 2022, Euroins România a fost amendată cu 422.600 lei pentru încălcarea art. 5, alin. 1, 2, 6, 7 din Ordonanța 38/2015 privind „rezervele tehnice constituite pentru desfășurarea activității de asigurare, calculul acestora în scopul întocmirii situațiilor financiare anuale și registrul special al bunurilor care le acoperă, în legătură cu prevederile art. 3, alin. 1 din regulament”. Societății au fost aplicate următoarele măsuri: inventarierea dosarelor de daună aflate în examinare de instanțe în legatu cu pretențiile formulate de către terți asiguratorului până la data de 31.12.2022 și furnizarea ASF a unui inventar asupra măsurilor luate.

În octombrie 2022, Tania Blatnik a fost sancționată în calitatea sa de CEO al companiei, cu amendă de 86.100 lei pentru încălcarea prevederilor art. 37, alin. 1, 7b din Legea 237/2015 privind autorizarea și supravegherea activităților de asigurare și reasigurare, cu modificările și completările, în legătură cu prevederile art. 5, alin. 1, litera d pct. IV din Regulamentul 21/2016, cu modificările ulterioare. Amenda se datorează faptului că rapoartele lunare depuse la ASF privind stadiul litigiilor aflate pe rolul instanțelor ”nu garantează că sunt complete, exacte sau adevărate”.

La 16 septembrie 2022, societatea a fost amendată cu 1.023.200 lei pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 237/2015 privind autorizarea și supravegherea activităților de asigurare. Față de societate s-au luat următoarele măsuri: în termen de 3 luni de la data primirii deciziei, societatea trebuie să raporteze asupra implementării măsurilor luate privind gestionarea activității de investiții, precum și asupra modului în care aceasta a avut în vedere recomandările echipei de inspecție, cuprinse în protocol. Societatea a mai fost amendată cu 333.373 lei pentru nerespectarea prevederilor PMS nr. 93/2012 „Cu privire la înființarea, organizarea și funcționarea Autorității de Supraveghere Financiară cu modificările și completările ulterioare”.

Potrivit unuia dintre comunicatele ASF, pentru 2021 Euroins România a plătit cele mai multe amenzi. A fost sancționată în sumă de 1,46 milioane de euro în temeiul unui total de 6 acte normative ale ASF.

În decembrie 2021, Euroins România a plătit două amenzi record în ultimii trei ani pentru activitățile companiei sale de asigurări din România. Una este în valoare de 2.314.425 lei „pentru nedepunerea tuturor documentelor solicitate de echipa de inspecție”.

Al doua este în sumă de 3.546.000 lei pentru „neformarea rezervelor pentru regimul național și solvabilitate, păstrarea necorespunzătoare a dosarelor de daune, nerespectarea prevederilor legale privind procesarea și termenele de plată a creanțelor, lipsa disponibilității fondurilor proprii necesare acoperirii SCR”.

În februarie 2021, Euroins România a fost amendată cu 500.000 lei pentru „nerespectarea prevederilor legale privind procesarea și termenele de plată a prestațiilor”. În ianuarie 2021, societății bulgare i-a fost aplicată o amendă de 450.000 lei pentru „nerespectarea prevederilor legale privind termenele de plată a creanțelor”. În august 2021, Euroins România a fost amendată cu 296.200 lei pentru „nerespectarea prevederilor legale privind prelucrarea și plata creanțelor”. În iunie 2021, a fost aplicată o amendă de 34.000 lei pentru „neprezentarea rapoartelor sau depunerea cu întârziere a rapoartelor”.

În 2020, ASF a aplicat Euroins România o serie de amenzi în valoare totală de 2,25 milioane lei. În septembrie 2020, a fost aplicată o amendă de 1.500.000 lei pentru „calcul incorect al celei mai bune estimări a provizioanelor tehnice, lipsa fondurilor proprii eligibile pentru acoperirea SCR și MCR”.

În iulie 2020, directorului executiv Mihnea Tobescu i-a fost aplicată o amendă de 100.000 lei pentru nerespectarea planului de măsuri dispus prin Hotărârea 199/20.02.2020 privind „metodologia calculării celei mai bune estimări, nerespectarea depun documente din care să rezulte că reasigurarea portofoliilor de către cedent la încheierea contractului este dependentă de plata obligațiilor asumate de reasigurători în confirmările de bilanț”.

Directorului executiv, Milena Gencheva, i-a fost aplicată o amendă de 50.000 lei pentru nerespectarea planului de măsuri dispus prin Decizia 199/20.02. 2020 în legătură cu „lipsa revizuirii în mod corespunzător a procedurii de plată a prestațiilor, depunerea cu întârziere a unui inventar al dosarelor de plată a prestațiilor, nedepunerea documentelor din care să rezulte că reatribuirea portofoliilor de către cedent la Încetarea contractului depinde de plata datoriilor asumate de reasigurători în confirmările de solduri, depunerea cu întârziere a dosarelor de declarații de daune”.

În februarie 2020, a fost aplicată companiei o amendă de 500.000 lei pentru o listă record de încălcări de altă natură:„procedurile de reclamații formulate neclar”, „prelucrarea dosarelor de daune neconforme și plata dosarelor de daune cu întârziere și fără plata suplimentară a penalităților”, „dosare de reclamații în care s-a constituit o rezervă care a fost subevaluată în raport cu daunele, rezultând din documente, inclusiv suma plătită corecție insuficientă a RBNS și IBNR” etc.

În februarie 2020, a fost aplicată o altă amendă: în cuantum de 100.000 lei pentru „nerespectarea prevederilor legale privind prelucrarea și condițiile de plată a creanțelor”.

Nu este clar câte dintre amenzile specificate au fost plătite și câte au fost contestate și care au fost contestate, dar este un fapt că există informații pe site-ul autorității de reglementare din România despre impunerea acestora.

BERD a cerut o analiză a contractelor Euroins pentru reducerea cotei de piață

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, acționar la Euroins, a angajat o companie globală de consultanţă pentru a realiza rapid, până la finele lunii martie, o analiză actuarială independentă a contractelor de reasigurare încheiate de Euroins, astfel încât orice potenţial deficit de capital să fie cunoscut şi remediat la timp, pentru a nu mai disturba piaţa, arată directorul BERD pentru Europa Centrală şi de Sud Est, Charlotte Ruhe, într-o scrisoare transmisă marţi preşedintelui ASF, Nicu Marcu, şi ministrului Finanţelor, Adrian Câciu, scrie profit.ro..

BERD anunţă ASF că sprijină conducerea Euroins în reducerea în continuare a cotei pe piaţa RCA până la 25%, după ce şi anul trecut a scăzut sub 28%, la o subţiere a portofoliului cu 250.000 de poliţe obligatorii auto.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a devenit acţionar minoritar al Euroins în urma unui acord semnat în 2021, dar avizat de ASF anul acesta, în februarie.

BERD să plătească toate despăgubirile dacă Euroins dă faliment

„Dacă BERD face adrese la ASF, atunci să își asume că, în caz de faliment Euroins, BERD va plăti toate despăgubirile către asigurați”, a spus Vasile Ștefănescu, președintele Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), după scumpirea RCA și cele mai noi evenimente de pe piața asigurărilor.

”Parcă vedem în oglindă aceiași pași cu falimentul City. La fel făcea și CEO-ul City, tot dădea comunicate. Și ei spuneau că își vor reduce cota. Dar Euroins trebuie să facă un singur lucru: să aducă banii, între 200 și 400 de milioane de euro, cât au nevoie ca să fie solvabili.  Euroins acum doar mută banii și dacă e vorba să plătească, ei achită doar 30% din pagubă și pentru restul trebuie să te judeci în instanță. E total incorect și e un abuz extraordinar”, a spus Ștefănescu, citat de Libertatea.

Radu Soviani: ASF este complice la fraudă şi la cartel

Radu Soviani, fost director de comunicare în ASF, susține că Autoritatea este complice la fraudă şi la cartel, după ce a refuzat să ia măsuri concrete împotriva unor companii de asigurări despre care ştia că au probleme financiare, potrivit B1TV.

„Preţul asigurărilor RCA s-a dublat, iar creşterea aceasta de 35% anunţată asigură o triplare a preţurilor asigurărilor RCA în doi ani. Ce a generat această triplare a preţurilor? Categoric, principalul vinovat este ASF care a permis unor companii infractoare cum este City Insurance să emită poliţe de asigurare ştiind cel puţin cu nouă luni înainte de a-i ridica licenţa că venea cu extrase de cont falsificate prin care City Insurance pretindea că este societatea de asigurări. Mergem mai departe şi la Euroins. A fost unul dintre beneficiarii pieţei anticoncurenţiale de asigurări care a dublat sau chiar triplat preţul RCA peste noapte, pe motiv de City Insurance. Nu are nicio legătură City Insurance cu dublarea sau triplarea pentru că acele scumpiri s-au întâmplat peste noapte, imediat după interzicerea activităţii City Insurance, nu au legătură cu daunalitatea pe care ar trebui să o calculeze ASF. Arată că această creştere stelară s-a întâmplat neconcurenţial pentru că daunele materiale au scăzut”, a spus Soviani.

Potrivit acestuia, ASF ştia de problemele de solvabilitate ale Euroins.

„Euroins este unul dintre beneficiari. Faptul că ASF doarme şi la Euroins de ani întregi în ceea ce priveşte respectarea condiţiilor de solvabilitate pe de o parte, iar pe de altă parte să nu plăteşti zeci de mii de dosare în instanţă asta conduce cu complicitatea ASF la scumpirea poliţelor RCA. Până la urmă Euroins tot va plăti iar daunele sau penalităţile care se adună pot să ajungă până la 70%. Daunalitatea este umflată artificial de către ASF care în loc să facă supraveghere face orice altceva.Euroins prin cea mai recentă decizie prin care şi-a cedat contractele de reasigurări în Bulgaria nu face decât să externalizeze primele stelare, duble sau triple către societăţi din Bulgaria, adică sifonarea banilor asiguraţilor, în timp ce ASF mă pune pe mine să plătesc dublu sau triplu. ASF este cauza aici. Conducerea ASF trebuie demisă de către Parlament, trebuie identificat gradul de vinovăţie în ceea ce priveşte City Insurance, în ceea ce priveşte Euroins”, a declarat Soviani.