Inegalitatea economică și tensiunile politice globale, priorități la Forumul Economic Mondial de la Dubai
Peste 500 de experți s-au reunit la reuniunea anuală a Consiliilor pentru Viitorul Global 2024, în cadrul Forumului Economic Mondial (WEF), care s-a desfășurat la Dubai, în perioada 15 – 17 octombrie, în colaborare cu guvernul Emiratelor Arabe Unite.
Participații au abordat cele mai presante probleme ale lumii legate de inegalitatea economică, urgența climatică și tensiunile geopolitice.
Experții Global Future Council, formați din lideri de gândire din mediul academic, guvern, organizații internaționale, afaceri și societatea civilă, au condus discuții care au servit ca o platformă crucială pentru a da tonul reuniunii anuale a Forumului Economic Mondial din 2025 de la Davos și a modela agenda globală. pentru lunile critice care urmează, arată un comunicat WEF, remis, joi, redacției.
„Patru forțe – fragmentarea geopolitică, transformarea tehnologică, reconceptualizarea ecologică și polarizarea societății – creează o lume care este mai complexă și mai incertă decât oricând înainte”, a declarat Klaus Schwab, fondator și președinte al Consiliului de administrație al Forumului Economic Mondial. „Vom stăpâni aceste transformări doar creând viziuni pozitive care să încurajeze oamenii să contribuie la un viitor mai bun.”
„Singura convingere constantă pe care o recunoaștem în fiecare zi este că nimic nu rămâne stabil”, a declarat Mohammad Abdullah Al Gergawi, ministrul afacerilor de cabinet al Emiratelor Arabe Unite. „Măsura principală a succesului pentru națiuni, comunități și indivizi este agilitatea și adaptabilitatea.” Al Gergawi a lăudat, de asemenea, „progresul tehnologic fără precedent” pentru transformarea multor părți ale economiei globale și a subliniat că „sustenabilitatea și economia pot prospera în armonie”.
„Ne întâlnim într-un moment în care lumea intră într-o eră mai controversată, mai contestată. Ne confruntăm, de asemenea, cu o economie globală fragilă și recordurile de căldură sunt doborâte aproape în fiecare lună, în timp ce inovația se desfășoară cu o viteză fără precedent”, a spus Mirek Dušek, Managing. Director, Forumul Economic Mondial. „Aceste evoluții nu sunt limitate de granițe și pot fi abordate doar prin cooperare internațională, intersectorială și idei îndrăznețe. Acesta este ceea ce reprezintă cu adevărat Consiliile Viitorului Global”.
„Oricât de mult ne facem griji cu privire la riscurile AI… există și oportunități extraordinare”, a declarat Lauren Woodman, director executiv, Datakind. „Dacă nu ne angajăm să construim ceva echitabil încă de la început, ratam acele oportunități din teamă și lipsă de dorință de a coopera și asta ar fi o adevărată tragedie.”
Participanții s-au implicat în discuții la nivel înalt pe teme legate de inovare pentru creșterea incluzivă; acțiunea climatică, protecția naturii și tranziția energetică; și construirea încrederii pentru colaborarea globală. În cadrul întâlnirii, Forumul a lansat, de asemenea, o platformă de inteligență strategică personalizată pentru Emiratele Arabe Unite, precum și un raport de securitate cibernetică.
Pentru prima dată, întâlnirea a inclus, de asemenea, peste 50 de directori de afaceri la nivel mondial din funcții C-suite (economiști șefi, ofițeri șefi de risc, ofițeri șefi de oameni, ofițeri șefi de sănătate, ofițeri șefi de învățare) pentru a explora noi modalități de implementare a măsurilor de îmbunătățire a lucrătorilor, bunăstare și oportunități de învățare și îmbunătățirea pregătirii pentru riscuri și previziunile economice. În plus, Forumul Economic Mondial și Consiliile pentru Viitorul Global au lansat sau au avansat peste 10 inițiative și rapoarte în timpul întâlnirii.
Inovare pentru o creștere incluzivă
Sesiunile au explorat modul de relansare a creșterii economice având în vedere contextul global actual și au evidențiat necesitatea parteneriatelor public-privat pentru a sprijini creșterea incluzivă și durabilă. Tema a fost discutată în cadrul diferitelor sesiuni de lucru ale consiliului, inclusiv despre gen, capitalul uman și impactul inteligenței artificiale asupra creșterii.
Forumul a publicat o serie de rapoarte despre inteligența artificială. Unul a abordat alinierea valorii a principiilor etice și a normelor societale privind sistemele AI, cum ar fi corectitudinea, confidențialitatea și transparența, un proces complex de definire a diferențelor culturale date la nivel global și de implementare tehnic. Un alt raport s-a concentrat pe guvernanța în era IA generativă, oferind factorilor de decizie și autorităților de reglementare un cadru unic și cuprinzător de 360 de grade și recomandări acționabile pentru guvernarea AI generativă.
Forumul a publicat, de asemenea, un raport care pledează pentru o politică care să conducă la proiectarea responsabilă a tehnologiei pentru a se asigura că tehnologia contribuie pozitiv la o lume înfloritoare, de exemplu, prin îmbunătățirea calității vieții, oportunități economice și inovare. Un altul a examinat eforturile globale de promovare a incluziunii financiare în rândul persoanelor și al întreprinderilor, subliniind rolul politicilor guvernamentale, al parteneriatelor public-privat și al inovațiilor tehnologice.
„Trebuie să vorbim despre inteligența artificială ca fiind o tehnologie care fie va fi o amenințare existențială, fie o oportunitate existențială pentru umanitate”, a declarat Omar Sultan Al Olama, ministrul de stat pentru inteligență artificială, economie digitală și aplicații de lucru la distanță, Oficiul pentru Prim-ministru al Emiratelor Arabe Unite.
„Astăzi, lumea este foarte diferită”, a spus Mona Haddad, director global pentru comerț, investiții și competitivitate, Grupul Băncii Mondiale. „Nu mai vedem piețe deschise, nu mai vedem globalizarea în același mod.”
„Vestea bună este că tehnologia pentru creșterea verde este acum mai accesibilă ca niciodată”, a declarat Masood Ahmed, președinte, Centrul pentru Dezvoltare Globală. „Dar costurile de finanțare sunt foarte mari.”
Acțiunea climatică, protecția naturii și tranziția energetică
Consiliile au abordat subiecte legate de criza climatică și natură, inclusiv aerul curat și mobilitatea urbană. Sesiunile au explorat, de asemenea, abordări noi necesare pentru a aborda emisiile, asigurând în același timp o tranziție echitabilă și responsabilă din punct de vedere social. Pe măsură ce negocierile privind clima continuă să fie modelate de preocupările de echitate, participanții au explorat modul în care comunitatea globală poate trece dincolo de diviziunile existente pentru a se asigura că țările cele mai vulnerabile pot avea acces la capitalul și tehnologia necesare pentru a se transforma în economii verzi și rezistente.
Forumul a publicat un raport privind acțiunile privind aerul curat în orașe, care îi îndrumă pe liderii orașului în acțiunile pentru îmbunătățirea calității aerului în orașe. Un alt raport a explorat acțiuni practice pentru atenuarea impactului carbonului negru printr-un plan de acțiune rapid pentru politica globală.
„Pe măsură ce schimbările climatice se accelerează, nevoia de a acționa depășește doar responsabilitatea de mediu – a devenit un imperativ să rămânem competitivi pe piața globală”, a declarat Maroun Kairouz, șeful Orientului Mijlociu și Africii de Nord, Forumul Economic Mondial.
„Când te gândești la crearea sănătății, ne gândim la îngrijirea sănătății. Realitatea este că peste 80% dintre factorii care ne influențează sănătatea se află în afara asistenței medicale”, a spus Tolu Oni, profesor clinic de sănătate publică globală și dezvoltare urbană durabilă, Universitatea din Cambridge. „Ei se află în determinanții sociali, de mediu și economici ai sănătății, așa că se află în mediile care modelează locul în care trăim, cum trăim, cum ne mișcăm, ce mâncăm, aerul pe care îl respirăm.”
„Nu poți să te concentrezi prea mult pe securitatea umană, nu atunci când clima este tratată atât de rău și nu există o cale reală durabilă. Încă nu vedem schimbările necesare”, a declarat Andrew Harper, Consilier Special al Înaltului Comisar pentru Refugiați pentru Acțiunea Climatică, Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Refugiați. „Când vorbim despre adaptarea la climă, reziliența, finanțarea schimbărilor climatice, vorbim și despre pace.”
„Ceva pentru care trebuie să facem mult mai mult este ca acțiunile durabile să fie mai ieftine și mai ușoare”, a declarat Jane Burston, director executiv, Clean Air Fund.
Construirea încrederii pentru colaborarea globală
Într-o lume din ce în ce mai fragmentată și polarizată, întâlnirea a subliniat căile pentru construirea încrederii și colaborarea între țări, industrii și discipline. Delegații au subliniat rolul pe care l-ar putea juca tehnologia în colaborarea globală, deși au subliniat și riscul ca tehnologia să contribuie la fragmentare, solicitând colaborarea în epoca inteligentă. Reuniunile Consiliului și sesiunile interconsiliului au vizat comerțul și investițiile, rezistența la antimicrobiene și progresele tehnologice.
Chief Risks Officers Outlook a evidențiat o serie de riscuri globale cu potențialul de a amenința creșterea economică, de a destabiliza relațiile geopolitice în continuare și de a perturba operațiunile de afaceri mai largi în lunile următoare. Forumul a publicat un raport de securitate cibernetică subliniind necesitatea urgentă a unei schimbări fundamentale de paradigmă de la „securitate prin proiectare” la „reziliență prin proiectare” pentru a atenua riscurile care evoluează rapid.
Forumul a dezvăluit o platformă de inteligență strategică personalizată, care va oferi briefing-uri bazate pe inteligența artificială privind politicile publice pentru a sprijini implementarea „Noi, viziunea Emiratelor Arabe Unite 2031”.
„Consiliile pentru viitorul global au condus soluții de perspectivă pe diverse probleme legate, de exemplu, de economie, climă și energie”, a declarat Till Leopold, șeful departamentului de muncă, salarii și crearea de locuri de muncă și șef interimar al comunităților de cunoaștere, Forumul Economic Mondial. . „Pe măsură ce lumea se confruntă cu provocări critice, colaborarea globală prin soluționarea colectivă a problemelor oferite de Consilii este mai semnificativă și mai urgentă ca niciodată”.
„Tehnologia este un instrument și nu o soluție”, a spus Sarah Al Amiri, ministrul Educației din Emiratele Arabe Unite. „Nucleul tehnologiilor sunt oamenii și capitalul intelectual care îi conduc, cei care folosesc instrumentele necesare pentru a crea impact.”