Infanteriștii marini de la Flotila Fluvială, la „BALTOPS 2024”, cel mai amplu exercițiu maritim al NATO
Infanteriștii marini din cadrul Flotilei Fluviale de la Dunăre au participat la cel mai amplu exercițiu multinațional maritim al trupelor NATO, care s-a desfășurat în Marea Baltică și a reunit peste 9.000 de militari din 19 state membre ale Alianței.
După ce, în perioada ianuarie – mai, trupele NATO au desfășurat „Steadfast Defender 24”, cel mai amplu set de exerciții de apărare a Europei derulat vreodată pe continent, forțele Alianței au derulat în luna iunie o nouă serie exerciții de mare amploare, „BALTOPS 2024”, cel mai mare exercițiu multinațional desfășurat în zona Mării Baltice.
La „BALTOPS 2024” a participat și un detașament de militari de la Regimentul 307 Infanterie Marină „Heracleea” de la Flotila Fluvială „Mihail Kogălniceanu” din Brăila.
Principalul obiectiv al exercițiului a fost creșterea interoperabilității militarilor din armatele NATO , în special a celor care fac parte din infanteriile marine, în desfășurarea unor misiuni de luptă comune:
„Participarea Forțelor Navale Române la BALTOPS 2024 contribuie la creșterea nivelului de instruire în domeniul operațiilor navale aliate, în special pentru infanteria marină, în conformitate cu standardele și procedurile NATO”, au precizat reprezentanți ai Forțelor Navale Române.
Cei 42 de infanteriști marini de la Flotila de la Dunăre au fost îmbarcați la bordul navei poloneze de minare și desant „Torrun”, iar pe parcursul exercițiului au participat la secvențe tactice navale specifice luptei de suprafață, luptei antisubmarin, acțiunilor de deminare și acțiunilor amfibii.
Au participat nava de asalt „USS Wasp” din SUA, portelicopterul „Mistral” din Franța și nava „Juan Carlos” din Spania
În zona Mării Baltice au mai fost organizate și în anii trecuți exerciții multinaționale maritime ale NATO, numărul militarilor crescând de la an la an, prin aceasta NATO conștientizând din ce în ce mai mult valoarea mare de descurajare și de asigurare pe care o reprezintă direcția strategică a Mării Baltice, mai ales în actualul context din regiune.
La „BALTOPS 2024” au participat peste 9.000 de militari din 19 țări membre NATO, cu peste 50 de nave și 85 de avioane. În operațiunile militare au fost angrenate patru grupuri de luptă amfibie și mai multe grupări operative multinaționale, care au format cea mai mare coaliție de forțe amfibii care a fost prezentă vreodată în Marea Baltică.
Pe lângă forțele tradiționale prezente an de an la exercițiu, marina Statelor Unite, „US Navy”, a adus, în premieră, la „BALTOPS 2024”, forțe atribuite teatrului din Oceanul Pacific, inclusiv nava de asalt amfibie „USS Wasp” (LHD-1) cu un deplasament de 41.000 de tone.
Această navă este una dintre cele mai cunoscute nave din „US Navy”. Potrivit thin-tank-ului american specializat în probleme de marină militară „US Naval Institute”, între 2018 și 2020 nava „USS Wasp” a fost prezentă în zona de responsabilitate a „INDOPACOM” (United States Indo-Pacific Command), având la bord avioane stealth „F-35 B”, marcând prin aceasta prima desfășurare operațională a modelului „B” al avioanelor F-35.
„USS Wasp” a fost însoțită de Unitatea 24 Expediționară a Infanteriei Marine americane (24 MEU) ale cărei efective, în timp de pace, sunt de aproximativ 2.500 de militari. Unitatea „24 MEU” a fost desfășurată la „BALTOPS 2024” cu nava doc-amfibie „USS New York” (LPD-21), cu un deplasament de 25.000 de tone.
Pe lângă grupul amfibie american, la „BALTOPS” au fost prezente portelicopterul francez „Mistral”, care a avut la bord Regimentul 3 Infanterie al forțelor navale din Franța și nava amfibie spaniolă „Juan Carlos”.
„BALTOPS 24 este o demonstrație a agilității aliaților NATO într-un mediu de securitate dinamic prin practicarea operațiilor multi-domeniu pentru a menține o regiune baltică stabilă.
Această abordare integrată a securității în Marea Baltică transmite un mesaj puternic potențialilor adversari, descurajează agresiunea, sporește stabilitatea și asigură națiunile NATO și populațiile acestora”, a declarat mareșalul John Stringer, comandant adjunct al Comandamentului Aerian Aliat NATO de la Ramstein, Germania.