Infecțiile HPV afectează o treime dintre tinerii cu vârste peste 15 ani
Până în 2021, vaccinarea contra papilomavirusurilor era rezervată exclusiv tinerelor. Dar datele oferite de o cercetare recentă demonstrează cu argumente că inclusiv tinerii ar trebui să se vaccineze contra HPV.
31% dintre persoanele de sex masculin cu vârste peste 15 ani ar fi afectate de un tip de HPV – human papillomavirus în engleză -, care include peste 200 de tipuri. Este semnalul de alarmă tras de o cercetare apărută în revista The Lancet Global Health, săptămâna aceasta.
Aproximativ un bărbat din cinci (21%) este putătorul unui papillomavirus cu risc major, potențial oncogen, adică susceptibil să provoace cancer.
Această cercetare reprezintă suma a 65 de studii – în care eșantionul este la fiecare studiu de peste 50 de bărbați – realizate în 35 de țări, între 1995 și 2022.
În funcție de vârstă, prevalența HPV a fost foarte mare în rândul adulților tineri, atingând un vârf la cei cu vârste între 25 și 29 de ani, după care se observă o stabilizare și, ulterior, o scădere ușoară. De asemenea, prevalența acestor infecții este foarte mare la tineri între 15 și 19 ani.
Această prevalență este similară în majoritatea zonelor geografice ale lumii, exceptând Asia de Este și de Sud-Est, cu afectare mai scăzută.
HPV sunt infecțiile cu transmitere sexuală cele mai răspândite la nivel global. Dacă majoritatea acestor infecții sunt asimptomatice și eliminate în mod natural din corp, totuși unele pot persista și provoaca unele forme de cancer (col uterin, anal etc.).
Bărbații pot fi vectori de transmitere, dar, de asemenea, pot dezvolta boala. Ca și femeile, și bărbații pot fi afectați de cancere determinate de infecția cu HPV (cancere de penis, anal etc.)
De asemenea, există și infecția cu HPV la nivelul cavității bucale. Astfel pot fi afectate buzele, limba, faringele, esofagul.
Prezervativul nu reduce în totalitate riscul de contractare a bolii, dar îl poate reduce semnificativ.
Vaccinul HPV și-a dovedit eficacitatea prevenind contractarea infecției de către persoane care nu și-au început viața sexuală, dar și în cazul persoanelor care au leziuni active, în urma expunerii la infecție.