Infractorii mai scapă câteva luni de brățările electronice. Noul termen stabilit de Guvern
Cele 15.000 de brățări electronice, pe care-și propunea Ministerul Afacerilor Interne să le achiziționeze anul acesta, nu vor fi montate începând de la 1 martie, cum era stabilit termenul inițial.
În Ședința de Guvern de miercuri s-a decis amânarea aplicării acestor dispozitive până cel târziu în toamna acestui an.
„Având în vedere necesitatea unei perioade mai mari de timp pentru pregătirea implementării Sistemului informatic de monitorizare electronică (SIME), prin actul normativ aprobat se prorogă până cel târziu la 1 octombrie 2022 termenul până la care trebuie realizată operaționalizarea SIME, precum și a celui la care începe monitorizarea electronică, în primă fază, în sistem pilot”, a transmis biroul de presă al Guvernului.
Potrivit prevederilor Legii nr.146/2021, termenul de operaționalizare a SIME și de începere a monitorizării electronice în sistem pilot era 1 martie 2022, în contextul aplicării ordinului de protecție provizoriu, a ordinului de protecție respectiv a ordinului european de protecție, în cazul în care România este stat emitent.
Conform inițiatorilor, activitățile de documentare și de pregătire derulate până acum pentru implementarea acestui proiect au arătat termenul de operaționalizare a SIME necesită un orizont de timp mai îndelungat, astfel încât mecanismul stabilit să fie unul funcțional și eficient.
În plan intern, au fost organizate mai multe reuniuni de lucru între reprezentanții Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR), ai Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) și ai Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS), în vederea clarificării aspectelor de ordin tehnic.
În plan extern, au fost desfășurate activități de identificare a altor modele adoptate la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene din perspectiva prevederilor legislative, respectiv a soluțiilor tehnice adoptate, ținând cont și de faptul că infrastructura dezvoltată pentru monitorizarea electronică urmează să integreze mai multe sisteme capabile să reducă timpul de reacție și să asigure auditarea eficacității resurselor din teren.