Înghețarea salariilor și pensiilor. Glăvan, economist: Se va face economie de doar 0,5% din PIB. Suntem tot acolo. Am ratat…
Profesorul universitar de economie, Bogdan Glăvan, face o radiografie economică, socială și politică a României din prezent, pentru ziarul PUTEREA: Pe de o parte vrem să eliminăm facilități, pe de altă parte creăm alte facilități și alte privilegii/Dăm azi bani la unii, mâine dăm la alții, apoi revenim asupra celor cărora le-am dat înainte. Nu facem decât să ne ne furăm singuri, căciula, perpetuum/Fitch spunea de datorie publica de 70% din PIB , în câțiva ani de zile. Adică noi nu facem decât să amânăm deznodământul. E ca și cum ai băga niște cocaină și te mai redresezi un pic.
Până la sfârșitul anului putem să recăpătăm un oarecare echilibru
Da, sigur că se poate căpăta un echilibru, pentru că panica de pe piața financiară este cauzată de perspectiva degradării României ca risc de țară.
Și asta nu se va întâmpla dacă statul român nu ia măsuri să-și însănătoșească finanțele publice și probabil că instalarea politică contribuie la treaba asta. Cu cât se formează mai greu un guvern sau cu cât este un guvern mai lipsit de legitimitate sau de soliditate, cu atât mai complicat e să iei măsuri financiare. Deci eu mă aștept să se rezolve situația politică, dar problema este pe un termen puțin mai lung, adică nu doar pentru luna viitoare, ci pe un termen puțin mai lung, pentru că sunt două tipuri de măsuri care se pot lua.
Nimeni nu e în stare să facă o reformă chirurgicală
În fond, sunt măsuri pe partea de venituri ale statului, adică să crească taxele, ori chestia asta nu face decât să salveze momentan situația, după care o îngreunează și mai mult pe termen lung și pe partea cealaltă, de cheltuieli, aici îmi este teamă că nu vom vedea cine știe ce lucruri nemaipomenite, pentru că încă suntem în an electoral și pentru că nimeni nu își asumă.
Nimeni nu e în stare de fapt să facă o reformă chirurgicală, o reformă adevărată a statului român. Cel mult se gândesc să mai înghețe niște angajări, să mai înghețe niște salarii și să mai facă o mică economie bugetară acolo, după care mai vedem noi la anul ce se întâmplă. Dar exact acest gen de gândire ne-a adus unde suntem acum.
Vom vedea o creștere a poverii fiscale
Avem planul fiscal raportat și aprobat la Bruxelles. Deci aici vorbim de revizuirea regimului pentru microîntreprinderi, vorbim despre eliminarea în continuare a scutirilor la impozitul pe venit, care sunt încă în IT. Deci lucrurile astea mă aștept să meargă înainte, adică vom vedea o creștere a poverii fiscale de fapt.
Pe de o parte vrem să eliminăm facilități, pe de altă parte cream alte facilități și alte privilegii
Am urmărit principiile de guvernare, emise zilele trecute, mă rog, înainte de ultima plecarea PSD-ului, și ce mi se pare îngrijorător este că vedem o intensificare a intervenționismului și o intensificare a dublei măsuri și a discreționarismului. Adică, pe de o parte vrem să eliminăm facilități și ne angajăm să facem chestia asta, pe de altă parte cream alte facilități și alte privilegii și nu se termină niciodată.
Suntem într-un cerc vicios din care nu scăpăm niciodată
Este exact genul de măsură, de idee, de filozofie pe care PSD a imprimat-o când a intrat la guvernare. Dacă vă amintiți, facilități pentru construcții și pentru industria alimentară, și pentru agricultură.
Deci, vorbim despre scutirea de taxe care, la un an distanță, s-a revenit asupra lor și iată că acum a trebui să le elimine complet.
Exact acum, pe de o parte se merge cu această idee de afaceri și pe altă parte vine și spune vom da scutiri pentru tineri, pentru familii cu copii, pentru nu știu ce. Adică o continuare a politicii discriminatorii. Doar că discriminarea se mută în altă parte. Dubla măsură se mută în altă parte.
Dăm azi bani la unii, mâine dăm la alții, apoi revenim asupra celor cărora le-am dat înainte- nu face decât să ne ne furăm singur căciula perpetuum
Inflația este pe un trend descendent. E adevărat că prețurile vor crește, dar rata de creștere este pe un trend descendent, de aceea frânează
Sunt motive globale internaționale foarte puternice: deflația din China, situația proastă economică din Europa de Vest. Sunt presiuni descendente asupra prețurilor.
Chiar și economia românească, care abia se mișcă ea însăși, constituie un motiv pentru care prețurile nu trebuie să crească prea mult. Dar pe de altă parte, acest trend descendent e o chestie pe care am vorbit-o de deja de ani de zile. Este mult prea lent și cu prea multe sincope și de fiecare dată când guvernul vine și mai ia cât o măsură de cheltuire a banului public, cu lipsă de fundament sau de taxe nu face decât să scurtcircuiteze trendul ăsta.
S-au mărit pensiile. S-au pompat mai mulți bani în piață fără acoperire
Păi, normal că dacă mărești pensiile, ce te aștept să se întâmple în toamnă sau în iarna asta? Ce să se întâmple? Ai pompat mai mulți bani în piață fără acoperire, te aștepți să se reaprinde inflația.
Da, asta era un lucru știut încă din primăvara anului trecut, când BNR-ul de fapt o ținea langa că scade inflația și abia prin vară au revizuit și au spus că da, va mai crește un pic în iarnă, după care iar va continua să scadă. Păi da, și acuma, dacă vom avea alte măriri de taxe, că nu știm încă.
Deci ce se va întâmpla? Lucrurile astea se vor repercuta asupra prețurilor. Deci sunt prea multe sincope.
Din păcate, inflația, la noi, scade foarte lent. Aceste politici, de fapt, cumpără timp
De fapt asta este toată ideea. Înghețăm salariile, înghețăm pensiile unde vor duce? Vor duce la însănătoșire a finanțelor publice? Nu, nu vor duce la asta, pentru că înghețarea salariilor înseamnă de fapt tăierea prin inflație.
In 2022, Guvernul a tăiat toate veniturile prin inflație
Adică nu putem să ne ascundem de chestia asta și treaba asta s-a mai întâmplat în 2022, când Guvernul a tăiat toate veniturile prin inflație, iar puterea de cumpărare a scăzut dramatic, iar datorită scumpirii energiei, deficitul bugetar a fost mai mic și se lăuda domnul Ciucă că are deficit bugetar mic și iată, nu știu ce și de fapt, era o iluzie, pentru că pe urmă se va reveni de unde am plecat. Pentru că oamenii nu vor rezista, oamenii vor ieși în stradă peste încă un an. Da, deci nu e o soluție pe termen lung.
Acum mai dregi busuiocul, mai repari gardul după dinafară. Singura rezolvare temeinică a finanțelor publice este să stârpești sursele risipei sistematice, cronice
Pe termen lung este exact genul de politică care ne-a adus unde suntem. Deci asta nu poate fi o rezolvare. Singura rezolvare temeinică a finanțelor publice este să stârpești sursele risipei, risipei sistematice, cronice. Și asta presupune o analiză a tuturor structurilor publice, de la agenții, ministere, companii de stat, UAT-uri și stopată risipa, pur și simplu.
Adică ai primării care n-au venituri, trebuie desființate, ai companii care stau degeaba, ai zeci de oameni care stau degeaba, sunt organizați în șapte direcții, cum zicea domnul Ciolacu, de fapt, că nu trebuie să mai existe direcții care n-au mai puțin de 20 de salariați, servicii care n-au măcar 10 salariați sau ceva de genul ăsta.
Pe creditorii internaționali și pe investitorii din România nu-i interesează ce fel de măsuri ia statul român, ci ca statul ne bagă nouă, cetățenilor, mai adânc, mâna în buzunar
Ei vor ca statul român să le poată da banii înapoi. Asta e tot ce-i interesează, ca statul român ne bagă nouă, cetățenilor, mai adânc mâna în buzunar. Pe ei îi interesează ca statul român să-și plătească datoriile. Păi, dar pe mine, cetățean român, mă interesează cum își plătește statul român datoriile. Pentru că dacă își plătești datoriile jefuind-mă pe mine și exploatându-mă mai tare, chestia asta nu are un cum să ducă la ceva bun pe termen lung.
Planul fiscal pe 7 ani creează stimulente perverse să nu se întâmple nimic, de fapt
Să știți că în planul fiscal pe 7 ani, această rectificare a finanțelor publice nu e dramatică, că tocmai de aceea e pe 7 ani și de aia am și spus că este neverosimilă. Adică, presupune o prestrângere micuță de 0,5% din PIB anual, ceva de genul ăsta.
Păi asta e mare scofală să reduci deficitul bugetar cu 0,5% anual, asta e mare scofală? Asta e apă de ploaie, de asta nici nu va duce nicăieri, fiindcă creează stimulente perverse să nu se întâmple nimic de fapt.
Guvernul poate acuma să decreteze: înghețăm angajările, înghețăm salariile etc. Va face acea economie de 0,5% din PIB? Ratingul României se va menține? Lumea va pupa piața independentei…si suntem tot acolo. Am ratat…
Doar am bifat că am îndeplinit și planul pe 7 ani. Am bifat că am făcut și nu știu ce, dar de fapt n-am făcut nimic. Asta este problema, în condițiile în care datoria publică a României, cu planul ăsta pe 7 ani cu tot, va depăși 62-63% din PIB.
Fitch spunea de 70% din PIB , în câțiva ani de zile. Adică noi nu facem decât să amânăm deznodământul. Ne mai redresăm un pic. E ca și cum ai băga niște cocaină, bai, niște cocaină si te mai redresezi un pic.