Îngrijorare în comunitatea Intelligence. Colaborarea cu SUA, într-un punct de cotitură

Publicat: 23 apr. 2025, 14:44, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în Internațional , ? cititori
Îngrijorare în comunitatea Intelligence. Colaborarea cu SUA, într-un punct de cotitură
sursa foto: Pixabay

O stare de derută se manifestă, în ultima perioadă, printre liderii serviciilor de informații din Europa. Aceasta este generată de schimbările de atitudine ale serviciilor americane, scrie prestigioasa publicație franceză Le Monde.

Opiniile nu sunt exprimate public, dar există o îngrijorare reală în cadrul serviciilor de informații occidentale cu privire la viitorul cooperării cu Statele Unite.

Washingtonul și-a afirmat în repetate rânduri dorința de a accelera „întoarcerea” către Asia, iar Pentagonul și-a suspendat sprijinul de informații acordat Ucrainei timp de trei zile, între 5 și 8 martie.

Pe 17 aprilie, subiectul a fost printre prioritățile primei vizite la Washington a ministrului francez al forțelor armate, Sébastien Lecornu.

Unul dintre semnalele simptomatice ale acestei stări de spirit a avut loc pe 11 aprilie la Bruxelles, în cadrul reuniunii anuale a Serviciului Unic de Analiză a Informațiilor (SIAC), serviciul care agregă informațiile din statele membre ale Uniunii Europene în numele Înaltului Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, estoniana Kaja Kallas. SIAC nu are capacități operaționale proprii și este de obicei relativ neglijat de serviciile de informații. Dar de data aceasta, cei mai înalți oficiali ai agențiilor europene au fost prezenți.

SUA schimbă prioritățile

Pe 25 martie, a fost publicată Evaluarea anuală a amenințărilor din 2025 (Annual Threat Assessment). Acest raport neclasificat, publicat de Biroul Directorului Serviciilor Naționale de Informații al SUA, dă tonul în fiecare an pentru principalele linii directoare ale serviciilor de informații americane. Este coroborat cu audierile principalilor șefi ai agențiilor americane în fața Senatului.

Într-o ruptură completă față de anii precedenți, nici China, nici Rusia, nici Coreea de Nord nu au fost plasate în fruntea priorităților oficialilor americani, ci lupta împotriva traficului de droguri. Văzută din Europa, această ruptură duce la conștientizarea riscurilor noului izolaționism american.

În mod similar, partea din Evaluarea Anuală a Amenințărilor referitoare la Rusia a suferit o schimbare clară, odată cu reluarea parțială a argumentului rus privind riscurile unui război în Ucraina. Continuarea conflictului este un vector al „riscurilor strategice pentru Statele Unite ale unei escaladări involuntare către un război de amploare, al potențialei utilizări a armelor nucleare”, descrie raportul.

Europenii vor să-și păstreze discreția

O preocupare majoră pentru europeni este menținerea așa-numitei reguli a „serviciilor terțe”, care împiedică o agenție de informații care primește informații de la un serviciu străin să le retransmită fără acordul acestuia din urmă. Pe scurt, serviciile europene vor să evite ca Statele Unite să divulge informații colectate de țările europene în cadrul apropierii SUA de Rusia. Un scenariu sumbru în ochii multor aliați. „Acest lucru ar afecta reputația americanilor în întreaga lume”, continuă sursa europeană din domeniul securității.

Bugetele vorbesc

Actorii din domeniul informațiilor sunt obișnuiți să-și continue schimburile dincolo de schimbările politice. „Însă problema de astăzi este dacă deciziile bugetare luate la Washington vor avea un efect de foarfecă pe teren, cu, eventual, reduceri de personal în domenii de interes mai mic pentru Statele Unite, dar de mare importanță pentru europeni, cum ar fi țările mici expuse agresiunii rusești, precum Estonia sau Moldova, Balcanii sau chiar Siria (în lupta împotriva terorismului)”, scrie Le Monde.

În această etapă, americanii sunt descriși ca fiind încă foarte prezenți pe teren și nerăbdători, la toate nivelurile, să mențină cooperarea. În timp ce serviciile de informații europene, conduse de francezi, au căutat, încă de la începutul războiului din Ucraina, să-și croiască un loc în aceste ecosisteme de securitate cibernetică și informații, toate dominate de tehnologiile americane, Statele Unite nu par pregătite, deocamdată, să renunțe la locul lor. „Dar știm că lucrurile sunt în joc chiar în acest moment și în lunile următoare”, recunoaște un oficial european.

Și totuși, nimeni nu face pași serioși

În ciuda îngrijorărilor, nimeni în Europa nu susține în prezent ideea dezvoltării unei arhitecturi de informații similare alianței „Five Eyes”, care reunește capacitățile de interceptare ale Statelor Unite, Canadei, Australiei, Regatului Unit și Noii Zeelande. În această etapă, discuțiile se limitează la o densificare a operațiunilor de cooperare între țările cele mai „dispuse”. În rest, ar fi necesară accelerarea semnificativă a dezvoltării senzorilor în spațiu și implicarea campionilor tehnologiei, cheie a forței de atac americane în materie de informații. Cu toate acestea, finanțarea nu vine, deocamdată.