Îngrijorare printre fermierii UE: se preconizează recolte slabe și prețuri ridicate
Prețurile ridicate la energie, combustibili, îngrășăminte și furaje cresc costurile de producție agricolă și dăunează profitabilității fermelor pe mai multe piețe europene din cauza războiului Rusiei împotriva Ucrainei. În acest context, mai multe state membre caută sprijin suplimentar la UE.
Însă un astfel de scenariu a fost agravat și mai mult de temperaturile mai calde și de secete larg răspândite, din cauza lipsei precipitațiilor la începutul verii.
Conform EU Observer, prețurile orzului, grâului și altor cereale folosite pentru furaje sunt deja cu 38% și 78% mai mari decât în mod normal în Letonia, determinând creșteri ale prețurilor la carnea de porc și de vită, a avertizat administrația de la Riga omologii săi din Consiliul European înaintea reuniunii miniștrilor de luni.
„Situația de pe piețele agricole continuă să fie semnificativ nefavorabilă, cu o creștere dramatică la începutul agresiunii militare a Federației Ruse împotriva Ucrainei”, au transmis oficialii de la Riga, potrivit unui document intern datat miercuri (13 iulie) și citat de EU Observer.
Ucraina este unul dintre cei mai mari furnizori de cereale din lume, dar capacitatea de export a țării a scăzut semnificativ de la începutul războiului la sfârșitul lunii februarie, din cauza blocadei din Marea Neagră.
Prețurile la alimente la nivel mondial au crescut de la începutul pandemiei. Dar perturbările exporturilor din Ucraina au împins prețurile și mai sus, stârnind temeri cu privire la o catastrofă generată de foamete în țările sărace – și îngrijorări larg răspândite cu privire la accesibilitatea alimentelor în UE.
„Există îngrijorări cu privire la furnizarea de produse alimentare la prețuri accesibile pentru consumatorii bulgari”, au transmis oficialii de la Sofia.
„Nu este clar dacă creșterea costurilor de producție va fi pe deplin compensată de o creștere a prețurilor produselor”, au mai spus aceștia.
Bulgaria importă cantități foarte mari de cereale, mai ales floarea soarelui, din Ucraina. Dar guvernul este îngrijorat de impactul negativ pe care liberalizarea comerțului cu Ucraina l-a avut asupra piețelor locale.
Piețele locale de cereale și semințe oleaginoase sunt pline cu cereale ucrainene, ceea ce, ca urmare, „prăbușește piața de cereale bulgară”, atât în ceea ce privește prețurile, cât și volumele cerute, susțin oficialii bulgari.
De asemenea, prețurile cerealelor sunt mai mari decât anul trecut în Polonia cu, în medie, aproximativ 80 la sută.
„Prețurile produselor agricole ating acum niveluri istorice ridicate, dar costurile de producție sunt și ele mari din punct de vedere istoric”, au transmis oficialii polonezi.
„În sezonul 2021/2022, impactul războiului din Ucraina asupra pieței poloneze de cereale a fost limitat și s-a manifestat doar prin creșteri de prețuri și mici perturbări ale comerțului exterior. În sezonul 2022/2023, amploarea acestui impact va fi mai mare”, susțin aceștia.
Se estimează că recolta de cereale din acest an va fi mai mică, cu aproximativ 31-33 milioane de tone.
Portugalia, care se confruntă cu un deficit mare de cereale, a declarat că ajutorul UE pus la dispoziție este „foarte mic în raport cu impactul real al acestei perturbări” pe piețele agroalimentare.
Înainte de întâlnirea cu miniștrii agriculturii din UE, Lisabona a cerut mai multă flexibilitate și alocarea de noi resurse UE.
Criza îngrășămintelor
Irlanda, la rândul ei, rămâne preocupată de prețul și disponibilitatea îngrășămintelor, Rusia fiind al doilea exportator mondial. Această problemă a fost ridicată și de unele țări africane.
Prețul unui îngrășământ pe bază de nitrați, cunoscut sub numele de îngrășământ CAN, a crescut săptămâna trecută cu 80-100 EUR pe tonă, potrivit guvernului irlandez, care a avertizat cu privire la noi creșteri din cauza creșterii vertiginoase a prețurilor la energie.
„Deși s-a avut în vedere că presiunea prețului gazului se va diminua în lunile de vară, acesta nu s-a întâmplat”, a spus Dublin.
Producția de cereale a Franței este de așteptat să scadă, în principal din cauza efectelor secetei de primăvară. Grâul va scădea cu șase până la 10 la sută față de campania precedentă, iar orzul poate scădea cu 4,5 la sută.
Parisul a avertizat, de asemenea, că piața europeană a merelor suferă și ea de pe urma scăderii exporturilor către Belarus și Ucraina și necesită monitorizare.
Între timp, inflația alimentară în țările din Africa de Est a crescut dramatic.
Prețurile alimentelor au crescut în Etiopia cu aproape 44 față de anul trecut, în timp ce prețul pâinii s-a dublat în Sudanul de Sud, potrivit unui nou raport al Oxfam.
ONU a avertizat anterior că războiul din Ucraina ar putea genera subnutriție pentru până la 13 milioane de persoane, anul viitor.