Inițiativă inedită a CJ Ilfov: Terapie asistată cu câini, în spitalele ilfovene

Publicat: 01 iul. 2024, 17:02, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Inițiativă inedită a CJ Ilfov: Terapie asistată cu câini, în spitalele ilfovene
terapie câini CJ Ilfov spitale

Pacienții din spitalele ilfovene vor beneficia de ședințe de terapie cu câini, în cadrul unui proiect inedit, inițiat de Consiliul Județean Ilfov.

Această terapie este asociată cu multiple avantaje fizice și emoționale pentru pacienți și, cel mai important, accelerează procesul de vindecare.

”Ham grijă de tine”

Proiectul  ”Ham grijă de tine”, inedit pentru România, este inițiat de   Consiliul Județean Ilfov, și este implementat prin Biroul Protecția Animalelor, în colaborare cu Asociația Câinilor Utilitari.

În legătură cu ”terapia asistată de animale” (TAA), Luciana Manole, psiholog din cadrul Clubului Câinilor Utiliari, speră ca acest proiect să devină ”un exemplu de bune practici”.

„Terapia Asistată de Animale (TAA) reduce stresul și anxietatea, îmbunătățește starea de spirit, crește stima de sine, îmbunătățește abilitățile sociale (comunicare, empatie), reduce sentimentul de izolare, ne ajută să ne concentrăm mai bine și, evident, înseamnă acceptare și iubire necondiționate. Vorbim numai de beneficii și ne bucurăm enorm să vedem că statul începe să facă mai mult. Ne dorim ca acest proiect să devină un exemplu de bune practici”, subliniază psihologul Luciana Manole.

Preluat din Marea Britanie și SUA

TAA este deja implementată în unități medicale din sistemul public din Marea Britanie și Statele Unite ale Americii.

„Am preluat acest proiect de peste hotare. Recent, s-a implementat ceva similar în Spania, la nivel de sistem public. Există și în Marea Britanie, în Statele Unite ale Americii. În multe state, câinii de terapie sunt deja parte integrantă a tratamentului medical. Nu trebuie să ne fie rușine să ne uităm la alții cum fac și să preluăm și noi. E ceva complet normal. Toată lumea a primit această idee cu entuziasm, nu e nicio implicare financiară. Practic, nu ne costă nimic să facem bine”, explică Hilde Tudora, șefa Biroului Protecția Animalelor.

Concret, câinii de terapie vor merge periodic la pacienții de la Spitalul Județean Ilfov, Spitalul de Obstetrică și Ginecologie Buftea și Spitalul de Psihiatrie „Eftimie Diamandescu”. O ședință de terapie asistată de animale durează în medie o oră. Câinii sunt special antrenați și evaluați des. Mulți dintre câinii folosiți pentru terapie sunt salvați de pe străzi.

În județul Ilfov, o inițiativă similară a avut loc la Spitalul de Psihiatrie „Eftimie Diamandescu”. Acolo, împreună cu Asociația Animal Partners and Friends, reprezentanții spitalului au reușit să implementeze programe de terapie care au implicat, printre altele, interacțiunea om-câine.