INSP: Primele măsuri pe care le luăm în cazul unei eventuale expuneri la iod radioactiv
Institutul Național de Sănătate Publică face o serie de precizări și recomandări în cazul unei eventuale expuneri la iod radioactiv.
Primele și cele mai sigure măsuri sunt adăpostirea și informarea din surse oficiale. Se închid ușile și ferestrele, aerul condiționat, după caz, a ușii sobei sau a clapelor de la șemineu. Animalele de companie vor fi și ele adăpostite.
Important este să fim informați corect, motiv pentru care se recomandă să urmăriți informațiile furnizate de autorități prin radio, televiziune, rețele sociale și respectați întocmai instrucțiunile transmise oficial.
Adăpostirea
Atunci când are loc un eveniment nuclear sau radiologic, Autoritățile de Sănătate Publică recomandă persoanelor rezidente în zonele afectate să stea în case. Ati putea fi sfătuiti să vă adăpostiti în locuințe, la serviciu sau în adăposturi publice. Această recomandare este emisă cu scopul de a proteja populația împotriva expunerii la radiații. Adăpostirea este o măsură simplă şi eficientă, care poate fi luată rapid, în cursul primei faze a urgenței. Adăpostirea asigură protecție atât împotriva iradierii externe şi interne, cât şi împotriva inhalării de material radioactiv.
Dacă ati fost sfătuiți să vă adăpostiți, alegeți încăperea cea mai sigură din casă sau din instituția în care lucrați, care, de preferat să nu aibă ferestre sau uşi spre exterior. Sistemele de ventilație (de încălzire sau de răcire) trebuie închise. O soluție poate fi mașina personală, care oricum oferă mai multă protecție decât a sta în exterior.
Autodecontaminare
După o eventuală expunere la radiații, când intrați în casă, vă dezbrăcați și vă descălțați la ușă pentru a evita contaminarea locuinței sau a spațiului unde vă adăpostiți. Hainele și încălțămintea le veți pune înr-o pungă de plastic, pe care o închideți ermetic și o depuneți departe de zona de adăpostire, de copii și de animale. Apoi, faceți duș cu multă apă caldă (nu fierbinte) și săpun. Anunţaţi autorităţile că aveţi haine şi obiecte care ar fi putut fi contaminate, pentru ca acestea să le poată prelua şi gestiona conform procedurilor stabilite la nivel naţional.
Alimentele
Trebuie reținut că pe suprafaţa fructelor, legumelor sau furajelor pentru animale poate ajunge material radioactiv, prin depunere din aer sau din apa din precipitaţii. În timp, radioactivitatea se poate concentra şi în interiorul alimentelor. Alimentele ambalate, de exemplu conservele sau ambalajele din plastic ermetic, nu pot fi contaminate atât timp cât ambalajul este intact.
Iodura de potasiu
Iodură de potasiu se administrează pentru a satura glanda tiroidă, împiedicând astfel captarea de către aceasta a iodului radioactiv. Dacă sunt administrate înainte sau la scurt timp după expunere, acestea pot reduce pe termen lung riscul de apariţie a cancerului tiroidian. Tabletele de iodură de potasiu nu sunt „antidotul antiradiaţii”. Acestea protejează numai împotriva iodului radioactiv. În plus, în cazul anumitor persoane – cele care suferă de afecţiuni ale rinichilor, tiroidei sau care au o sensibilitate crescută la iod – iodura de potasiu poate produce complicaţii. De aceea, iodura de potasiu trebuie administrată numai atunci când există o recomandare clară din partea autorităţilor de sănătate publică.