INSP: Riscul de îmbolnăvire presupus de prezența E. Coli în Marea Neagră este redus
În Marea Neagră, valorile concentrației E.coli sunt crescute, dar nu este o ”situație anormală”, transmite Institutul Național de Sănătate Publică.
„Aceste creşteri nu au fost constante (timp mai multe zile) şi nu se încadrează în ‘situaţie anormală’ şi nici în situaţia de ‘poluare pe termen scurt’, pentru că valorile din ziua următoare creşterii s-au încadrat în valori normale. Creşterile valorile indicatorilor microbiologici au fost punctuale şi disparate în timp, motiv pentru care nu a fost emisă recomandarea de a interzice scăldatul în acele zone”, precizează INSP.
Potrivit INSP, ”prezența E.coli în apa potabilă și apa de îmbăiere denotă o contaminare fecală de origine umană sau animală – deversări de ape reziduale accidentale din diverse surse: canalizări defecte, terenuri agricole, ferme de animale, plaje insuficient întreținute”.
Recomandări
INSP subliniază că apa de îmbăiere poate fi ingerată accidental, în cantități mici, dar riscul de îmbolnăvire presupus de prezența E. Coli în apa de îmbăiere este redus, față de prezența microorganismului în apa potabilă.
Pentru prevenirea posibilelor îmbolnăviri asociate acestor concentrații crescute de E.coli în apa de mare, INSP recomandă populației:
– Evitarea ingestiei apei și a scufundărilor cu capul sub apă pentru a nu favoriza pătrunderea apei pe nas sau urechi.
– Îmbăierea doar în zonele amenajate și monitorizate unde se afișează calitatea apei de îmbăiere. Este indicat să se facă duș după îmbăiere.
– Utilizarea corectă a grupurilor sanitare și spălatul pe mâini după folosire,
– Respectarea normelor generale de igienă.
– Consumul de apă potabilă doar din surse sigure, monitorizarea calităţii apei potabile fiind asigurată și de către producător /distribuitor.