INSP: Sistem de supraveghere pentru depistarea unor boli, ca poliomielita, difteria, tuberculoza, legate de afluxul de persoane din Ucraina

Publicat: 10 mart. 2022, 08:00, de Puterea.ro, în ACTUALITATE , ? cititori
INSP: Sistem de supraveghere pentru depistarea unor boli, ca poliomielita, difteria, tuberculoza, legate de afluxul de persoane din Ucraina

Institutul Național de Sănătate Publică a pus la punct un sistem de supraveghere pentru depistarea unor boli trasmisibile legate de afluxul de persoane din Ucraina. Este vorba despre persoane refugiate, aflate în taberele temporare de cazare și asistență umanitară sau în alte locații de cazare, chiar la familii sau rude din România.  Acest sistem de supraveghere a fost introdus pentru a limita riscul de boli transmisibile cum sunt difteria, rujeola, poliomielita, tuberculoza etc.   

Poliomielita

Primul medic care a vorbit despre un eventual risc de poliomielită odată cu venirea persoanelor din Ucraina a fost doctorul Virgil Musta, șef de secție la Spitalul ”Victor Babeș” din Timișoara. ”Noi am avut de mai multe ori alerte de poliomielită. În Ucraina există poliomielită. Odată cu venirea persoanelor din Ucraina există riscul ca pe o populaţie nevaccinată să se declanşeze cazuri sau o epidemie de poliomielită, ceea ce ar fi foarte tragic, pentru că este o altă boală care lasă sechele importante şi cu care noi nu ne-am mai confruntat de foarte mulţi ani”, susţine doctorul Virgil Musta.

”Având în vedere situaţia specială din Ucraina, inclusiv contextul epidemiologic şi existenţa unui aflux crescut de persoane pe teritoriul României, care pot fi cazate în alte locaţii decât cele organizate (tabere pentru refugiaţi, centre de imigrări) Directia de Sănatate Publică Timiş atrage atenţia asupra existenţei riscului de import pentru diverse boli transmisibile, cu precădere difteria, poliomielita şi rujeola”, transmitea DSP Timiş.

Prof. dr. Carmen Doroboț, medic primar boli infecțioase , Spitalul de Boli Infecțioase Iași,spune că medicii infecționiști din întreaga țară au primit de la Ministerul Sănătății o atenționare, în contextul actual, privind posibile conexiuni cu boli infecțioase ca: gripă, Covid-19, enterocolită, difterie, poliomielită, rujeolă etc.

În legătură cu un posibil risc de poliomielită, prof. dr. Carmen Dorobăț subliniază că trebuie acordată o atenție sporită la simptomele care ar putea viza poliomielita, mai ales că nu cunoaștem rata de vaccinare la nivelul populației, dacă persoanele venite din Ucraina sunt sau nu vaccinate. Pentru că sunt zone geografice unde au reapărut boli considerate eradicate, din cauza vaccinării incomplete. Dar dacă sunt suspiciuni de poliomielită, dar și de alte boli infecțioase, medicii specialiști știu foarte bine cum să procedeze, subliniază prof. dr. Dorobăț.

Difteria

Recent, Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) a recomandat vaccinarea contra difteriei. Recomandare se bazează pe faptul că în Ucraina au fost confirmate cazuri de difterie în 2019 (potrivit informărilor postate pe site-ul Ministerului Sănătății din Ucraina). Au fost identificate cazuri de difterie în regiunile Zakarpattia și Cherniversika, la granița comună cu Nordul României, precizează CNSCBT. difteria se răspândește cu ușurință prin contact direct sau prin aer, prin tuse sau strănut.

Difteria este o boală infecțioasă, cu potențial mortal, cauzată de bacteria Corynebacterium diphtheriae. Simptomele apar de regulă la 2-5 zile după expunere cu: durere în gât și febră.

Tuberculoza

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a anunțat că ”identificarea și tratarea pacienților infecțioși care vin din Ucraina în România este prioritară, astfel încât să se prevină transmiterea TB în rândul altor persoane”.

Spital/secție de boli infecțioase

INSP a introdus, din 1 martie, un ”sistem de supraveghere de tip sindromic, care vizează  persoanele refugiate/în tranzit care se află în taberele temporare de cazare și asistență umanitară sau în alte locații de cazare, dar și populația generală”.

Echipele medicale care depistează cazuri suspecte de boli transmisibile știu că trebuie să le îndrume spre cel mai apropiat spital de boli infecțioase sau spital cu secție de boli infecțioase.