Instigare la revoltă: Proteste și amenințări în fața Curții de Apel București în sprijinul lui Călin Georgescu

Publicat: 30 dec. 2024, 16:35, de Andrei Ceausescu, în ACTUALITATE , ? cititori
Instigare la revoltă: Proteste și amenințări în fața Curții de Apel București în sprijinul lui Călin Georgescu

Circa o mie de persoane protestează luni în fața Curții de Apel București (CAB), în sprijinul lui Călin Georgescu, în timp ce instanța judecă contestația acestuia privind anularea alegerilor prezidențiale. Procesul, devansat cu două săptămâni față de data inițială, este programat să înceapă la ora 14:00.

Călin Georgescu a instigat pe rețelele sociale la revoltă în rândul susținătorilor săi, lansând mesaje menite să pună presiune pe justiție și cerând anularea hotărârii Biroului Electoral Central (BEC) din 6 decembrie. Aceasta invalidase procesul electoral și solicitase reluarea alegerilor prezidențiale de la zero, pe baza unei decizii a Curții Constituționale. Georgescu a calificat aceste acțiuni drept o „palmă aplicată democrației române”.

Protestul din fața CAB este marcat de scandări vehemente și mesaje de susținere pentru Georgescu, pe care mulți participanți îl consideră „ultima speranță pentru salvarea României”. Printre acestea, se regăsesc acuzații dure la adresa instituțiilor statului, inclusiv la adresa judecătorului Cristina Ardeleanu, care judecă dosarul.

Situația s-a amplificat după ce un susținător al lui Georgescu, Cătălin Berenghi, a postat pe Facebook amenințări explicite la adresa judecătoarei. „Gata cu trădările și trădătorii poporului român! Atenție, judecător Cristina Ardeleanu!”, a scris acesta, generând zeci de comentarii care condamnau autoritățile și cereau „justiție corectă” pentru Georgescu. Poliția Capitalei a deschis un dosar penal pentru ultraj judiciar, iar autoritățile au anunțat că vor lua toate măsurile legale necesare.

Documente desecretizate de CSAT arată că Georgescu ar fi încălcat legislația electorală privind finanțarea campaniei sale. Deși a raportat cheltuieli zero la Autoritatea Electorală Permanentă, informații din partea SRI și MAI indică faptul că finanțarea masivă a campaniei sale pe TikTok a fost realizată de Bogdan Peșchir, care ar fi investit un milion de euro. Mai mult, atacurile cibernetice asupra infrastructurii IT folosite în procesul electoral au fost atribuite unor actori statali din Rusia, conform Serviciului de Informații Externe (SIE).

SIE avertizează asupra intensificării acțiunilor ostile ale Rusiei, inclusiv prin sprijinirea unor candidați eurosceptici și alimentarea unor mișcări antisistem. Aceste acțiuni includ propagandă, dezinformare și instigarea la proteste, având ca scop modelarea agendei publice și reducerea sprijinului pentru Ucraina.

Sursa foto: Inquam/Octav Ganea