Instituția care stă pe un munte de bani și care nu face nimic! Acuzele unui fost director
Un raport al Curții de Conturi arată că munca la Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc nu este o activitate primordială. Din contră, se încasează bani și nu se face mai nimic cu acele sume.
Raportul public al Curții de Conturi pe anul 2021 arată că în perioada 2019-2021, la nivelul Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN), instituție aflată în subordinea Guvernului României nu au fost ocupate posturile din cadrul Serviciului Promovare Joc Responsabil cu personal cu studii superioare în domeniul științelor sociale, specializările sociologie și/sau psihologie.
• Activitățile și programele de protecție a tinerilor și a jucătorilor împotriva jocurilor de noroc, prevenirea și tratamentul dependenței de jocuri de noroc, realizarea promovării și publicității responsabile, precum și soluționarea promptă și eficientă a litigiilor dintre un organizator de joc și un jucător presupuneau competențe specifice acestor domenii.
• Activitatea Serviciului Promovare Joc Responsabil a fost limitată la colectarea veniturilor proprii, fără a fi inițiate și derulate activități și programe de protecție a tinerilor și a jucătorilor împotriva jocurilor de noroc, prevenirea și tratamentul dependenței de jocuri de noroc, realizarea promovării și publicității responsabile, soluționarea promptă și eficientă a litigiilor dintre un organizator de joc și un jucător. Astfel, la finele exercițiului financiar 2021, această activitate a înregistrat un excedent în valoare de 21.724 mii lei, din care venituri proprii încasate în anul 2021 în valoare de 4.245 mii lei.
Control deficitar
Raportul susține că la nivelul Serviciului Control Sloturi, Bingo și Cazinouri, al Serviciului Control Sloturi, Jocuri Loto, Jocuri On-line și Pariuri și al serviciilor teritoriale din cadrul ONJN există numeroase mijloace de joc confiscate de la persoane fizice și juridice în anul 2021 și în anii anteriori, care nu au fost predate către organele de valorificare sau care nu au fost distruse, fiind depozitate în diverse spații. De asemenea, mijloace de joc confiscate de mult timp nu au fost ridicate efectiv de la operatorii economici, aflându-se la aceștia în baza unor contracte de depozit, în condițiile în care inspectorii ONJN au avut obligația ca în perioada imediat următoare confiscării să ia măsuri de ridicare și depozitare în condiții
corespunzătoare a bunurilor confiscate.
În condițiile în care reprezentanții ONJN nu au efectuat acțiuni de control pentru jocurile de noroc la distanță, operatorilor de jocuri de noroc care au obținut autorizații în anul 2021 nu li s-a solicitat depunerea în vederea autorizării a unui raport de audit emis de o societate independentă18, în scopul confirmării faptului că:
• Datele înregistrate în sistemul informatic al operatorilor nu au suferit niciun fel de intervenții în vederea diminuării sau ascunderii tranzacțiilor care să conducă la modificări ale înregistrărilor în timp;
• Informațiile din declarațiile lunare de venit prezintă în mod corect datele înregistrate în sistemele informatice ale operatorului.
Război între foștii șefi
Postul de președinte al Oficiului este ocupat de Mihail Silviu Pocora, însă acesta este interimar în acest moment. Ultimul șef a fost Tiberiu Alin Ion Teodor. El a stat la conducere din martie 2021 până iulie 2022. Nu am luat în calcul conducerea de cinci zile a lui Teodor Simota. Acesta din urmă a făcut o serie de acuzații fostei conduceri.
„Sub fosta conducere, instituția a fost condusă de un personaj incompetent, deplin incompetent. A făcut mai mult rău decât bine. N-a făcut nimic în plus, n-a făcut nimic în minus. Există un termen în piață: a «șobolănit»!
Pe 16 iunie m-au numit președinte, nu știu cine a inițiat acest demers. Cert este că am fost sunat de o persoană, cu o zi înainte să plec în concediu de o persoană. Mi-a spus: «Domnul Simota, vrem să schimbăm lucrurile acolo».
Apoi am fost sunat din nou, de aceeași persoană, care mi-a spus că «Liviu de la Olt face presiuni, pentru că postul i s-a propus lui». Dacă n-am ști, prezumăm amândoi că este vorba despre domnul senator Voiculescu (n.r. – Liviu Voiculescu, senator PNL de Olt)”, susține Simota.
El vorbește despre un război deschis dus în interiorul instituției între el și echipa fostului șef Alin Tiberiu Teodor, din care face parte și președintele interimar din prezent, Mihail-Silviu Pocora: „Cu ce este de vină instituția să stea captivă, la cheremul unor oameni incompetenți, profund incompetenți?”
Întrebat dacă scopul este deturnarea banilor de către ONJN către partidele de la putere, Simota a negat, dar a oferit altă variantă șocantă:
„În opinia mea, nu merg spre partid. Sunt anumite personaje politice, nu neapărat lideri de filiale sau persoane mai înalte din punct de vedere politic, liderii de la nivel național, dar sunt diverse personaje care au înțelegeri cu operatori de jocuri de noroc și intenția lor este foarte clară: să manipuleze aparatele, sloturile existente în piață, să scoată bani la negru și să-i folosească pe diverse activități.
Se intenționează să se pună controlul pe activitatea de verificare a sloturilor, în așa fel încât ea să nu mai fie eficientă și să se poată scoate bani din sloturi.
Știu și care sunt operatorii, pot și documenta ceea ce vă spun aici, totul poate fi documentat și justificat. Nu vă spun povești. Am documente”.
Liviu Voiculescu, achitat
Senatorul Liviu Voiculescu a fost achitat în urmă cu un an de zile de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) într-un dosar instrumentat de DIICOT, în care a fost trimis în judecată în 2013, pentru activităţi ilicite în domeniul jocurilor de noroc, conflict de interese şi constituire a unui grup infracţional organizat, relatează Agerpres.
Voiculescu este fost ofițer de poliție, despre care presa a relatat în trecut că a participat la petreceri ale interlopilor, inclusiv ale liderilor din clanul Duduienilor, se află la primul mandat de senator PNL. Înainte de a fi trimis în instanță, Voiculescu, zis „Mamba”, a încercat să influenţeze procurorii şi a dat 43.000 de euro pentru o soluţie favorabilă, susține DIICOT.