Institutul ”Matei Balș”: Două clinici multifuncționale, unice, destinate bolnavilor cu boli infecțioase, dar și cu alte patologii
Institutul Național de Boli Infecțioase ”Prof. Dr. Matei Balș” va avea o clinică pentru boli infecțioase înalt patogene și o clinică multifuncțională cu două corpuri. Sunt două proiecte concepute înainte de pandemie despre care vorbesc prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, președintele Comisiei de sănătate din Senat, șeful disciplinei boli infecțioase UMF ”Carol Davila”, și directorul medical al Institutului, dr. Adrian Marinescu.
Clinica pentru boli infecțioase înalt patogene va avea parter și trei etaje, dintre care două pentru terapie intensivă, precum și anatomie patologică, laboratoare speciale și bancă de țesuturi, transmite prof. dr. Streinu-Cercel.
Despre această clinică, directorul medical al Institutului, dr. Adrian Marinescu a declarat: ”Va avea un termen de finalizare într-o perioadă destul de scurtă. Un lucru care deja se întâmplă. Totul este ca și rezolvat”.
În legătură cu clinica multifuncțională ”Calistrat Grozvici” , prof. dr. Adrian Streinu-Cercel precizează că va avea două corpuri A și B. Primul corp are mai multe componente, printre care pentru”medicină nucleară” cu anexă de protono-terapie și mai multe etaje pentru neurochirurgie, chirurgie abdominală, cardiacă etc., zone pentru pacienții cu afecțiuni infecțioase severe.
În corpul B sunt prevăzute o zonă pentru studii clinice internaționale, spații de cazare pentru pacienții cu boli infecțioase, trei niveluri pentru cercetare fundamentală.
Clinica multifuncțională ”Calistrat Grozovici” va fi avea și heliport, mai spune prof. dr. Streinu-Cercel.
Referitor la acest proiect conceput de mai mult timp, dr. Marinescu a subliniat că ”nu s-a făcut niciodată în România şi nu cred că există în sud-estul Europei. Va fi un spital în cadrul Institutului „Matei Balş”, care va cuprinde toate aceste clinici şi care va rezolva cam tot ce înseamnă patologie complicată de boli infecţioase în România. Este pe hârtie şi urmează”.